De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Video-on-demand in Nederland: de 6 beste streaming-apps

Redactie
6 november 2015, 19:30
4 min leestijd
Video-on-demand in Nederland: de 6 beste streaming-apps

De Chromecast en Netflix hebben ervoor gezorgd dat het tv-kijken de afgelopen paar jaar flink op de schop is gegaan. Android Planet bekijkt welke video-on-demand-diensten er allemaal zijn, en of ze met de Chromecast werken.

Lees verder na de advertentie.

Wat is video-on-demand?

Video-on-demand-diensten laten je video’s kijken op het moment dat jij dat wilt. Denk bijvoorbeeld aan YouTube, maar video-on-demand richt zich meer op televisieprogramma’s, series en films. Zie het als het nieuwe tv-kijken: je kijkt een film, serie of programma op het moment dat het jou uit komt.

Uit onderzoek van Telecompaper blijkt dat Netflix inmiddels 1,1 miljoen Nederlandse abonnees heeft, waarmee het veruit de grootste video-on-demand-dienst is geworden. Zelfs het woord ‘Netflixen’ is al redelijk ingeburgerd, samen met de term ‘bingewatchen’ (heel veel afleveringen achter elkaar kijken, wat met video-on-demand mogelijk is) en ‘Netflix  and chill‘ (Netflix kijken en flikflooien terwijl je de film ‘kijkt’).

Maar welke keuze heb je eigenlijk als Nederlandse gebruiker? Android Planet zet de beste video-on-demand-diensten die de Chromecast ondersteunen op een rijtje.

De beste video-on-demand-diensten in Nederland

1. Netflix

netflix

De absolute topper en veruit de bekendste video-on-demand-dienst is Netflix. Met een flink aanbod van series en films en een uitstekende selectie van exclusieve films en series (House of Cards, Orange is the New Black), is Netflix echt die 8 euro per maand waard. Daarnaast is de app enorm fijn in gebruik, verzend je streams snel naar de Chromecast en is er vrijwel altijd Nederlandse ondertiteling aanwezig. Het aanbod is niet zo uitgebreid als de Amerikaanse variant van Netflix, maar met een VPN kun je het Amerikaanse aanbod wel forceren.

Download Netflix  in Google Play (8 euro per maand)

2. NLziet

nlziet2

De terugkijkplatformen van de NPO, RTL en SBS worden bij NLziet gebundeld in één app. De app is recentelijk vernieuwd en werkt al een stuk beter dan voorheen, waardoor streams een stuk stabieler naar de Chromecast kunnen worden gestreamd. NLziet laat je programma’s als favorieten toevoegen, waardoor je op de hoogte bent als er een nieuwe aflevering beschikbaar is. Ook kun je programma’s vooruit kijken en is de kwaliteit van NPO-streams hoger dan bij de officiële app van de NPO.

Download NLziet  in Google Play (8 euro per maand)

3. Videoland

videoland android

Bij Videoland kun je voor 10 euro per maand duizenden films en series  kijken. Eén nadeel: om de nieuwste films en series te kijken, moet je nog wel bijbetalen. Het voordeel van Videoland is dat je wel een flink aanbod van Nederlandse content hebt, zoals Nederlandse films en series. Verder kun je een profiel voor kinderen instellen (net als bij Netflix) en is het mogelijk om aanbevelingen te krijgen (ook net als Netflix). Videoland streamt daarbij snel en soepel naar de Chromecast, waarbij er altijd Nederlandse ondertiteling aanwezig is.

Download Videoland  in Google Play (10 euro per maand)

4.  Google Play Films

google play films

Google Play Films is de online videotheek van Google, die op elke nieuwere Android-smartphone wordt meegeleverd. Google Play Films heeft een breed aanbod van nieuwe films, die je kunt kopen of voor een korte periode kunt huren. Een film digitaal aanschaffen kost gemiddeld zo’n 14 euro, ‘m huren kost 5 euro voor de HD-versie. Iets oudere films kosten zo’n 4 euro om de video in HD-kwaliteit  te huren. Logischerwijs kun je een gekochte of gehuurde film direct naar de Chromecast streamen.

Download Google Play Films  in Google Play (betalen per video)

5. NPO Uitzending Gemist

npo app

Het terugkijkplatform van NPO ondersteunt al heel lang de Chromecast. Streamen naar de Chromecast gaat ook als een zonnetje, maar helaas biedt Uitzending Gemist streams aan in een maximale kwaliteit van 342p. Hierdoor ziet een stream van bijvoorbeeld de Eredivisie-wedstrijden er enorm blokkerig uit op het grote scherm. Er zijn vooralsnog geen plannen om de kwaliteit omhoog te schroeven, wat enorm zonde is – want de gratis app werkt verder uitstekend.

Download NPO Uitzending Gemist  in Google Play  (gratis)

6.  KPN Play

kpnplay2

Wil je graag een abonnement op HBO Go, maar heb je geen tv-abonnement? Dan kun je een abbonement nemen op KPN Play, de video-on-demand-dienst van KPN. Met de app  krijg je toegang tot 22 live-zenders, allerlei films en series en het aanbod van HBO. Denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones en True Detective. Jammer genoeg zijn de HBO-streams allemaal in lage kwaliteit – vergelijkbaar met die van de NPO -, waardoor de beelden een beetje blokkerig op je grote flatscreen ogen. De Chromecast-feature werkt daarentegen wel goed, waarmee je bijvoorbeeld ook live televisie naar je tv kunt streamen. Da’s handig als je geen tv-abonnement hebt.

Download KPN Play  in Google Play  (12 euro per maand, na het eerste jaar 15 euro per maand)

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's