Google: ‘Dit zijn de veiligste Android-smartphones’

Thomas Haenen
23 maart 2017, 13:37
2 min leestijd
Google: ‘Dit zijn de veiligste Android-smartphones’

Google heeft een lijst vrijgegeven van Android-smartphones die het meest consistent van beveiligingsupdates voorzien. Met deze toestellen ben je beschermd tegen vrijwel alle Android-kwetsbaarheden.

Lees verder na de advertentie.

Veiligste Android-smartphones

Android wordt steeds veiliger, zo blijkt uit een nieuw rapport dat Google heeft vrijgegeven. Van de 1,4 miljard actieve Android-toestellen ontving ruim de helft een beveiligingsupdate in het afgelopen jaar. Meer dan 735 miljoen toestellen zijn daarmee volgens Google redelijk beschermd tegen een groot aantal kwetsbaarheden in Android.

Nog altijd wordt Android vaak bestempeld tot een onveilig besturingssysteem. Door de grote aanpasbaarheid van de software is het voor kwaadwillenden relatief makkelijk om in te breken, zo wordt geclaimd. In het afgelopen jaar heeft Google echter grote stappen gezet om die kwetsbaarheid terug te vinden. Daardoor kun je nu ook met een ‘oudere’ versie van Android adequate bescherming hebben.

Veiligste Android-smartphones

Maandelijkse Android-beveiligingsupdates

Google introduceerde eind 2015 maandelijks beveiligingsupdates voor Android, als gevolg van de Stagefright-bug die toen ontdekt werd. Het bedrijf besloot toen maandelijks een update aan te bieden bij fabrikanten die bescherming bood tegen alle ontdekte kwetsbaarheden in het besturingssystemen.

Het was vervolgens echter aan de fabrikanten om die beveiligingsupdates daadwerkelijk beschikbaar te maken voor smartphones. Dat gebeurt nog lang niet altijd en overal, zoals uit bovenstaande cijfers blijkt: slechts 50% van alle Android-toestellen heeft vorig jaar één of meer updates gehad. Vooral veel Chinese merken, die hier vrij onbekend zijn, brengen niet of nauwelijks updates uit voor hun smartphone.

Gelukkig zijn er ook genoeg fabrikanten die wel updaten. Om deze in het zonnetje te zetten, en om consumenten te informeren, heeft Google een lijst vrijgegeven van de veiligste Android-smartphones. Dit zijn toestellen die in 2016 minstens 60 procent van alle beveiligingsupdates hebben ontvangen.

Op de lijst zien we verschillende voorspelbare namen, zoals de Google Pixel en Pixel XL, en de Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus 6 en Nexus 5. Deze smartphones worden door Google van software voorzien en zijn dus vanzelfsprekend altijd up-to-date. Ook de OnePlus 3, Samsung Galaxy S7 en Sony Xperia X Compact worden volgens deze lijst van vrijwel alle updates voorzien. Ook de Asus Zenfone 3 en LG V20 zijn grotendeels up-to-date.

Play Store

Mocht je een toestel hebben dat geen maandelijkse updates ontvangen, dan ben je niet direct onbeschermd. Google controleert alle apps die in de Play Store verschijnen regelmatig op de aanwezigheid van gevaarlijke code. Slechts 0,05% van alle apparaten die enkel via de Play Store apps downloaden, beschikten over mogelijk gevaarlijke apps. Het aantal gevaarlijke apps is bovendien sterk afgenomen: geïnstalleerde trojans daalden met 51,5 procent, naar slechts 0,016 procent van alle app-installaties. Het aantal installaties van phishing-apps daalde zelfs met 73,4 procent naar 0,0018 procent.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus Zenfone 3
Asus Zenfone 3

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu