Deze 5 dingen wist je niet over emoji

Thomas Haenen
19 mei 2017, 21:29
3 min leestijd
Deze 5 dingen wist je niet over emoji

Hoewel vrijwel elke fabrikant zijn eigen ontwerp heeft voor emoji, vind je doorgaans wél dezelfde opties terug op elke smartphone. Dat is te danken aan het Unicode Consortium, de organisatie achter emoji.

Lees verder na de advertentie.

Verrassende emoji-feiten

Jeremy Burge gaf deze week op The Next Web-conferentie in Amsterdam enkele geheimen over emoji weg. Burge kan het weten: hij is de oprichter van Emojipedia, een site die bijhoudt welke plaatjes allemaal beschikbaar zijn en hoe ze er op verschillende platformen uitzien. Dat niet alleen, hij is ook nog eens een lid van het Unicode Consortium. Die organisatie is onder andere verantwoordelijk voor het bepalen van de ‘standaardemoji’, de afbeeldingen die met elke smartphone en met elke app meegeleverd worden.

1. Fabrikanten hebben geen verplichtingen

Verschillende fabrikanten en ontwikkelaars zijn aangesloten zijn bij het Unicode Consortium, en samen beslissen ze welke emoji er jaarlijks worden toegevoegd. Zo gaf de organisatie onlangs een voorlopige lijst vrij van de ruim vijftig stuks die voor dit jaar op de planning staan, van saunabezoekers tot vampieren.

Samsung Galaxy S8 emoji

Dat de bedrijven samen de nieuwe emoji selecteren, betekent echter niet dat ze verplicht zijn deze over te nemen. Hoewel de nieuwe emoji deze zomer ‘officieel’ worden, kunnen bedrijven maanden of zelfs jaren wachten voor ze deze doorvoeren. Sterker nog: een select aantal bedrijven neemt sommige emoji zelfs helemaal niet over.

2. Emoji laten de persoonlijkheid van een fabrikant zien

Ook het design zelf staat verre van vast. Ieder bedrijf heeft zijn eigen ontwerp voor de icoontjes, het Unicode Consortium geeft hooguit richtlijnen af maar kan niemand dwingen tot verandering. Zo ziet een verbaasde emoji op je Samsung Galaxy S8 er misschien anders uit dan een gefrustreerd plaatje op de iPhone 7. Dat kan voor veel verwarring zorgen bij de ontvanger van je bericht.

3. Emoji zijn ontstaan in Japan

Lange tijd liep Japan voorop op mobiel gebied. Terwijl we in Nederland nog rondliepen met de Nokia 3310, werden daar al relatief futuristische toestellen gebruikt voor het verzenden van berichten mét emoji. Wij kennen de emoticons voor smartphones pas een paar jaar, in Japan gaan ze al ruim vijftien jaar mee.

Dat verklaart ook gelijk waarom sommige plaatjes vaker voorkomen dan andere. De huidige set is namelijk deels gebaseerd op waar ze in Japan mee zijn begonnen. Zo hebben we negen varianten voor treinen, omdat dat vervoersmiddel daar nu eenmaal zo populair is.

4. Aan elke emoji gaat een lange discussie vooraf

Dat verklaart in ieder geval de vele trein-emoji, maar niet enkele andere opmerkelijke keuzes. Zo was er lange tijd wel een emoji voor sushi, maar niet voor spaghetti. Langzaam maar zeker wordt het aanbod groter, maar elke nieuwe keuze is zeer weloverwogen.

android emoji

Burke onderstreept dat met een voorbeeld uit de nieuwe selectie van dit jaar. Daarin zitten onder andere twee dinosaurus-emoji. Dat is een compromis tussen de verschillende leden van het Unicode Consortium. Een deel vond één dinosaurus genoeg, een ander gaf aan dat er tig dieren een eigen plaatje hebben en dat verschillende dinosaurussen de aandacht verdienen. Dertig verschillende dino’s maken ging de meeste leden uiteindelijk te ver, maar straks hebben we de keuze uit zowel een brachiosaurus als een stegosaurus. Een t-rex staat helaas nog niet op de planning.

5. De volgende stap: genderneutrale emoji

Nog niet zo heel lang geleden hadden alle emoji een gele huidskleur en waren ze slechts beschikbaar met een enkel geslacht. Inmiddels hebben we de keuze uit een veelvoud aan kleuren, én is vrijwel elk icoontje zowel in mannelijke als vrouwelijke vorm beschikbaar.

Het Unicode Consortium gaat in de nabije toekomst nog een stapje verder. Intern wordt hard gewerkt aan genderneutrale alternatieven. Voor iedereen die zich niet als man of vrouw identificeert, of die geen geslacht met de emoji wil uitdrukken. De organisatie wil daarmee onderstrepen dat de icoontjes iedereen moeten kunnen aanspreken. Het plan verkeert nog in een voorlopige fase, dus vermoedelijk duurt het nog ruim een jaar voordat de geslachtsloze emoji definitief uitgerold worden.

Welke emoji mis jij nog? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu