Alles wat je moet weten over usb-c, de usb-stekker van de toekomst

Redactie
24 maart 2015, 16:52
2 min leestijd
Alles wat je moet weten over usb-c, de usb-stekker van de toekomst

Usb type-c is de toekomst van de usb-stekker  die de micro-usb-stekker gaat vervangen. Android Planet legt uit wat usb-c precies is, wat voor voordelen het brengt en wat er voor jou gaat veranderen.

Lees verder na de advertentie.

Welke usb-typen zijn er?

1071-will-standard-micro-usb-charger-work-note-3-usb_plug_comparison_450

In het algemeen zijn er drie belangrijke usb-typen die we dagelijks gebruiken. Om te beginnen is er usb type-a, die we kennen van de normale usb-stekker die we in computers, consoles en opladers vinden. Daarna  kwam usb type mini-b – ook wel mini-usb genoemd -, die voor een korte tijd in mobiele apparaten, harde schrijven en opladers te vinden was. Usb type mini-b is echter vrij snel vervangen door usb type micro-b, dat beter bekend is als micro-usb. Veel smartphones, tablets en andere gadgets gebruiken deze aansluiting voor het opladen en overdragen van data.

Usb type-c gaat alle huidige usb-typen vervangen, door beide uiteindes van de kabel (die veelal bestaan uit usb type-a en usb type micro-b) te vervangen door de nieuwe usb-c stekker. Hierdoor krijgen apparaten met een usb type-a poort voortaan een usb type-c poort, die een stuk kleiner is. Laptops kunnen door deze verandering een dunner design krijgen.

Dit verandert er door usb-c

Usb-c (links op de foto hieronder, naast een lightning-kabel van Apple en een micro-usb-kabel) zorgt voor een snellere communicatie tussen apparaten, voor zowel stroom als data. Dit betekent dat  de accu van apparaten die via usb-c worden opgeladen sneller vol is dan bij andere kabelaansluitingen. Ook kan usb-c snellere datasnelheden van 8Gbps (1,25 gigabyte per seconde) halen. Een belangrijke eigenschap van  de nieuwe usb-standaard is dat het mogelijk wordt om apparaten snel op te laden en tegelijkertijd ook data te verzenden. Bij vorige usb-versies wat dit ook mogelijk, alleen ging het oplaadproces dan erg langzaam.

usb-c-1

Naast opladen en de overdracht van data is usb-c ook geschikt voor video en audio. Daarmee vervangt usb-c de hdmi-kabel, die op dit moment nog vaak wordt gebruikt voor de overdracht van video en audio. Usb-c wordt daarmee de belangrijkste kabel voor je mobiele apparaten.  Een ander groot voordeel van usb-c is de afwezigheid van een specifieke boven- en onderkant. Door het symmetrische design van de nieuwe stekker kun je ‘m met beide kanten op de juiste manier in de ingang steken. Usb-c is daarnaast compatibel met oudere usb-poorten.

Wanneer komt de eerste Android met usb-c?

Het is aannemelijk dat de eerste Android-smartphone of -tablet met een usb-c-aansluiting in 2015 wordt gelanceerd. Google heeft al bekendgemaakt dat het volgende Nexus-toestel van een usb type-c aansluiting wordt voorzien. Het zal echter nog een tijd duren voordat usb-c compleet wordt ondersteund, omdat veel apparaten nog steeds een ouder usb-type gebruiken. Tot die tijd kun je gebruikmaken van adapters die een usb-kabel compatibel maken met een usb type-a of hdmi-poort.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu