Onze wensen voor: de ultieme smartwatch

Erwin Vogelaar
22 april 2016, 20:23
4 min leestijd
Onze wensen voor: de ultieme smartwatch

In de rubriek `onze wensen voor` blikken we vooruit naar de Android-producten die wij graag zouden willen zien. In dit artikel vertellen we over onze ultieme smartwatch.

Lees verder na de advertentie.

De ultieme smartwatch

De smartwatch is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Op de redactie van Android Planet zijn de slimme horloges van Pebble, Apple, Motorola en meer om bijna alle polsen te vinden. Toch is de huidige smartwatch nog maar de start van wat de wearable kan zijn. We kijken alvast reikhalzend uit naar de ultieme smartwatch.

Betere  accuduur

Het grootste probleem dat fabrikanten  moeten oplossen, is de beperkte accu. De meeste horloges die je nu kunt kopen houden het ongeveer een dag uit. Het ene horloge weet net iets meer uit de accu te persen, terwijl de ander al eerder aan het stroom moet. De  ervaring is dat we hierdoor al snel functies gaan uitschakelen. Omdat je liever wat langer je berichtjes wil ontvangen en je muziek wil besturen, gaat de wifi-verbinding, gps en de mogelijkheid om het scherm te wekken door enkel je pols te draaien uit. Wat we daarom willen, is een horloge met de volledige vrijheid om te doen wat we willen, zolang het nodig is.

ultieme smartwatch

Natuurlijk is de accu in het algemeen een probleem voor draagbare apparaten, ook voor veel  smartphones. Een echte oplossing lijkt nog niet in handbereik te liggen. Wel verzinnen smartwatchmakers andere manieren om zo zuinig mogelijk met een accu om te gaan, zoals door het gebruik van e-paper. Ook  kan gedacht worden aan alternatieve manieren om energie op te wekken, zoals via bewegingen of zonne-energie. Ook wordt er gewerkt aan horlogebandjes waar een accu in verwerkt zit, om zo gemakkelijk meerdere  dagen door te komen.

Intuïtieve besturing

Voor het gebruik van een smartwatch heb je nog vaak twee handen nodig. Om je ene arm zit het horloge gebonden, terwijl je andere hand nodig is voor de besturing. Hierdoor voelt een smartwatch soms nog teveel als een kleinere en onhandigere smartphone. Onze ultieme horloge zou volledig bestuurd kunnen worden zonder een tweede hand te hoeven gebruiken.

nederlands in android wear

Android Wear biedt daar nu al ondersteuning voor. Via polsbewegingen zijn de meeste handelingen uit te voeren. Een draai van de pols stuurt je naar een nieuw item, terwijl de arm naar boven of onder bewegen je acties laat ondernemen. Soms werkt dit goed, maar het is nog verre van ideaal. Er wordt elders gewerkt aan technologie waarmee horloges via je ogen bestuurd kunnen worden, maar een echt intuïtieve manier van besturen lijkt op deze manier vrij lastig.

Wat we graag willen zien is besturing via subtiele vingerbewegingen van de arm waar het horloge om gebonden zit. Door de kleine veranderingen in de armspieren te registeren, wellicht ondersteund door een klein cameraatje, zou je met kleine vingertikjes onopvallend door menu`s kunnen scrollen en acties ondernemen.

Mogelijkheden

Er zijn al een hoop apps en andere mogelijkheden voor onze smartwatches, waardoor we liever niet meer zonder de wearable willen. Toch moet er nog een hoop gebeuren tot de smartwatch werkelijk een essentieel onderdeel binnen het dagelijkse leven wordt. Bijvoorbeeld als er een nfc-chip in verwerkt wordt en we via onze horloges gaan betalen of inchecken bij het openbaar vervoer. Een andere stap voor smartwatches is ongetwijfeld de toevoeging van een camera. Dat is niet alleen leuk voor het maken van snelle selfies, maar vooral voor videobellen via je horloge. En zou een horloge niet ideaal zijn als hub voor de Internet of Things?

ultieme smartwatch

In een interview met Business Insider stelt Android Wear-baas David Singleton dat er ook een toekomst voor de meting van onze gezondheid is. We gebruiken steeds meer wearables om onze hartslag en fitness te meten, maar wat als deze informatie zo goed is dat ons horloge informatie naar een dokter stuurt, voordat we zelf doorhebben dat er iets mis is? “De wearable zou jouw gezondheid in de gaten moeten houden zodat je niet denkt `oh, ik voel mij niet zo goed, misschien moet ik naar de dokter`, maar dat het systeem iets aan je dokter presenteert“, stelt Singleton.

Modulair design

Nu de eerste echt goede modulaire smartphones verschijnen, liggen daar ook kansen voor de smartwatch van de toekomst. Sterker nog: hier wordt al aan gewerkt. Op deze Kickstarter-pagina zie je Blocks, de eerste modulaire smartwatch. Het idee is dat de modules in het horlogebandje verwerkt zitten. Bijvoorbeeld een extra accu-, simkaart-, vingerafdruk-, hartslag-, gps- of nfc-module. Dat het project maar liefst 1,6 miljoen dollar van de gevraagde 250,000 dollar heeft opgehaald, toont wel aan dat er vraag is naar innovatie op de smartwatchmarkt.

ultieme smartwatch

Een modulaire smartwatch geeft de mogelijkheid om altijd de laatste technologie om je pols te hebben, zonder dat je daar elke keer een nieuwe smartwatch voor hoeft te kopen. Blocks komt daarom het dichts bij onze ultieme smartwatch, omdat het in theorie alles kan bieden wat we willen. Wel moet het zichzelf eerst nog bewijzen.

Jullie wensen

In deze nieuwe serie artikelen blikken vooruit met onze eigen persoonlijke wensen. Eerder vertelden we al over onze ultieme persoonlijke assistent. Daarnaast zijn we erg benieuwd naar jullie wensen. Hoe ziet jullie ultieme smartwatch voor Android eruit? En over welke toekomstige Android-producten lezen jullie graag een volgend artikel? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu