YouTube Kids komt naar Nederland: 6 veelgestelde vragen beantwoord
Thomas Haenen

Vanaf begin volgend jaar is YouTube Kids ook in Nederland beschikbaar. Met deze afgeschermde versie van de videodienst kunnen je kinderen veiliger online video kijken. Dit is hoe YouTube Kids werkt.

Uitleg: wat is YouTube Kids?

Vrijwel alle ouders doen het wel eens: kinderen zoet houden met een smartphone of tablet terwijl je wat andere dingen regelt. Dan wil je er echter wel zeker van zijn dat je kinderen geen rare dingen zien. En omdat er dagelijks duizenden nieuwe video’s op YouTube verschijnen, kan er wel eens iets twijfelachtigs tussen staan.

Daarvoor is er YouTube Kids. Het is een aangepaste, kindvriendelijke versie van de videodienst. Op YouTube Kids vind je vrijwel alleen video’s die veilig en geschikt zijn voor kinderen. Geen horrorfilms of expliciete content, maar kindermuziek en lieve animaties. Vanaf volgend jaar is YouTube Kids ook in Nederland beschikbaar, zo maakte Google deze week bekend. In deze uitleg van YouTube Kids nemen we de belangrijkste features en veelgestelde vragen met je door.

Uitleg YouTube Kids Nederland

1. Hoe weet ik zeker dat alle video’s kindvriendelijk zijn?

Ouders willen natuurlijk wel zeker zijn dat hun kinderen geen rare video’s voorgeschoteld krijgen. In theorie biedt YouTube Kids een aangepast, kindvriendelijk aanbod van video’s. Helaas is dat in het verleden wel eens misgegaan. Sinds YouTube Kids in 2015 in de Verenigde Staten lanceerde, is de app herhaaldelijk in opspraak gekomen.

Oorspronkelijk werden vrijwel alle video’s op YouTube aan een automatisch filter onderworpen. Als het algoritme bepaalde dat een video veilig was voor kinderen, dook deze direct op in YouTube Kids. Al snel werd YouTube Kids overspoeld met video’s die misbruik maakten van dat algoritme. Zo waren er slaapliedjes met beelden van gewelddadige games er overheen, of volwassenen verkleed als Disney-figuren die spelen met naalden en smerige troep.

Sindsdien heeft Google flinke stappen gemaakt om YouTube Kids veiliger en écht kindvriendelijk te maken. Zo worden bijna alle video’s nu handmatig gecontroleerd op geschiktheid, tenzij ouders hun kinderen expliciet toestemming geven om een video te kijken.

Ook in Nederland kun je er straks zeker van zijn dat alle video’s op YouTube Kids kindvriendelijk zijn. Google heeft een speciaal team opgezet, dat bepaalt welke YouTube-kanalen je wel en niet in de app kunt kijken. Vervolgens wordt met een algoritme een extra controle uitgevoerd op elke video die op dat kanaal verschijnt.

2. Welke features voor ouders heeft YouTube Kids?

Het is natuurlijk niet alleen aan Google om kinderen te beschermen; ook ouders kunnen stappen zetten. YouTube Kids biedt ze daarom verschillende opties om het kijkgedrag van hun kinderen aan banden te leggen.

Ouders kunnen tot maximaal acht profielen aanmaken in YouTube Kids. Daarbij heb je de keuze uit drie opties. Eén daarvan is een profiel dat alleen toegang heeft tot video’s die door ouders uitgezocht zijn. De zoekfunctie ontbreekt, en aanbevolen video’s worden niet getoond. Alleen als ouders expliciet toegang geven tot bepaalde kanalen of video’s, kan een kind deze bekijken.

Geef je je kinderen liever iets meer vrijheid, of heb je geen zin om zelf de juiste kanalen te selecteren, dan biedt YouTube Kids een standaardprofiel voor peuters en kleuters, en eentje voor schoolgaande kinderen van acht tot twaalf jaar. In die eerste categorie worden alleen de veiligste, educatieve video’s getoond, terwijl er voor iets oudere kinderen ook hits van populairste artiesten als Justin Bieber bij kunnen staan. Bovendien krijgt de oudere groep soms bijvoorbeeld ook video’s van games als Minecraft voorgeschoteld.

Ook kunnen ouders een tijdslimiet instellen. Vind je één uur per dag of een paar uur per week wel genoeg? Nadat de limiet bereikt is, gaat YouTube Kids automatisch op slot. Ouders kunnen daarnaast specifieke YouTube-video’s en -kanalen blokkeren. Tot slot heeft YouTube Kids een kijkgeschiedenis, die je precies vertelt wat je kinderen allemaal bekeken hebben. Dan hoef je niet over de schouders van ze te loeren.

3. Wanneer komt YouTube Kids naar Nederland?

Een precieze releasedatum voor YouTube Kids in Nederland is nog onbekend. Volgens Rachid Finge, een woordvoerder van Google Nederland, is de videodienst hier vanaf ‘begin 2019’ beschikbaar. Andere bronnen melden een release in het voorjaar. Reken er maar op dat we ergens in maart of april 2019 met YouTube Kids aan de slag kunnen.

4. Heeft YouTube Kids reclame? Hoe zet ik die uit?

In andere landen heeft YouTube Kids reclame tussen de video’s door, net als het ‘gewone’ YouTube. We hebben bij Google Nederland nagevraagd of dat hier ook zo is, maar ga er maar wel vanuit. Wel zullen video’s  – als het goed is – toegespitst zijn op kinderen. Je koters krijgen dus geen reclame voor 18+-films of zorgverzekeringen te zien.

Sinds kort kun je echter ook kiezen voor een reclamevrije versie van de dienst, YouTube Premium. Voor 11,99 euro per maand krijg je niet alleen YouTube zonder advertenties, maar kun je ook video’s offline of op de achtergrond kijken. Ook krijg je toegang tot YouTube Music, een alternatief voor Spotify. Voor 17,99 euro per maand sluit je een gezinsabonnement af, voor maximaal zes mensen in je huishouden. Dan hebben je kinderen hun eigen, reclamevrije account.

→ Lees ook onze YouTube Premium review: is het het betalen waard?

5. Wat kost YouTube Kids?

Het goede nieuws: YouTube Kids is helemaal gratis. De app download je straks kosteloos en ook het gebruik kost je geen cent. Wel kom je dus, net als bij de gewone versie van YouTube, soms wat reclame tegen. Als je daar vanaf wil, zul je dus moeten betalen voor YouTube Premium.

6. Waar kan ik YouTube Kids downloaden?

Als YouTube Kids straks in Nederland verschijnt, kun je de app gratis downloaden via onderstaande link de Play Store. Deze werkt zowel op Android-smartphones als -tablets. Heb je thuis nog een oude iPad liggen voor de kinderen? Maakt niet uit, de app werkt ook op iPad en iPhone.

Mocht je echt niet kunnen wachten, dan is YouTube Kids nu al via een kleine omweg beschikbaar. Je kunt namelijk het losstaande installatiebestand downloaden via APK Mirror. Volg vervolgens onze instructies voor het installeren van apk-bestanden op je Android-smartphone. Houd er wel rekening mee dat de app niet (goed) werkt op alle Nederlandse Android-apparaten, dus je zult wellicht een VPN moeten gebruiken om YouTube Kids werkend te krijgen. Of toch maar even geduld hebben tot begin 2019.

Wil je bericht ontvangen zodra YouTube Kids in Nederland verschijnt? Download dan ook de gratis Android Planet-app. Daarmee blijf je dagelijks op de hoogte van het laatste Android-nieuws. 

Lees meer over YouTube en YouTube Kids

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.