De Samsung S21 nu met gratis Galaxy Buds Live en tot €313 korting!

Verkoop Samsung Galaxy S, S II en Ace vanaf half oktober verboden (update)

Redactie
24 augustus 2011, 15:02
2 min leestijd
Verkoop Samsung Galaxy S, S II en Ace vanaf half oktober verboden (update)
galaxy verbod

De rechtbank in Den Haag heeft zojuist besloten, dat de handel in drie Samsung Galaxy-telefoons (Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S II en Samsung Galaxy Ace) vanaf half oktober in heel Europa is verboden. De rechter is van mening dat Samsung inbreuk maakt op een Europees patent van Apple, namelijk EP 2.058.868. Vorderingen dat ook de patenten EP 2.098.948 en EP 1.964.022 zijn overtreden, wijst de rechter af. Ook was de rechter niet onder de indruk van claims over modelrechten, auteursrechten en het ‘slaafs’ nabootsen van design. Het apparaat dat in dit lijstje ontbreekt is de Galaxy Tab; die mag nog wel gewoon worden verkocht.

Het meest opmerkelijke is eigenlijk dat de hele zaak uiteindelijk maar om één patent draait: het scrollen door een fotogallery met vingerbewegingen op een aanraakscherm. Apple legde het accent in de aanklachten vooral op het kopiëren van het ontwerp en probeerde dat zelfs met (vervormde) foto’s te onderstrepen, maar daar bleek de rechter niet gevoelig voor.

Lees verder na de advertentie.

De inbreuk op het patent geldt alleen voor toestellen die op Android 2.3 draaien en niet voor toestellen met Android 3.x zoals de Galaxy Tab. Het gaat om een specifieke veegbeweging, waarbij een verborgen rand naast een foto zichtbaar wordt, met daarachter de volgende foto. Haal je de vinger weg, dan floept de eerdere foto terug in beeld. Maak je een iets langere veegbeweging, dan verschijnt de volgende foto. Samsung kan met een eenvoudige aanpassing onder de claim van Apple uitkomen. Doen ze dat niet, dan dreigen er grote gevolgen voor de Europese smartphonemarkt. De internationale distributie van Samsung loopt namelijk via Nederlandse dochterbedrijven. Eigenlijk zou de uitspraak op 15 september zijn, maar rechter Brinkman had al eerder zijn oordeel klaar: “Hoewel ontegenzeggelijk complex, is deze zaak niet te ingewikkeld voor kort geding”.

Update: Samsung gaat interface aanpassen

samsung-galaxy-s

In een reactie op de uitspraak van de rechter heeft Samsung aangegeven dat de Samsung Galaxy S II en Samsung Galaxy Ace in de verkoop blijven in Nederland. Samsung zal de Gallery-app aanpassen, zodat deze geen inbreuk meer maakt op het patent van Apple. Op nieuwe exemplaren van de S II en de Ace zal Samsung een andere Gallery-app meeleveren, waarmee niet op de aangegeven wijze gescrolld kan worden. “Het verbod is er gekomen op basis van de wijze van scrollen in de Gallery. Als die vervangen wordt, is er dus geen reden meer om het verkoopverbod te handhaven”, zegt Bas Berghuis van Woortman, advocaat van Samsung. De Gallery-app komt overigens op wel meer Android-toestellen voor, als app om foto’s te bekijken. Samsung kan op deze manier op eenvoudige manier onder het verkoopverbod uit komen. Het aanpassen van hardware is lastiger dan het aanpassen van software.

apple_photo_swipe_patent

Meer informatie: Vonnis rechtbank Den Haag
Bron: Twitter en Webwereld

Categorie: Fabrikanten
Merk: Samsung

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's