De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Verstopte losse vensters Android N bieden meer multitasking

Erwin Vogelaar
21 maart 2016, 19:08
2 min leestijd
Verstopte losse vensters Android N bieden meer multitasking

Verstopt in de code van Android N staat de mogelijkheid om apps in losse vensters te zetten. Met een omweg is deze modus tevens nu al te activeren.

Lees verder na de advertentie.

Losse vensters Android N

Met de Developer Preview van Android N kunnen we al proeven van enkele nieuwe mogelijkheden van het besturingssysteem. Je kunt hier de zeven belangrijkste vernieuwingen in Android N lezen. Toch is er nog meer verstopt in de code van Android N, zoals een freeform window-modus waarbij je apps kunt draaien in losse vensters. Dit gaat dus een stapje verder dan de splitscreenmodus waarmee je twee apps naast elkaar kunt zetten. Met een omweg is de freeform window-modus nu al te activeren.

losse vensters android n

De freeform window-modus werkt als een desktopcomputer waarbij elk venster een eigen grootte heeft en vrij te verplaatsten is over het scherm, maar dan op een smartphone of tablet. Het lijkt bijvoorbeeld op wat Remix OS nu doet, het op Android gebaseerde besturingssysteem voor desktopcomputers. Zodra de modus geactiveerd wordt, staat er in het scherm met recent geopende apps bij elke app naast een kruisje ook een vierkantje. Door op dit vierkantje te drukken wordt deze app naar een nieuw scherm gestuurd waar de app als een los venster in zweeft.

losse vensters android n

Een apart scherm is logisch, want de focus van het interne geheugen moet liggen op de apps en niet het onderliggende systeem. Elk venster krijgt op het nieuwe scherm een balk bovenin waardoor ze makkelijk te verslepen zijn. Ook zijn de vensters in grootte aanpasbaar door te slepen met een rand. In het recente apps-scherm worden nu ook, zoals in bovenstaande screenshot te zien is, de geopende vensters getoond. Opvallend genoeg werk deze nieuwe modus ook met een muis, waardoor een Android-tablet echt kan aanvoelen als een goede vervanging voor een desktopcomputer om mee te werken.

Freeform mode activeren

Deze modus activeren is niet voor iedereen weggelegd. De code zit diep verstopt in Android N en er is dus wat werk nodig om het werkend te krijgen. Je hebt allereerst een toestel met een unlocked bootloader nodig waar Android N op staat geïnstalleerd en een computer met fastboot. Vervolgens zul je via de computer een flash recovery moeten doen, om het toestel vervolgens in recovery modus te starten en code aan te passen in Android N. Voor de uitgebreide instructies verwijzen we je graag door naar Ars Technica.

Het feit dat deze modus nu in de code van Android N verwerkt zit, betekent niet dat we het ook daadwerkelijk in de definitieve versie van het besturingssysteem kunnen verwachten. Google kan de functie nog intern het testen zijn. Toch past het goed in de strategie van Google om Android en Chrome OS dichter bij elkaar te laten komen. Het zou van Android een nog flexibeler platform maken voor zowel werken aan een bureau en gebruik onderweg.

Lees het laatste nieuws over Android N

Bron: Ars Techica
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu