De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Valarm: gebruik oude Android-smartphone als goedkope sensor

Redactie
30 maart 2013, 11:44
2 min leestijd
Valarm: gebruik oude Android-smartphone als goedkope sensor
valarm

Valarm heeft een sensoroplossing gemaakt, waarmee je op afstand allerlei zaken in de gaten kunt houden. Het idee is dat je een oude Android-smartphone gebruikt (eentje die je nog hebt liggen) en die gebruikt als meetapparaat. Valarm ontstond toen de motorfiets van oprichter Lorenzo Gonzalez werd gestolen en hij een goedkope oplossing zocht om zijn nieuwe motor in de gaten te houden. Gonzalez besloot samen met zijn broer zelf iets te ontwikkelen: Valarm.

Omdat er in de meeste smartphones al allerlei sensoren aanwezig zijn (zials GPS en een bewegingssensor) en bijna iedereen wel een oude smartphone heeft rondslingeren, kun je op die manier veel geld besparen. Je hoeft geen €100 uit te geven voor een fraai ontworpen kastje met sensortechnologie, dat je toch op een onopvallende plek gaat monteren. Een oude smartphone met krassen, gebroken scherm en afgebroken knopjes die niemand meer wil hebben, is voldoende. Het kost wel geld: de Pro-versie van Valarm kost €7,71 en voor de goedkopere Classic-versie (bedoeld voor oudere toestellen) kost €2,30, maar die ondersteunt geen externe usb-sensoren.

Lees verder na de advertentie.

Maar wat kun je ermee doen? Je kunt bijvoorbeeld je oude smartphone verstoppen in je vakantiekoffer of in een postpakket dat je gaat versturen en vervolgens monitoren waar het zich bevindt. Handig als je koffer regelmatig zoekraakt, of wanneer je iets duurs moet versturen. De duurste versie van de app ondersteunt externe usb-sensoren zodat je ook CO2-uitstoot, temperatuur, lichtsterkte, barometerdruk, luchtvochtigheid en allerlei andere zaken kunt meten.

valarm-toepassing

Op een webpagina kun je vervolgens de metingen uitlezen. Je krijgt bij het gratis abonnement alleen metingen te zien, die je zelf in een grafiek moet zetten. Bij het betaalde abonnement van $4,50 per maand krijg je de grafieken meteen te zien. Bedrijven zijn ook geïnteresseerd: Gonzalez is bijvoorbeeld benaderd door afvalverwerkers die smartphones met Valarm in hun vuilniswagens willen monteren, om de routes die ze afleggen te optimaliseren. Op het blog van Valarm is ook te lezen dat mensen de oplossing gebruiken om wateroverlast in de kelder in de gaten te houden, dankzij gebruik van watersensoren. Zo’n watersensor hang je dan op een lager punt en verbind je met een kabel met de smartphone, zodat deze geen waterschade oploopt. Valarm probeert het gebruik van sensoren toegankelijker te maken dan het knutselwerk dat je met een Arduino te wachten staat.

Downloaden: Valarm (€7,71)

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu