Veel mensen ontvangen deze of volgende maand vakantiegeld op hun rekening. Ga je niet op reis en zoek je een andere bestemming voor die extra euro’s, dan zijn deze 10 gadgets en smartphones de moeite waard.
Lees verder na de advertentie.
Hier kun je je vakantiegeld aan besteden
Vakantiegeld is het bedrag dat je opbouwt in de periode van 1 juni vorig jaar tot 1 juni van dit jaar. Het wordt ook wel vakantietoeslag of -bijslag genoemd en bedraagt meestal 8 procent van je brutoloon. Een flink bedrag dus, dat jaarlijks in mei of juni wordt uitgekeerd. Sommige mensen gebruiken het om een vakantie te boeken, anderen zetten het op hun spaarrekening.
Maar er zijn natuurlijk genoeg andere zaken waaraan je je vakantiegeld kunt uitgeven. We hebben een selectie gemaakt van 10 toffe gadgets en devices die je in huis moet hebben. Goed om te weten is dat diverse webshops inspelen op de periode dat mensen vakantiegeld ontvangen. Zo kun je tijdens de MediaMarkt Vakantiegekte bij die keten terecht voor diverse interessante aanbiedingen.
1. Chromecast (Audio) – vanaf 33 euro
De Chromecast Ultra is al een tijdje lijstaanvoerder van onze gadget top 100, maar ook de normale Chromecast (met 1080p- in plaats van 4K-ondersteuning) en de Chromecast Audio zijn goede bestemmingen voor je vakantiegeld. De apparaten zijn heel geschikt als cadeau, maar ook leuk om zelf te hebben als je tv of hifi-set nog niet ‘smart’ zijn. De reguliere Chromecast plug je in een vrije hdmi-poort van je tv, waarna je allerhande content (video’s, foto’s en audio) naar het grote scherm kunt streamen. De Chromecast Audio doet hetzelfde voor speakers (met de aux-connector) en werkt vlekkeloos met populaire muziekdiensten als Spotify, Deezer en TuneIn Radio.
2. Draadloze koptelefoon met noise cancelling – vanaf 349 euro
Ben je regelmatig onderweg of heb je thuis niet de beschikking over goede speakers, dan is het wellicht tijd om te investeren in een draadloze koptelefoon. Zeker nu steeds meer smartphones in toenemende mate de reguliere koptelefoon schrappen (zoals de HTC U11 en iPhone 7), is het slim om te gaan voor een koptelefoon zonder draad. Goede opties zijn de Sony MDR-1000X (365 euro) en de iets goedkopere Bose QuietComfort 35 (349 euro). Beide bieden gebalanceerde audio, uitstekende ruisonderdrukking en een accu die lang meegaat. Is de batterij leeg, dan kun je dankzij de meegeleverde audiokabel verder luisteren.
3. Waterbestendige bluetooth speaker – 99 euro
Grote kans dat je met het mooie weer van de laatste tijd vaker de natuur intrekt of naar het strand gaat. Een bluetooth speaker is dan een fijne gadget om bij je te hebben, zodat je in de buitenlucht naar je favoriete platen kunt luisteren. Het aanbod draadloze speakers is anno 2017 is duizelingwekkend, maar niet alle opties zijn even goed – of bestand tegen water. Een speaker die op beide fronten wél goed scoort, is de Ultimate Ears Wonderboom. De gadget wordt niet bang van stof en water en produceert behoorlijk wat volume en bas voor zijn kleine formaat. Perfect voor een picknick bij het meer of een dagje aan het strand. De prijs (zo’n 100 euro) is schappelijk en er zijn diverse kleurtjes om uit te kiezen. Bestel hem hier.
4. Een slimmere thermostaat – vanaf 150 euro
Met de komst van slimme thermostaten als die van Nest en Honeywell loont het zich om te kijken of jouw model aan vervanging toe is. De beste ervaringen hebben wij tot nu toe gehad met de slimme Nest van Google en de Honeywell Lyric T6. Laatstgenoemde is zowel met een smartphone-app als spraakbesturing te bedienen en heeft geofencing-functionaliteit. Dat betekent dat de thermostaat automatisch je huis verwarmt zodra je smartphone binnen een ingestelde afstand van het apparaat komt. Andersom werkt dat ook: de verwarming schakelt uit als je het huis verlaat. De bedrade Lyric T6 kost circa 150 euro en heeft ondersteuning voor Apple HomeKit. Samsungs SmartThings en Google Home volgen later dit jaar.
5. Virtual reality-bril voor je smartphone – vanaf 75 euro
Zelfs in supermarkten en koopjeswinkels tref je ze tegenwoordig aan: vr-brillen waarin je je smartphone kunt schuiven. Zo’n goedkoop brilletje van karton is een leuke manier om – in combinatie met de Cardboard VR-app – kennis te maken met virtual reality. Beschik je over een Samsung-smartphone en heb je meer (vakantie)geld te besteden, dan raden we je aan om voor de Samsung Gear VR te gaan. Deze bril is prettiger om te dragen en heeft een groot aanbod aan toffe games en vr-ervaringen om mee aan de slag te gaan. Met een prijs van tussen de 75 en 100 euro (voor het nieuwere model) is de Gear VR ook een stuk betaalbaarder dan de alternatieven van Oculus, HTC en Sony.
6. Een goede reservetelefoon (voor festivals) – vanaf 99 euro
Motorola onderscheidt zich al een aantal jaar met uitstekende smartphones voor weinig geld. Een van onze favoriete budgetopties is de Motorola Moto E3, die ondanks de lage prijs behoorlijk compleet is. Het toestel wordt geleverd zonder overbodige software, heeft een puik 5 inch-scherm (hd), 4G-ondersteuning, een grote accu en voldoende power voor alle gangbare apps en taken. De 8GB opslag is wat krap, maar wel uitbreidbaar met een geheugenkaartje. Ook zijn er twee redelijke camera’s aan boord. Dat alles maakt de Moto E3 een aantrekkelijke budget- of reservetelefoon om bijvoorbeeld mee te nemen naar festivals. Check de beste deals om de Motorola Moto E3 los te kopen.
7. Interessant leesvoer – 17,50 euro
Tegenwoordig gebruiken we bijna allemaal (onafgebroken) onze smartphone, maar wat voor effect heeft dat op ons leven? Techkenner Arnoud Wokke kijkt naar de gevolgen voor je gezondheid, de maatschappij en meer in het boek I love/hate smartphones. Verplicht leesvoer voor iedereen met een bovengemiddelde interesse in de smartphone en de invloed van het kleine apparaatje op diverse aspecten van ons dagelijkse leven. De gevolgen van de smartphonerevolutie blijken op heel veel plekken voelbaar, en het lijkt alsof we meer dan ooit afhankelijk zijn van onze telefoon. Het boek is hier te koop.
8. Een activiteitentracker – 130 euro
Heb je je voorgenomen om de komende tijd actiever te zijn, dan is het goed om met een activiteitentracker je progressie te meten en volgen. Zo krijg je direct feedback en zie je of je ook daadwerkelijk fitter wordt. Het aanbod is groot, maar voor nu verdient de Fitbit Charge 2 wat ons betreft de voorkeur. Deze activiteitentracker is erg veelzijdig en werkt samen met een uitstekende app. Als je hem koppelt aan je smartphone kun je bovendien gebruikmaken van gps. De Charge 2 houdt de hele dag je activiteiten bij, laat je de tijd checken en zien wie belt of berichten stuurt. Tevens is er een hartslagmeter aan boord en de wearable is spatwaterdicht, dus ook bestand tegen je zweet.
9. Compacte actioncam – 169 euro
De meeste hedendaagse smartphones hebben een prima camera aan boord waarmee je in full-hd of 4K kunt filmen. Echt val- en waterbestendig zijn ze echter niet, wat ze ongeschikt maakt voor filmen tijdens (extreme) activiteiten als surfen, skiën en mountainbiken. De actioncams van GoPro zijn daar stukken geschikter voor, en ook voor kleinere budgetten heeft de fabrikant opties. De Hero Session van 169 euro is een compacte en lichte actioncam die full-hd-beelden met 60 fp/s schiet en waterproof is. Bovendien kan hij tegen een stootje en is hij gemakkelijk te bedienen en te bevestigen, bijvoorbeeld aan je fiets. Ondanks dat de camera geen display heeft, kun je toch beelden bekijken via de smartphone-app.
10. Snapchat Spectacles – 150 euro
De vorig jaar geïntroduceerde Snapchat Spectacles is hét accessoire voor fervente gebruikers van het sociale netwerk. De opvallende zonnebril was lange tijd slecht verkrijgbaar, maar inmiddels wordt ‘ie binnen enkele dagen geleverd. De Spectacles is geen gewone zonnebril. Hij is uitgerust met een camera en een knopje om korte video’s (10 seconden) te maken. Tijdens het filmen gaan er lampjes branden, zodat anderen weten dat je ze filmt. Video’s verschijnen in Snapchat Memories op je telefoon en zijn vanuit daar gemakkelijk met vrienden te delen. De ‘slimme’ zonnebril is via deze link te bestellen.
Lees ook: Top 100 Beste Gadgets & Gear van 2017