De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Onze wensen voor: de ultieme Chromecast

Thomas Haenen
8 juni 2018, 12:02
3 min leestijd
Onze wensen voor: de ultieme Chromecast

De Chromecast is misschien wel het beste apparaatje dat Google ooit heeft gemaakt. Hoe compleet de slimme mediaspeler ook is, we hebben nog wel wat suggesties voor een opvolger.

Lees verder na de advertentie.

Dit willen we van de ultieme Chromecast

Eigenlijk is de Chromecast vooral sterk door zijn eenvoud. Een simpel, klein en goedkoop apparaatje dat met vrijwel elke televisie en smartphone werkt. Geen gedoe met dure mediaspelers, ingewikkelde afstandsbedieningen of ontbrekende apps. De Chromecast verandert elke televisie in een smart-tv, zodat je gemakkelijk geniet van YouTube, Netflix en andere videodiensten.

Ultieme Chromecast

Toen Google de Chromecast in 2013 introduceerde, wisten we gelijk dat we met een winnaar te maken hadden. Verbeteringen waren nauwelijks mogelijk, zoals ook blijkt uit de opvolgers die sindsdien verschenen. De vernieuwde variant uit 2015 maakte het apparaatje enkel wat sneller en compacter, terwijl de Chromecast Ultra in 2016 alleen 4K-ondersteuning toevoegde. Aan de functies is sinds de introductie nauwelijks iets veranderd. Op zich geen ramp, maar mocht Google ooit aan echte vernieuwingen denken, dan is dit ons wensenlijstje voor de ultieme Chromecast.

Eigen controller

Het hele idee achter de Chromecast is natuurlijk dat je geen afstandsbediening meer hebt, maar dat afspeel- en volumeknoppen op je toestel getoond worden. Helaas zorgt dat ook voor enige beperkingen. Hoewel het sommige ontwikkelaars is gelukt om Chromecast-games te bouwen, lijken die nauwelijks aan te slaan. In de praktijk blijkt de smartphone geen goede besturingsmethode voor geavanceerdere apps.

Een simpelere meegeleverde controller zou al een wereld aan nieuwe mogelijkheden bieden. Denk bijvoorbeeld aan een toegankelijk model met enkel een vierpuntsdruktoets en enkele knoppen. Daarmee kun je al platformers, quiz-spellen en zelfs enkele simpele actiegames spelen. Een volledige vervanger voor de PlayStation 4 is het absoluut niet, maar er zijn genoeg mogelijkheden.

Ultieme Chromecast

Stembesturing

De Chromecast was destijds het eerste apparaat waarmee Google de huiskamer probeerde te veroveren. Sindsdien heeft het bedrijf echter ook de Google Home geïntroduceerd, een slimme speaker met ingebouwde assistent. Home kan al gekoppeld worden aan je Chromecast, zodat je met je stem een serie op Netflix kan starten. Maar waarom heeft de Chromecast eigenlijk nog geen eigen stembesturing?

Google Home is namelijk relatief prijzig: zo’n 100 euro. Een vernieuwde Chromecast zou prima als een budgetvariant van de speaker kunnen dienen, een nog goedkoper alternatief voor de Google Home Mini. De microfoon kan ingebouwd worden in de adapter, of in de hierboven benoemde afstandsbediening. Dan heb je niet eens meer je smartphone nodig om series of films te starten. Een ingebouwde speaker is onnodig: als je vragen stelt, kan het antwoord op je tv getoond worden.

Automatische pauzes als je gebeld wordt

De besturing van de Chromecast gaat volledig via je smartphone. Waarom werkt die communicatie dan niet twee kanten op? Tijdens een film heb je geen zin om constant je smartphone te checken. Maar wat als belangrijke notificaties nou op het scherm getoond worden? Tijdens het Netflix’en zie je of een binnenkomend bericht van je partner, of van je schoonmoeder komt. Weet je gelijk hoeveel prioriteit je het moet geven.

Ultieme Chromecast

Ook zou het handig zijn als de Chromecast automatisch pauzeert zodra je wordt opgebeld. Netflix pauzeren via je smartphone, terwijl die smartphone gebeld wordt, is net iets teveel gedoe. Zo weet je zeker dat je geen seconde van Stranger Things of Sense8 mist terwijl je je toestel pakt.

Geen verdwijnende notificaties meer

Heb je een Android-smartphone of -tablet, dan verschijnt er automatisch een notificatie in beeld zodra je begint te casten. Zo kun je gemakkelijk pauzeren zonder een app opnieuw te openen. Helaas lijkt dat om de haverklap mis te gaan. Apps hebben de neiging om na een kwartier de verbinding te verliezen.

De enige manier om de pauzeknop dan terug te krijgen, is door de oorspronkelijke app te heropenen en opnieuw verbinding te maken. Hoewel er ongetwijfeld een ingewikkelde technische reden is waarom Google dat niet simpel kan oplossen, zouden we tóch graag zien dat dit probleem wordt aangepakt.

Natuurlijk zijn we ook erg benieuwd naar jullie wensen. Hoe ziet jouw ultieme Chromecast eruit? Laat het weten in de reacties hieronder!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Google Chromecast 2018
Google Chromecast 2018

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu