Smart Pakker: Google Pixel 9 Pro nu scherp geprijsd!

Van sensor naar scherm: hoe werkt een smartphonecamera?

24 februari 2025, 15:33
2 min leestijd
Van sensor naar scherm: hoe werkt een smartphonecamera?

We vinden het allemaal normaal: we maken een foto en hij staat onmiddellijk op ons scherm. Maar hoe werkt een smartphonecamera eigenlijk? We leggen het in drie simpele stappen aan je uit.

Lees verder na de advertentie.

Hoe werkt een smartphonecamera?

De tijd dat je fotorolletjes naar de winkel bracht en dagen moest wachten op het resultaat is allang voorbij. Tegenwoordig zien we binnen een seconde wat onze smartphone even daarvoor heeft vastgelegd. Dat wil niet zeggen dat het simpel is. Achter de schermen gebeurt namelijk heel veel tegelijk. Dit is hoe een smartphonecamera werkt.

1. De lens vangt licht

Een smartphonecamera is stiekem natuurlijk ‘gewoon’ een digitale camera, maar dan in miniatuurformaat. Dat wil zeggen dat de lens een opening heeft waar licht doorheen valt. We spreken wel over ‘een’ lens, maar die staat uit veel verschillende elementen om vertekeningen te compenseren. Deze elementen zijn in een smartphone vaak van plastic gemaakt in plaats van glas. Plastic lenzen zijn namelijk gemakkelijker op grote schaal te fabriceren.

Het diafragma van een lens bepaalt hoevéél licht er doorheen komt. Omdat ze op een smartphone zo klein zijn, laten ze sowieso veel minder licht binnen dan lenzen van een normale systeemcamera. Dat verklaart deels waarom zo’n ‘echte’ camera nog altijd mooiere foto’s maakt.

oneplus 13 4 review

2. De sensor zet licht om in elektronen

Het licht dat door de lenzen valt komt op de sensor terecht. We spreken dan van zogenaamde ‘fotonen’, miljoenen kleine deeltjes die door de sensor omgezet moeten worden in elektronen. Als er op een deel van de sensor géén fotonen vallen, wordt dat deel van je foto zwart. Als er juist heel veel fotonen de sensor bereiken, is dat deel wit. Alle tinten daartussenin bepalen wat er op een foto te zien is.

Een sensor heeft een bepaalde grootte en bestaat altijd uit een aantal megapixels. Samen bepalen die de kwaliteit van je foto. Op een grotere sensor zijn de individuele pixels, bij een gelijk aantal megapixels, groter dan op een kleine sensor. Simpel gezegd geldt dat hoe groter de sensor is, hoe mooier je foto.

3. Software bouwt een foto met elektronen

Als de sensor de fotonen eenmaal heeft omgezet in elektronen gaat de smartphone zelf aan het werk. De zogenaamde Image Signal Processor, die van de elektronen een foto boetseert, is mede verantwoordelijk voor de kwaliteit. Iedere fabrikant gebruikt daarnaast software die onder meer de intensiteit van de kleuren, het contrast en de scherpte bepaalt. Daarmee wordt dus de ‘look’ van je kiekjes vastgesteld.

OnePlus en Oppo werken bijvoorbeeld al jaren samen met Hasselblad voor hun camera’s. De keuzes die dat bedrijf maakt, onderscheidt de camera’s van concurrenten als Samsung.

Zoals gezegd: dit hele, zeer complexe proces duurt in de praktijk hooguit een seconde. Sta daar maar eens bij stil als je binnenkort weer een foto maakt!

Lees het laatste nieuws:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu