Waarom deze emoji WhatsApp en andere apps laat vastlopen

Erwin Vogelaar
6 mei 2018, 13:05
2 min leestijd
Waarom deze emoji WhatsApp en andere apps laat vastlopen

Er is een nieuwe manier gevonden om via een emoji WhatsApp en andere apps te laten vastlopen. Dit is er aan de hand met deze bug.

Lees verder na de advertentie.

Via een emoji WhatsApp laten vastlopen

Krijg je een berichtje met de emoji van een zwart stip met een wijzende vinger ernaast en de tekst “can’t touch this”? Laat dit bericht dan met rust en druk vooral niet op de zwarte stip. Doe je dat wel, dan kan WhatsApp vastlopen. Kopieer je het bericht in een andere app, dan kan die app ook vastlopen. Deze truc breidt zich nu uit over onder andere India en Brazilië en komt binnenkort ook ongetwijfeld naar Europa.

Wat is er aan de hand? De emoji zelf is niet de boosdoener. Daarom hoeft het niet specifiek om een zwarte stip te gaan, maar kan het bericht worden gestuurd met elke willekeurige emoji. Het probleem ligt bij de onzichtbare karakters die in het bericht zijn verwerkt.

emoji whatsapp vastlopen

Specifiek worden in het bericht talloze Unicode-karakters gebruikt die aangeven of de tekst van links naar rechts, of van rechts naar links gelezen moet worden. Talen zoals Arabisch en Hebreeuws worden van rechts naar links gelezen en met deze karakters kan deze tekst op de juiste manier worden opgemaakt. Door een vreemde combinatie van deze karakters wordt een bug geactiveerd en kan WhatsApp vastlopen.

De bug wordt ook geactiveerd als je ergens anders in het bericht tikt. Dat komt doordat het probleem in de karakters van het bericht zit en niet specifiek in de gekozen emoji. Door echter de zwarte stip te gebruiken en je uit te dagen om die stip aan te raken weten de bedenkers veel gebruikers te verleiden om er op te tikken.

Veel moderne smartphones hebben geen last van dit probleem. Op oudere Android-toestellen kan de app vastlopen en hoef je enkel de app opnieuw op te starten om weer verder te gaan. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je er per ongeluk toch op drukt. De bug doet geen schade aan je toestel. De kans is groot dat Google deze bug binnenkort in een update oplost.

Berichten verwijderen in WhatsApp

Sindskort is het mogelijk om een verstuurd bericht in WhatsApp weer in te trekken, zodat de ontvanger deze niet meer kan lezen. We leggen stap voor stap uit hoe je een WhatsApp-bericht verwijdert.

Lees het laatste nieuws over WhatsApp

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu