Dit zijn de verschillen tussen 4G en 5G

Redactie
7 oktober 2022, 12:47
9 min leestijd
Dit zijn de verschillen tussen 4G en 5G

Er bestaan grote verschillen tussen de 4G en 5G generaties van mobiele netwerken. Ontdek in dit artikel wat de belangrijkste verschillen tussen de twee zijn.

Lees verder na de advertentie.

Wat is 5G?

5G Is de vijfde generatie van mobiele netwerken, en de logische opvolger van het 4G mobiele netwerk. Het is de techniek die gebruikt wordt door smartphones om te communiceren als er geen WiFi beschikbaar is.

Samsung smartphone met 5G tekst

Het belangrijkste kenmerk van 5G is de extreem hoge snelheid. Let wel, die snelheid is vooralsnog grotendeels theoretisch – want het uitrollen van 5G is op dit moment nog in volle gang.

Naast dat 5G sneller is, is het onder andere ook stabieler en kan het meer data versturen. We lichten de grootste verschillen tussen 4G en 5G toe.

De grootste verschillen tussen 4G en 5G

Snelheid

De snelheid is een van de grootste verschillen tussen het 4G en 5G netwerk. De verwachting is dat 5G honderd keer sneller zal zijn dan 4G.

Met zulke snelheden moet het mogelijk worden om een film van twee uur in enkele seconden te downloaden. Dat is een taak die op een snelle 4G verbinding zo’n 10 tot 15 minuten in beslag neemt.

Deze snelheden zijn mogelijk doordat de meeste 5G netwerken opereren op (hele) hoge frequenties. De techniek is nog volledig in ontwikkeling. Het uiteindelijke 5G met hele lage latency (de tijd die apparaten nodig hebben om te communiceren met elkaar), extreem hoge beschikbaarheid en heel hoge snelheid laat voorlopig nog op zich wachten. De frequentiebanden die hiervoor nodig zijn (3.5+ Ghz) zijn namelijk nog (steeds) niet geveild.

Satellietgrondstation NSO in Burum
Vooralsnog staat het grondstation in Burum het verdere uitrollen van 5G in Nederland in de weg

Daarmee loopt de uitrol van 5G in Nederland al een tijdje aanzienlijke vertraging op. De oorzaak is een satellietafluisterstation in Burum (Friesland) dat gebruik maakt van deze frequentie, waardoor de benodigde frequentiebanden voor ultrasnel 5G nog niet vrijgemaakt (en dus geveild) kunnen worden.

Voorlopig lijkt daar geen verandering in te komen, want de rechter heeft in de zomer van 2021 geoordeeld dat het station niet hoeft te wijken voor de komst van 5G. Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat de 3,5 GHz band in 2023 beschikbaar zal komen.

Latency

Latency is in het Nederlands het best te omschrijven als wachttijd. Het gaat om de tijd die apparaten onderling nodig hebben om data heen en weer te zenden, of van een apparaat naar een server (en weer terug).

We praten over snelheid als het gaat om de tijd die je nodig hebt om een foto of filmpje te downloaden. Latency is de tijd tussen dat jij een whatsapp bericht naar iemand hebt verzonden en de telefoon van de ontvanger registreert dat er een bericht binnen is gekomen.

Icoon van een smartphone met 5G

Latency gaat vrijwel altijd om milliseconden, echter stapelen die milliseconden zich op wanneer het gaat om het verzenden en ontvangen van gigantische hoeveelheden data – bijvoorbeeld data van een autonoom rijdende auto. Wanneer er continu data wordt verzonden telt de latency op.

Die milliseconden kunnen het verschil maken wanneer een zelfrijdende auto signalen over de omgeving via het internet naar een server in de cloud moet versturen, de server die signalen moet verwerken, en weer data terug moet sturen waarop de auto reageert. Om de veiligheid in de toekomst van autonome auto’s te waarborgen is een zo laag mogelijke latency nodig.

Capaciteit

Een van de andere grote voordelen van 5G ten opzichte van 4G is de beschikbaarheid en dekking (capaciteit).

Op het 4G netwerk kan een cel 200 tot 400 gebruikers kwijt. Op het 5G netwerk zijn dit er 100 keer zoveel.

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je in een ruimte met veel mensen was, waardoor je een slechte verbinding had. Dat komt doordat de huidige infrastructuur (ook onder 4G) deze hoeveelheid apparaten niet kan verwerken – wat zorgt voor een tragere of totaal niet werkende verbinding.

Voordelen van 5G ten opzichte van 4G
Voordelen van 5G ten opzichte van 4G

5G Zal veel meer capaciteit hebben dan 4G. Je kunt 5G een beetje vergelijken met een snelweg die breder is gemaakt – er passen meer auto’s op. Dit is belangrijk, want de hoeveelheid apparaten die met het internet verbonden zijn (auto’s, straatverlichting) neemt in rap tempo toe.

Betrouwbaarheid

5G en zijn belangrijkste kenmerken (snelheid, capaciteit en een lage latency) zijn afhankelijk van een hoge frequentieband.

Het nadeel van die hoge frequentie is de dekking. De gebieden die deze hoge frequentiebanden afdekken zijn vele malen kleiner dan die van lage frequenties waarin 2G, 3G en gedeeltelijk 4G opereren. Eenvoudig gezegd is het bereik van een 5G-mast veel lager.

Dat betekent dat het vooralsnog niet altijd mogelijk zal zijn om verbonden te lijven met een 5G-mast, ook niet wanneer je middenin het centrum van een grote stad bent. De betrouwbaarheid en beschikbaarheid van 5G zal naar verwachting sterk verbeteren in 2023, wanneer de hoogste frequentieband voor 5G geveild zal worden en door providers uitgerold zal worden.

Hoe werkt 5G?

Het 5G-netwerk is de vijfde generatie in mobiele netwerken en is een draadloze vorm van mobiele communicatie.

Het 5G-netwerk maakt gebruik van lichtdeeltjes, zogenaamde fotonica. Om hier gebruik van te kunnen maken moeten providers een hogere frequentieband in gebruik nemen – namelijk 3,5Ghz. Op die frequentieband presteert 5G het beste. Daar kleeft ook een nadeel aan, maar daarover later meer.

Is 5G sneller dan 4G?

Het korte antwoord is: ja, veel sneller. Het langere antwoord is wat genuanceerder, want de theoretische snelheid en de snelheid in de praktijk liggen op dit moment nog ver uit elkaar.

Snelheid van 5G netwerk getest door Ookla
Snelheidstest door Ookla

In theorie is 5G tot wel honderd keer sneller dan 4G. Doordat 5G op dit moment nog uitgerold moet worden, er niet overal een goede 5G dekking is en niet alle apparaten de snelheid van het 5G netwerk optimaal kunnen benutten, ligt de praktijksnelheid vooralsnog lager.

De verwachting is dat in 2023 het uitrollen van 5G grotendeels afgerond wordt, waarmee de snelheid van 5G pas optimaal benut wordt. Een film die nu binnen 10 minuten gedownload is, zal dan binnen enkele seconden op je apparaat binnengehaald zijn.

De beschikbaarheid van 5G

5G Is al een tijdje aanwezig in Nederland en dus in een versie die niet optimaal is. Het zal nog een flinke tijd duren voor het 4G volledig vervangen heeft en 4G is dan vooralsnog de standaard.

Op dit moment bieden die drie grote providers 5G alleen aan voor hun eigen klanten en niet voor die van hun partner-providers zonder een eigen netwerk. Uitzondering hierop is Tele2, dat ook 5G aanbiedt op het netwerk van T-Mobile. We hebben het dan over KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Marktaandeel van 5G in abonnementen

Mocht je geïnteresseerd zijn in een (sim only) abonnement met 5G ondersteuning, dan kun je onze onafhankelijke 5G vergelijker gebruiken.

Meer over de beschikbaarheid van 5G en de algehele dekking van alle mobiele netwerken in Nederland kun je lezen in ons artikel over mobiele dekking in Nederland.

Is 5G een overstap waard?

Op het moment van schrijven (eind 2022) loont het nog niet om de overstap naar het 5G netwerk te maken.

Dat zit zo: 5G werkt het beste op hoge frequenties. Die frequenties bevinden zich in banden. Deze 5G frequentiebanden worden geveild, zodat providers ze kunnen opkopen.

Frequentiebanden 2G, 3G, 4G en 5G
Frequenties mobiel internet / netwerken

De band die nodig is voor de hoogst haalbare snelheden zal pas in 2023 worden geveild. Nadat providers deze hebben gekocht, moeten ze nog starten met het uitrollen van het 5G netwerk op deze frequentieband. Dat uitrollen is op dit moment nog in volle gang. Wanneer het afgerond is, is nog niet duidelijk.

Dit betekent dat 5G op dit moment over het algemeen wel wat sneller is dan 4G, maar nog lang niet zijn potentiële snelheid heeft bereikt. Je kunt dus met een gerust hart nog even wachten.

5G Sim only

Door voor sim only te kiezen (een abonnement zonder telefoon) geniet je van enkele voordelen. Je hebt meer vrijheid, flexibiliteit en bent over het algemeen voordeliger uit.

Afbeelding van een smartphone met een simkaart op het display

Op dit moment bieden KPN, T-Mobile, VodafoneZiggo en Tele2 sim only abonnementen met een 5G-verbinding aan. De abonnementen kun je vergelijken in onze onafhankelijke Sim only vergelijker.

Geschiedenis van mobiel internet (1G tot 5G)

Op 1 juli 1994 werd het allereerste gsm netwerk van Nederland in gebruik genomen, waarmee een einde kwam aan de monopoliepositie van toenmalig PTT (nu KPN). De allereerste concurrent van datzelfde PTT/KPN kwam in 1995 op de markt onder de naam Libertel (nu Vodafone). Tegenwoordig is het landschap en daarmee de concurrentie enorm in omvang toegenomen.

Introductie van 1G tot 5G

1G

In 1980 werd 1G geïntroduceerd. Die naam had het toen nog niet, want het kreeg de benaming ATF (autotelefonie). Van mobiele telefoons was in die tijd nog geen sprake. De maximale capaciteit van dit netwerk was een schamele 6.000 gebruikers – inderdaad, 6.000 voor heel Nederland.

2G

Zoals we hierboven aanhaalden werd in 1994 het eerste echte mobiele GSM-netwerk van Nederland in gebruik genomen, waarmee een stap naar digitale communicatie werd gemaakt.

Tot 1998 waren er twee aanbieders: PTT (nu KPN) en Libertel (nu Vodafone). Dat jaar betraden ook Telfort, Ben en Dutchtone de mobiele markt.

3G

Aan het einde van de jaren negentig zag 3G het licht, wat vaker UMTS genoemd werd (Universal Mobile Telecommunications System). 3G Was sneller, maar bracht verder niet bijzonder veel innovatie met zich mee.

4G

4G is (je raadt het al) de vierde generatie en de opvolger van 3G. De technische benaming is LTE. LTE staat voor Long Term Evolution. Het eerste commerciële LTE-netwerk werd in 2009 in Stockholm in gebruik genomen.

5G

In 2018 begonnen proeven met de opvolger van 4G – het 5G-netwerk. Het 5G-netwerk moet (nog) sneller worden dan het 4G-netwerk, al is het uitrollen van 5G op dit moment nog in volle gang.

Naar verwachten zullen de drie grote providers (T-Mobile, VodafoneZiggo en KPN) ergens in 2023 het uitrollen afgerond hebben.

KPN sim only

150 min of 150 sms

onbeperktMB (5G)

1 maanden

€ 26,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Mobiel.nl
KPN

Budget Mobiel sim only

onbeperkt min en onbeperkt sms

onbeperktMB (4G)

1 maanden

€ 19,50 p/m

Eenmalig: € 15,00

Bekijk bij Budget Mobiel
Budget Mobiel

Odido sim only

onbeperkt min en onbeperkt sms

onbeperktMB (5G)

1 jaar

€ 18,50 p/m

Eenmalig: € 0,00

Bekijk bij Odido
Odido
Bekijk alle deals

Veelgestelde vragen over 4G en 5G

Is 4G veilig?

Een mobiele verbinding over 4G of 5G is stukken veiliger dan gebruikmaken van een openbaar WiFi netwerk op bijvoorbeeld een luchthaven, station of in een restaurant. 4G en 5G zijn gesloten netwerken waarvan de dataoverdracht bij goede providers versleuteld is, zodat jouw privacy gewaarborgd blijft. Wil je helemaal safe zitten, overweeg dan het gebruik van een mobiele VPN.

Is 5G veel sneller dan 4G?

Onder ideale omstandigheden is 5G honderd keer sneller dan het 4G-netwerk. In theorie is een downloadsnelheid van 4,2 Gbps (gigabit per seconde) haalbaar. In de praktijk zal dit uitkomen op ongeveer 1 Gbps, wat nog steeds bijzonder snel is in vergelijking met 4G.

Wat is de betekenis van 5G?

De naam 5G betekent simpelweg dat dit de vijfde generatie mobiel netwerk is. Het is de opvolger van 4G, dat in 2008 geïntroduceerd werd en dus al een tijdje mee gaat.

Is 5G gevaarlijk?

De gezondheidsraad is tot de conclusie gekomen dat het 5G-netwerk niet schadelijk is voor je gezondheid. Dat schrijft de raad in haar rapport over 5G.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu