In deze nieuwe serie artikelen met `onze wensen voor`, blikken we vooruit naar de Android-producten die wij graag zouden willen zien. We starten met de ultieme persoonlijke assistent.
Lees verder na de advertentie.
Ultieme persoonlijke assistent
Op Android Planet hebben we de afgelopen periode regelmatig teruggekeken naar een iconisch toestel uit de geschiedenis van Android. Zo hebben we de T-Mobile G1, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy Note, Nexus One, HTC One M7, Nexus 7, Nexus 5, YotaPhone 2 en de Motorola Milestone nog eens goed onder de loep genoemen. Naast het terugkijken naar deze `milestones`, blikken we ook graag vooruit naar de producten die nog gaan komen. Deze vooruitblikken zijn gebaseerd op de producten die we nu al kennen en de technologische ontwikkelingen waar we over horen, vermengt met onze eigen wensen en dromen. Zo komen we tot onze ultieme [vul maar in]. In dit eerste artikel kijken we reikhalzend uit naar de ultieme persoonlijke assistent.
Google Now
We praten nu al regelmatig met ons Android-toestel via Google Now en Google beantwoordt zelfs onze vragen. Google Now kan vertellen of het regent, wie de president van de Verenigde Staten is en zelfs een ingewikkelde rekensom oplossen. Google Now kan tevens een wekker voor ons zetten als we het netjes vragen na het bekende `Ok Google`-commando. Recentelijk is de Engelse stem voor de reacties flink verbeterd, om menselijker te klinken. Echt sprake van een assistent is er echter nog niet. Google Now houdt bijvoorbeeld nog niet onze agenda en afspraken bij en boekt nog ook niet onze bioscooptickets. Tevens is het gebruik van Google Now niet altijd sneller dan het opzoeken van de informatie op onze smartphone, waardoor we vaak niet eens de simpele functies gebruiken.
Apple en Windows, de andere grote spelers op de smartphonemarkt, zetten wel zwaar in op hun versies van de persoonlijke assistent. Apple heeft natuurlijk Siri, die de hoofdrol krijgt in de meeste reclames voor de nieuwe iPhones. Windows is ondertussen druk bezig om Cortana uit te breiden. Niet alleen voor Windows Phone, maar ook voor Android en iOS. Google houdt zich vooralsnog afzijdig en daar zijn goede redenen voor.
Technologie is er nog niet klaar voor
Gekeken naar de huidige assistenten, lijkt de technologie namelijk nog niet klaar te zijn voor een echt nuttige persoonlijke assistent. Hoewel Siri en Cortana leuke dingen kunnen doen, zijn de mogelijkheden nog erg beperkt. Als je de film Her gezien hebt, weet je hoe het zou moeten kunnen. Hoe de assistent van ons zou moeten leren en op ons inspeelt. Op dit moment is de assistent nog zo beperkt, dat de gebruiker enkel wat vaste paden kan bewandelden en er bij elke afwijking gestruikeld wordt.
Omdat we ons bij Siri en Cortana aan die vaste paden moeten houden, passen we ons gedrag aan. In een ideale situatie zou de technologie achter de assistent zich moeten aanpassen aan ons gedrag. Wij werken niet voor de assistent, maar de assistent werkt voor ons. Google lijkt de technologie om dit voor elkaar te krijgen nu in handen te hebben.
De technologieën van Google
Aan de ene kant zien we de combinatie van kunstmatige intelligentie en de neurale netwerken van Google terug in apps die we dagelijks gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Inbox, die leert van hoe we e-mails schrijven en suggesties doet voor reacties. Inbox schrijft als het ware de e-mail voor ons en wij hoeven enkel nog een `ok` te geven. Ook Google Foto`s is een belangrijk voorbeeld. De dienst analyseert onze foto`s en weet precies wat erop staat. Om deze dienst zo goed te krijgen begon Google ooit met menselijke hulp. In een spelletje werden webgebruikers gevraagd om foto`s te taggen, samen met een andere `speler`. Koos je samen voor dezelfde tag, dan werd deze goedgekeurd. Inmiddels is deze input niet meer nodig en leert het systeem vanzelf.
Aan de andere kant is er de ontwikkeling in kunstmatige intelligentie. Recentelijk was AlphaGo veel in het nieuws. De kunstmatige intelligentie wist wereldkampioenen van het bordspel Go te verslaan. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor het maken van een goede persoonlijke assistent. Voor het spel Go kan de kunstmatige intelligentie namelijk niet alle mogelijke zetten onthouden, zoals bijvoorbeeld met schaken. Daarom moet AlphaGo creatief nadenken om te kunnen winnen. Deze creativiteit is essentieel voor een goede assistent en is iets dat Siri erg mist. Creativiteit betekent namelijk meer dan leuk reageren op een grappige vraag, maar is op verrassende manieren inspelen op de wensen van de gebruiker.
→ Lees ook: Zo verbetert Google Android door het verslaan van Go-spelers
Onze wensen
Dus wat willen we nou eigenlijk? Onze ultieme assistent maakt gebruik van die technologieën die Google ontwikkelt, om op onze wensen in te spelen. Om zo te snappen wat we zeggen, wat we willen en wat we verwachten. Onze ultieme assistent is flexibel, creatief en na maanden gebruik anders dan de assistent van anderen. Onze assistent heeft geleerd en past zich aan op een manier die alleen voor ons werkt en voor niemand anders.
Daarnaast willen we een hoop functies, zodat we de assistent ook echt gaan gebruiken. We willen naast het zetten van een kookwekker en het plannen van een afspraak, dat onze berichtjes worden voorgelezen en dat er intelligente reacties worden verzonden. We willen waarschuwingen over conflicten in onze agenda en voorstellen voor cadeautjes op verjaardagen. We willen tips over welke film we moeten kijken en tips over hetgeen waar we langslopen.
Fysiek?
Voor het gemak zou het tevens prettig zijn als we niet onze smartphones direct hoeven aan te raken. Op dit moment moet je het luisteren naar `OK Google` altijd inschakelen, wat nadelige gevolgen heeft voor de accu van je toestel en grotere implicaties heeft voor je privacy. Of je moet eerst je toestel ontgrendelen om te kunnen spreken. Heel fijn zou een extern apparaatje zijn zoals we ook in de film Her zien. Een klein apparaatje in je oor is ideaal, omdat de assistent dan ongestoord met ons kan praten.
De assistent kan zo ongestoord informatie geven over het weer en andere dingen die je wil weten zonder dat iemand anders het hoort. De technologie zou ook in slimme oordopjes verwerkt kunnen worden. Smartwatches kunnen tevens een grote rol gaan spelen in het gebruik van persoonlijke assistenten, maar dan moet er eerst betere accutechnologie ontwikkeld worden. Thuis zou een hub goed kunnen werken.
Jullie wensen
In deze nieuwe serie artikelen blikken vooruit met onze eigen persoonlijke wensen. Daarnaast zijn we ook erg benieuwd naar jullie wensen. Hoe ziet jullie ultieme persoonlijke assistent voor Android eruit? En over welke toekomstige Android-producten lezen jullie graag een volgend artikel? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.