Alles wat je moet weten over usb-c, de usb-stekker van de toekomst

Redactie
24 maart 2015, 16:52
2 min leestijd
Alles wat je moet weten over usb-c, de usb-stekker van de toekomst

Usb type-c is de toekomst van de usb-stekker  die de micro-usb-stekker gaat vervangen. Android Planet legt uit wat usb-c precies is, wat voor voordelen het brengt en wat er voor jou gaat veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Welke usb-typen zijn er?

1071-will-standard-micro-usb-charger-work-note-3-usb_plug_comparison_450

In het algemeen zijn er drie belangrijke usb-typen die we dagelijks gebruiken. Om te beginnen is er usb type-a, die we kennen van de normale usb-stekker die we in computers, consoles en opladers vinden. Daarna  kwam usb type mini-b – ook wel mini-usb genoemd -, die voor een korte tijd in mobiele apparaten, harde schrijven en opladers te vinden was. Usb type mini-b is echter vrij snel vervangen door usb type micro-b, dat beter bekend is als micro-usb. Veel smartphones, tablets en andere gadgets gebruiken deze aansluiting voor het opladen en overdragen van data.

Usb type-c gaat alle huidige usb-typen vervangen, door beide uiteindes van de kabel (die veelal bestaan uit usb type-a en usb type micro-b) te vervangen door de nieuwe usb-c stekker. Hierdoor krijgen apparaten met een usb type-a poort voortaan een usb type-c poort, die een stuk kleiner is. Laptops kunnen door deze verandering een dunner design krijgen.

Dit verandert er door usb-c

Usb-c (links op de foto hieronder, naast een lightning-kabel van Apple en een micro-usb-kabel) zorgt voor een snellere communicatie tussen apparaten, voor zowel stroom als data. Dit betekent dat  de accu van apparaten die via usb-c worden opgeladen sneller vol is dan bij andere kabelaansluitingen. Ook kan usb-c snellere datasnelheden van 8Gbps (1,25 gigabyte per seconde) halen. Een belangrijke eigenschap van  de nieuwe usb-standaard is dat het mogelijk wordt om apparaten snel op te laden en tegelijkertijd ook data te verzenden. Bij vorige usb-versies wat dit ook mogelijk, alleen ging het oplaadproces dan erg langzaam.

usb-c-1

Naast opladen en de overdracht van data is usb-c ook geschikt voor video en audio. Daarmee vervangt usb-c de hdmi-kabel, die op dit moment nog vaak wordt gebruikt voor de overdracht van video en audio. Usb-c wordt daarmee de belangrijkste kabel voor je mobiele apparaten.  Een ander groot voordeel van usb-c is de afwezigheid van een specifieke boven- en onderkant. Door het symmetrische design van de nieuwe stekker kun je ‘m met beide kanten op de juiste manier in de ingang steken. Usb-c is daarnaast compatibel met oudere usb-poorten.

Wanneer komt de eerste Android met usb-c?

Het is aannemelijk dat de eerste Android-smartphone of -tablet met een usb-c-aansluiting in 2015 wordt gelanceerd. Google heeft al bekendgemaakt dat het volgende Nexus-toestel van een usb type-c aansluiting wordt voorzien. Het zal echter nog een tijd duren voordat usb-c compleet wordt ondersteund, omdat veel apparaten nog steeds een ouder usb-type gebruiken. Tot die tijd kun je gebruikmaken van adapters die een usb-kabel compatibel maken met een usb type-a of hdmi-poort.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's