De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

5 tips om veilig openbare wifi met je Android te gebruiken

Redactie
15 oktober 2015, 19:30
5 min leestijd
5 tips om veilig openbare wifi met je Android te gebruiken

Openbare wifi-netwerken zijn de gevaarlijkste plekken om te internetten. Hoog tijd voor een belangrijke opfriscursus. Android Planet geeft 5  belangrijke tips om veilig te internetten met je Android via een openbare wifi-hotspot.

Lees verder na de advertentie.

Deze tips zijn niet van toepassing op je eigen wifi-netwerk. Als jouw wifi-netwerk is beveiligd met een wachtwoord en alleen jij en vertrouwden toegang hebben, hoef je onderstaande tips niet toe te passen. De tips zijn enkel voor openbare wifi-netwerken, zoals bij de Starbucks of McDonald’s, of voor het wifi-netwerk van je werk, waarmee allerlei mensen zijn verbonden.

Het is enorm belangrijk maatregelen te nemen voordat je op een openbaar wifi-netwerk gaat. Iedereen kan zich  met een openbaar wifi-netwerk verbinden, zo ook kwaadwillenden.  In de meeste gevallen maakt de kwaadwillende een eigen wifi-netwerk aan, maar dan met dezelfde naam als het openbare wifi-netwerk. Vervolgens heeft degene toegang tot alles wat jij doet. Zo kan hij of zij  zien wat je aan het doen bent, van surfen naar Facebook tot het kijken van een filmpje.

Veilig wifi gebruiken met je Android

1. Maak je eigen wifi-hotspot met tethering

Om het openbare wifi-netwerk te omzeilen, kun je een eigen wifi-netwerk starten. Een eigen wifi hotspot kun je heel gemakkelijk creëren, waarbij je zelf de naam en het wachtwoord kiest. De kwaadwillende kan dan niet zomaar jouw verbinding overnemen, omdat ‘ie naast de naam ook het wachtwoord moet weten. En dat kan een kwaadwillende niet zomaar hacken.

hotspot

Met een eigen wifi-hotspot ben je aan het tetheren. Dit betekent dat je jouw dataverbinding gebruikt om een ander apparaat met het internet te verbinden. Zo kun je met je laptop internetten via de dataverbinding van je smartphone. Let wel op je dataverbruik: tetheren met een laptop kost veelal veel meer data dan internetten met je smartphone, omdat je op een laptop doorgaans  gebruikmaakt van volledige websites en video’s in full-hd.

2. Gebruik een VPN

VPN is de afkorting van  Virtueel Privaat Netwerk. Zo`n VPN wordt gebruikt om een muur te bouwen die jouw verbinding afschermt voor de aanbieder van die verbinding.  Normaliter kijkt de  telecomprovider mee met jouw internetgebruik, bij een (openbaar) wifi-netwerk kan naast de internetprovider en beheerder van het wifi-netwerk ook iedereen die met hetzelfde wifi-netwerk is verbonden jouw internetgebruik in de gaten houden. Dat zijn er nogal veel, waardoor het verstandig is om een digitale muur om jouw internetverbinding heen te bouwen.

veilig wifi android

Bij een VPN verbind je bijvoorbeeld met een 4G-verbinding of wifi-netwerk met het internet, maar bouw je binnen deze verbinding een muur waardoor anderen niet  mee kunnen gluren; zowel de provider als anderen in hetzelfde netwerk.  Private Internet Access  wordt door velen als de beste VPN-dienst gezien. De Amerikaanse dienst biedt veel functies voor een schappelijke 6,95 dollar per maand of 39,95 dollar per jaar.  Voor dat geld kun je vijf apparaten tegelijkertijd met de VPN verbinden, is je verbinding versleuteld en is er ondersteuning voor P2P- en VoIP-diensten, zoals uTorrent en Skype.

In ons uitgebreide artikel Android VPN vind je meer informatie over VPN’s en het instellen op Android.

3. Gebruik een eigen wifi-router

Als je geen VPN-verbinding wilt instellen of dat te lastig vindt, is er ook een gemakkelijkere manier: Keezel, een klein routertje van Nederlandse makelij die voor 79 dollar te koop is. Keezel wordt standaard geleverd met een éénjarig abonnement op een VPN, maar dan zonder het eigenhandig instellen van een VPN-verbinding.

Keezel heeft één knop aan de onderzijde. Druk daarop en het apparaat wordt ingeschakeld en je kunt met het wifi-netwerk van Keezel verbinden. Vervolgens selecteer je met jouw apparaat – een laptop of smartphone bijvoorbeeld – het openbare wifi-netwerk waarmee Keezel moet verbinden. De internetverbinding verloopt daarna helemaal veilig via Keezel. Een handigheidje: Keezel fungeert ook als een externe oplader.

keezel-gr

Een andere mogelijkheid is de MiFi, een klein routertje dat  over een dataverbinding beschikt. Je kunt bij het bestellen van zo’n MiFi een databundel kopen. Als je vijf dagen naar het Verenigd Koninkrijk gaat en daar voor 3GB aan data wilt verbruiken, betaal je 84 euro bij een bedrijf als WereldwijdWifi. Zo’n verbinding is veilig, omdat alleen jij gebruikmaakt van de MiFi.

4. Let op je internetgebruik

Mocht je geen van de hierboven genoemde tips gebruiken en écht zonder extra beveiliging met een openbaar wifi-netwerk willen verbinden, is het verstandig om  bij een paar dingen stil te staan. Allereerst: gebruik altijd een versleutelde https-verbinding als dit kan. Dit zorgt ervoor dat het verkeer tussen jouw computer en de website is versleuteld. Ook is het verstandig om websites goed te inspecteren. Probeert een kwaadwillende jou geen nep-website voor te schotelen waar om je inloggegevens wordt gevraagd? Je kunt het certificaat van een website controleren door op het groene sleuteltje te drukken.

https

Een laatste belangrijke tip is het inschakelen van tweestapsverificatie.  Met tweestapsverificatie leg je een extra beveiligingslaag over je account in de vorm van een code. Zodra je inlogt met jouw gebruikersnaam en wachtwoord, vraagt de betreffende website om een extra code. Deze wordt bijvoorbeeld verstuurd naar je smartphone, maar kan ook worden gegenereerd met een app van Google. In ons artikel over Google Authenticator laten we zien hoe je tweestapsverificatie voor Google instelt, maar de extra beveiligingslaag is ook bij onder andere Facebook, Twitter en PayPal te activeren.

5. Schakel je wifi altijd weer uit

Een handige tip die ook nog eens energie bespaart: schakel je wifi uit als je de verbinding  niet nodig hebt. Indien je wifi ingeschakeld houdt, zorgt dat ervoor dat jouw Android de gehele tijd naar wifi-netwerken scant. Dat slurpt energie (zie ook ons artikel over wifi batterijverbruik). Daarnaast maakt jouw Android direct verbinding met een ‘vertrouwd wifi-netwerk’. Dit kunnen echter ook wifi-netwerken zijn waarmee je één keer bent verbonden, zoals  een hotspot van KPN, het wifi-netwerk van Schiphol of Wifi in de trein.

Als een kwaadwillende het wifi-netwerk ‘Wifi in de trein’ uitzendt en de wifi op jouw Android staat nog aan, maak je automatisch verbinding met dit malafide netwerk – zonder dat je het door hebt. Het is daarom verstandig om altijd de wifi-verbinding uit te schakelen als je niet met een specifiek netwerk verbonden wilt zijn.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu