De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Vijf jaar Play Store: van Candy Crush Saga tot Fifty Shades of Grey

Erwin Vogelaar
7 maart 2017, 19:27
4 min leestijd
Vijf jaar Play Store: van Candy Crush Saga tot Fifty Shades of Grey

De Play Store van Google heeft wat te vieren, want er mogen vijf kaarsjes op de verjaardagstaart uitgeblazen worden. Met vijf jaar Play Store dreigt de digitale winkel wel steeds meer stil te staan.

Lees verder na de advertentie.

Vijf jaar Play Store

Op 6 maart 2012 werd de Google Play Store gelanceerd. Deze digitale winkel ontstond door een samenvoeging van de Android Market voor apps, met Google Music en de Google eBookstore. Nu we vijf jaar later leven is er best veel veranderd. Met name zijn er veel meer apps bijgekomen. Google stelt dat de Play Store nu door meer dan 1 miljard actieve gebruikers in 190 landen gebruikt wordt. Ook staan er nu miljoenen apps, veertig miljoen liedjes, vijf miljoen boeken ook nog een stapel films op.

Play Store updates

De laatste tijd zet Google veel stappen om de Play Store te verbeteren. Eind vorig jaar schreven we nog over deze design-updates, omdat we niet het idee hebben dat het genoeg is. De winkel barst uit z’n voegen. Google zou de Play Store eigenlijk opnieuw moeten bouwen en een hoop verouderde apps moeten verwijderen om het overzicht weer terug te krijgen. Inmiddels is weer een hoop gebeurd. Onder andere dat de Play Store nu via smartwatches bereikt kan worden door Android Wear 2.0, maar er wordt ook aan een stapeltje nieuwe design-updates gewerkt.

vijf jaar play store

Zo heeft Google een manier bedacht om het Mijn Apps-overzicht in de Play Store wat overzichtelijker te maken, door je te laten filteren. Ook laat Google bij aanbiedingen nu de originele prijs van de app zien, wordt er geëxperimenteerd met zoeksuggesties en zijn app-updates een stuk kleiner. Recentelijk heeft Google tevens aangekondigd de algoritmes voor de populaire games in de Play Store aan te passen. Hierdoor staan niet meer de apps die het vaakst zijn gedownload altijd bovenaan, maar apps die het meest gespeeld worden. Dit met het idee dat kleinere ontwikkelteams ook kunnen opvallen tussen de games van grote bedrijven.

Populairst in vijf jaar

In de lijstjes met wat er de afgelopen vijf jaar het populairst was in de Play Store, zijn niet veel verrassingen te vinden. In het lijstje met meest populaire apps (die zijn gedownload en niet vooraf op Android-toestellen staan geïnstalleerd) staat Facebook bovenaan, gevolgd door Facebook Messenger, Pandora Radio, Instagram en Snapchat. Facebook doet het als bedrijf dus met drie apps in de top vijf bijzonder goed.

vijf jaar play store

Het lijstje met games die de afgelopen vijf jaar het meest gedownload zijn wordt uiteraard geleid door Candy Crush Saga. Daarachter vinden we bekende namen als Subway Surfers, Temple Run 2, Verschrikkelijke Ikke en Clash of Clans. Ed Sheeran en Lorde hebben de meeste losse liedjes verkocht, terwijl Adele en Eminem bovenaan staan bij de meeste albums. De boeken Fifty Shades of Grey en The Hunger Games zijn het meest via de Play Store gelezen, terwijl de films The Interview en Frozen het best bekeken zijn.

Vastgeroest

Dat de bekende namen op deze lijstjes staan is niet verrassend, maar er zit wel erg weinig nieuws tussen. Neem bijvoorbeeld de games. Candy Crush Saga, Subway Surfers en Clash of Clans kwamen uit in 2012. Temple Run 2 en Verschrikkelijke Ikke in 2013. Ook de apps zijn stuk voor stuk heel erg oud. Uiteraard hebben oude apps meer tijd om gevonden te worden en zijn ze daarom populairder dan de nieuwe apps, maar de lijstjes zijn ook een indicatie wat er mis is met apps in het algemeen. Het lijkt soms namelijk wel alsof we zijn vastgeroest in de standaard apps die we gebruiken.

vijf jaar play store

Deels is dat ook zo, maar er is nog best ruimte voor nieuwe apps. Slack is bijvoorbeeld in een relatief korte tijd een vast onderdeel van veel telefoons geworden. De verschillende bank-apps zijn niet meer weg te denken van onze toestellen sinds vrij recentelijke updates. Apps met hele nieuwe ideeën, zoals Headspace, kunnen ook nog een vast plekje op onze toestellen krijgen. Hopelijk kan de Play Store in de komende jaren meer een plek worden om juist dat soort apps te ontdekken. Apps die we nog niet gebruiken, maar mogelijk na het installeren nooit meer van onze toestellen zullen verwijderen. Anders zijn de toplijstjes over vijf jaar nog hetzelfde.

Lees het laatste nieuws over de Play Store

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu