Vaarwel Nexus, we gaan je missen

Erwin Vogelaar
13 oktober 2016, 20:30
5 min leestijd
Vaarwel Nexus, we gaan je missen

Het is nu echt voorbij met de Google Nexus. Helaas, want onder deze naam zijn enkele van onze favoriete smartphones verschenen. Vaarwel Nexus.

Lees verder na de advertentie.

Vaarwel Nexus

Het was de afgelopen maanden nog spannend wat er met Nexus zou gebeuren. Lange tijd dachten we dat de nieuwe toestellen gewoon weer de volgende smartphones in de Nexus-lijn zouden zijn. Toch werden de ‘Sailfish’ en ‘Marlin’ de Pixel en Pixel XL. Deze naamsverandering betekent een nieuwe richting voor Google, naar een meer premium toestellijn waarmee het bedrijf meer controle heeft over zowel de software als hardware. Hoewel we erg uitkijken naar deze toestellen, betekent dit ook het einde van de Nexus en dat is jammer. We hebben namelijk warme gevoelens voor deze serie smartphones.

Van Nexus One tot Nexus 6P

In de zes jaar van Nexus zijn er een prachtige toestellen uitgekomen. Het begon in 2010 al met HTC, dus het is mooi dat hetzelfde bedrijf nu weer aan de start staat van de Pixel. HTC maakte de Nexus One. Daarna ging Google in zee met Samsung voor de Nexus S en Galaxy Nexus. LG mocht de Nexus 4 en de fantastische Nexus 5 maken, terwijl Motorola verantwoordelijk was voor de Nexus 6. LG mocht weer de mooie Nexus 5X produceren, terwijl Huawei de verantwoordelijkheid kreeg over de grotere Nexus 6P. Dat zouden de laatste twee Nexus-smartphones zijn.

vaarwel nexus

Aanvankelijk waren de Nexus-toestellen bedoeld als voorbeelden voor andere fabrikanten, om te laten zien wat er mogelijk is met Android. Door de jaren heen werd de Nexus echter ook voor consumenten een naam die stond voor een betrouwbaar en zeer degelijk toestel. Hoewel de Nexus nooit bovenaan de verkooplijsten heeft gestaan, kreeg het een vaste groep trouwe fans. Wat ook helpt is dat deze toestellen vaak betaalbaar waren. Hoewel de nieuwste generatie uit 2015 wel een redelijk prijskaartje had, zat Google toch duidelijk onder de prijs van andere high-end Android-smartphones. Met de Pixel is dit echter voorbij.

Stock-Android

Grotendeels komt onze liefde voor de Nexus ook door stock-Android. De Nexus-smartphones zijn de afgelopen zes jaar de enige toestellen geweest die Android in zijn meest pure vorm draaiden. Dit betekent niet alleen dat er geen onnodige skins van fabrikanten overheen werden gelegd en dat de enige bloatware van Google zelf kwam, maar ook dat deze toestellen als eerste updates kregen. Zowel de nieuwste versies van Android als de regelmatige beveiligingsupdates. Android krijgt terechte kritiek over het onhandige updateproces, maar met een Nexus-toestel heb je nergens last van.

vaarwel nexus

De Pixel-toestellen gaan deze lijn doorzetten, maar niet meer zoals het was. Zo wordt er een Pixel Launcher gebruikt, die kleine aanpassingen aan Android maakt. Dit maakt Android op de Pixel en Pixel XL dus iets minder puur, al is het verschil niet enorm groot.

Onze wensen voor de ultieme 2016 Nexus

Toen we nog dachten dat er in 2016 gewoon weer twee nieuwe Nexus-smartphones zouden verschijnen, hebben we nagedacht over hoe onze ultieme 2016 Nexus eruit zou komen te zien. Hoeveel is daar van uitgekomen met de Pixel? Allereerst waren we toen niet erg te spreken over de geruchten dat HTC de toestellen zou maken, want de Nexus 9-tablet van HTC was verre van perfect en ook van de HTC 10 werden we niet heel warm. Liever hadden we daarom LG of Huawei de toestellen zien maken, omdat die eerder de beste Nexus-smartphones hebben geleverd. Zoals verwacht heeft Google nu wel meer controle over het maken van het toestel, dus hebben we geen directe zorgen over de kwaliteit van de Pixel en Pixel XL.

vaarwel nexus

Eerder noemden we dat we de betaalbaarheid van de Nexus belangrijk vinden, maar dat is nu helemaal van tafel. We hoopten dat de Pixel waterbestendig zou zijn, maar dat is ook niet het geval. We wilden een betere accu en het lijkt erop dat we alleen een snel opladende accu krijgen. Ook super kleine bezels en ruimte voor een sd-kaartje stonden hoog op ons wensenlijstje, maar ook daar zijn we in teleurgesteld.

De koning is dood, lang leve de koning?

Als je de Pixel en Pixel XL puur vergelijkt met de Nexus-lijn, dan valt het dus erg tegen. Toch is dat niet helemaal eerlijk. Dit is namelijk een nieuwe start voor Google. Een nieuw begin dat los staat van Nexus. Daarom moeten we deze toestellen niet zien als de volgende Nexus, maar als iets nieuws. Dit zijn geen toestellen om andere fabrikanten te inspireren, want dit zijn toestellen om bovenop te staan.

vaarwel nexus

Heb je nu een Nexus 5X of een Nexus 6P, dan vraag je jezelf wellicht toch af of je moet upgraden naar de Pixel (XL). Hoewel de toestellen voorlopig nog niet in de Benelux verkrijgbaar zijn, is het goed om vooruit te kijken en eventueel al wat geld opzij te zetten. De Pixel-toestellen zijn qua specs een flinke stap vooruit. Toch moet Google het vooral van de software hebben, met de Pixel Launcher, Google Assistent en Daydream VR. Kun je daar niet op wachten en heb je het geld, dan kun je een upgrade zeker overwegen.

Ben je nog tevreden met hoe Nougat loopt, want Android 7.0 draait nog als een zonnetje op de Nexus 5X en 6P, dan kan het ook de moeite waard zijn om nog een jaartje te wachten tot de volgende generatie Pixel-toestellen. Hopelijk weet Google dan ook in de hardware wat meer te innoveren. We weten echter pas zeker of het de upgrade waard is als we zelf met de toestellen aan de slag zijn gegaan.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu