Waarom Asus (voorlopig) geen smartphones meer in Nederland verkoopt

Thomas Haenen
20 juni 2019, 15:52
2 min leestijd
Waarom Asus (voorlopig) geen smartphones meer in Nederland verkoopt

De onlangs aangekondigde Asus Zenfone 6 is inmiddels in verschillende landen te koop, maar niet in Nederland. Ook andere Asus-toestellen zijn uit de winkels gehaald als gevolg van een rechtszaak tegen de fabrikant.

Lees verder na de advertentie.

Verkoopstop Asus-smartphones in Nederland

Asus mag geen smartphones meer verkopen in Nederland door een uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag, zo meldt Tweakers. De laatste exemplaren van Asus-toestellen als de ROG Phone zijn in de voorbije weken verkocht, en worden nu niet meer aangevuld. De Asus Zenfone 6, sinds kort al wel te koop in omringende landen, verschijnt hier vooralsnog helemaal niet.

Asus Zenfone 6 officieel

De rechtszaak tegen Asus werd aangespannen door Philips. Dat laatste bedrijf zegt een patent te hebben op onderdelen van de technologie achter 3G. Elke smartphone met 3G maakt volgens Philips gebruik van de technologie uit dat patent, en moet Philips dus licentiekosten betalen voor het gebruik van dat patent. Een verzoek om te betalen werd in 2013 door Philips naar Asus gestuurd, maar is toen genegeerd. De rechtbank heeft nu beslist dat Asus inderdaad inbreuk maakt op het patent van Philips.

In een reactie aan Tweakers laat Asus weten dat ze zich aan de uitspraak van de rechtbank moeten houden, en dus geen smartphones kunnen verkopen. Asus zegt te overwegen of men in cassatie gaat tegen de uitspraak, of dat er andere stappen gezet worden. In de tussentijd mag de fabrikant geen enkele smartphone met 3G-ondersteuning meer verkopen – in feite elke smartphone die op dit moment wordt gemaakt. Het is onbekend of en wanneer Asus vervolgstappen zet. Ook weten we niet of de fabrikant van plan is om terug te keren op de Nederlandse markt.

Ook Wiko en Archos in de problemen

De kans bestaat dat enkele andere merken binnenkort uit de schappen verdwijnen. Ook Wiko en Archos zijn op dit moment namelijk in een rechtszaak met Philips verwikkeld. In de zaak tegen Wiko wordt binnenkort een uitspraak verwacht. Dan weten we of die fabrikant toestellen als de Wiko View 3 en View 3 Pro mag blijven verkopen.

Het is vervelend nieuws voor Asus, dat slechts een maand geleden zijn nieuwste vlaggenschip presenteerde. De opvallende Asus Zenfone 6 heeft een flipcamera, die zowel aan de voorkant als achterkant wordt gebruikt. Het toestel heeft bovendien een competitief prijskaartje van slechts 499 euro, maar is wel uitgerust met krachtige hardware als de Snapdragon 855-chip en een flinke 5000 mAh-accu. Daarmee is het een geduchte concurrent voor bijvoorbeeld de OnePlus 7.

Lees het laatste nieuws over Asus

Bron: Tweakers
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Asus ROG Phone
Asus ROG Phone

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu