Veilig gebruik van Wi-Fi op je smartphone

Gijs Ettes
19 november 2009, 20:19
3 min leestijd
Veilig gebruik van Wi-Fi op je smartphone
no-wifi

Naar aanleiding van een recent rapport van het beveiligingsbedrijf SMobile Systems is de veiligheid van het gebruik van Wi-Fi op smartphones in het nieuws. Het beveiligingsbedrijf maakte er in het rapport melding van dat ze succesvol een zogenaamde Man-In-The-Middle-aanval hebben kunnen uitvoeren op een T-Mobile G1, iPhone 3GS, Nokia N95 en een Windows HTC Tilt.

Om het werkelijke gevaar beter te kunnen inschatten leggen we je in dit artikel uit met welke risico’s je als Android-gebruiker rekening moet houden en hoe je jezelf tegen deze risico’s (voor zover mogelijk) kunt beschermen. De informatie in dit artikel heeft betrekking op elke smartphone die gebruikt wordt in combinatie met onbeveiligde of slecht beveiligde Wi-Fi-netwerken.

Lees verder na de advertentie.

Een man-in-the-middle-aanval wil zeggen dat een derde zich opwerpt als extra schakel in de communicatie tussen twee partijen en daardoor de communicatie af kan luisteren, waardoor zelfs gebruik van SSL niet meer veilig is. Het is over het algemeen lastig voor producenten om waterdichte bescherming te bieden tegen een dergelijke aanval, omdat de derde zich tegenover de ontvanger voor doet als de verzender en tegen de verzender als de ontvanger. De communicatie die op deze manier onderschept kan worden, is bij een Android-toestel bijvoorbeeld het wachtwoord dat verstuurd wordt tijdens het controleren, ontvangen of verzenden van e-mail.

In de berichtgeving over dit onderwerp op andere websites lijkt het er misschien op dat dit type aanval nieuw is, niets is minder waar; je loopt in principe hetzelfde risico als je contact maakt met een onbeschermd Wi-Fi netwerk vanaf een computer. Als een Wi-Fi-netwerk onbeveiligd of slecht beveiligd is (bijvoorbeeld alleen met WEP-encryptie), worden kwaadwillenden in staat gesteld om toegang te krijgen tot dit netwerk en kunnen ze zich vervolgens voordoen als bijvoorbeeld een modem of router. Probeer je daarna (bijvoorbeeld met je Android-toestel) contact te maken met het netwerk, dan loop je het risico dat al je communicatie via het netwerk af wordt getapt. Als het Wi-Fi-netwerk goed beveiligd is, zal een aanvaller geen verbinding kunnen maken met het netwerk en zich daardoor ook niet als een van de partijen voor kunnen doen.

Wil je geen enkel risico lopen, dan kun je beter geen gebruik maken van onbeveiligde Wi-Fi-netwerken. Gaat het om je thuisnetwerk, dan moet je deze beveiligen met bijvoorbeeld WPA. Wil je toch gebruikmaken van een onbeschermd Wi-Fi-netwerk buitenshuis, dan moet je je realiseren dat dit altijd gepaard gaat met bepaalde risico’s. Zo is het mogelijk dat je zelf direct verbinding maakt met een kwaadwillende (bijvoorbeeld een netwerk genaamd Free Wi-Fi op een vliegveld) of dat je verbinding maakt met een legitiem netwerk waarop iemand een man-in-the-middle-attack uit probeert te voeren. De locatie speelt daarbij zoals aangegeven natuurlijk ook een rol; de kans dat je hiermee te maken krijgt bij gebruik van een onbeschermd Wi-Fi-netwerk bij een hutje op de hei is relatief klein en relatief groot als je je op een vliegveld of druk station bevindt. Naast niet veilig, is het ongevraagd gebruik maken van een onbeschermd netwerk ook illegaal als je redelijkerwijs kon vermoeden dat het niet de bedoeling was dat je van dit netwerk gebruik zou maken.

De website Security.nl heeft een aantal tips om je Wi-Fi-netwerk te beveiligen. Met verdere vragen over hoe je het beste je eigen Wi-Fi-netwerk kunt beveiligen, kun je het beste terecht bij je internetprovider.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's