Verleng de batterijduur van je Android-telefoon

Redactie
15 augustus 2010, 12:27
3 min leestijd
Verleng de batterijduur van je Android-telefoon

Niets is vervelender dan een mobiele telefoon die het einde van de dag niet haalt. Smartphones kunnen heel veel taken tegelijkertijd volbrengen, maar zelf elektriciteit opwekken is daar niet één van. Gelukkig zijn er oplossingen. Wil je dat je Android-telefoon niet continu verlangt naar elektriciteit? Dan geven wij je zeven tips om de batterijduur van je smartphone te verlengen! Schakel batterijvretende applicaties en widgets uit, verlaag de helderheid van je scherm en download JuiceDefender.

Lees verder na de advertentie.

Onderzoek welke applicaties batterijtijd vreten

Ga naar ‘Instellingen -> Over de telefoon -> Accu -> Accugebruik’ om te zien welke programma’s veel batterijtijd kosten. Jouw Android-telefoon houdt precies bij hoeveel batterijduur verloren is gegaan aan welke toepassingen. Stel, je gebruikt de hele dag de Mail-applicatie, dan is het niet fair om Mail af te rekenen op een hoge positie in de lijst. Maar gebruik je bijvoorbeeld de TweetDeck-applicatie vijf minuten per dag, en neemt deze app een plek in de top vijf in, dan heb je een batterijvretend programma gevonden. Over het algemeen kost het display (oftewel: het scherm) veel elektriciteit. Ook bellen slurpt energie.

Stel de helderheid van je scherm in

Een helder scherm is prachtig om te zien, maar kost ook een heleboel stroom. Als je niet altijd een oplader in je buurt hebt, is het verstandig om de helderheid van het scherm te verlagen. Dit doe je via ‘Instellingen -> Beeld -> Helderheid’. De beste optie is ‘Automatische helderheid’, waardoor je jouw scherm altijd gemakkelijk kunt lezen. Let in het menu ‘Beeld’ ook op de optie ‘Time-out scherm’. Het is verstandig om deze optie zo laag mogelijk in te stellen, bijvoorbeeld op 15 seconden.

Schakel Wi-Fi en Bluetooth uit

Installeer de Power Control widget en je kunt gemakkelijk schakelen tussen Wi-Fi, GPS en Bluetooth. Gebruik je Bluetooth nooit, dan is het verstandig om deze optie altijd uit te schakelen. Dit kan met de Power Control widget, maar is ook handmatig mogelijk: ‘Instellingen -> Draadloos en netwerken -> Bluetooth’. Stel, je bent onderweg en maakt geen gebruik van je Wi-Fi-netwerk, dan is het ook handig om in ‘Instellingen -> Draadloos en netwerken’ of via de Power Control widget Wi-Fi uit te schakelen. Je Android-telefoon zoekt dan niet continu naar draadloos netwerken: een energieverslindende bezigheid.

Sychroniseren? Niet continu!

Het is leuk en aardig dat de ingebouwde Mail-applicatie om de 15 minuten synchroniseert, maar is dat eigenlijk wel nodig? Stel, je krijgt een paar mailtjes per dag, dan is het toch ook prima om een paar keer per dag automatisch te synchroniseren? Nog handiger is om te kiezen voor de optie ‘handmatig synchroniseren’. De ingebouwde Gmail-applicatie maakt overigens gebruik van Push-technologie en slurpt minder batterijtijd.

Download JuiceDefender

JuiceDefender is een applicatie die – zonder dat je het merkt – verschillende opties aan- en uitschakelt, waardoor je de batterijtijd tot twee keer kunt verlengen. Er is een Easy Mode, maar ook een geavanceerde modus voor die hards. Zo kun je alles zelf regelen! Download JuiceDefender gratis in de Android Market of scan de onderstaande QR-code om op de juiste pagina te belanden.

Schakel widgets en bewegende wallpapers uit

Leuk, die Live Wallpapers, maar ze knijpen je batterij leeg. Het is beter voor je telefoon om een statische achtergrond te kiezen. Heb je een telefoon met een AMOLED-scherm, zoals de Samsung Galaxy S en HTC Desire? Maak dan gebruik van een zwarte achtergrond. Wat ook helpt is een aantal widgets uit te schakelen. Widgets halen continu data binnen. Door ze uit te schakelen, hoeft je telefoon minder hard te werken en blijft de batterij langer vol.

Koele plek

Leg je telefoon op een koele plaats neer. Stel, je legt je Android-toestel in de volle zon, dan raakt de accu oververhit. Het gevolg is dat de batterij sneller leeg is. Hou daar rekening mee!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's