De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Vijf vragen over de nieuwe webversie van de Android Market

Redactie
3 februari 2011, 11:04
3 min leestijd

Google lanceerde gisteravond de nieuwe webversie van de Android Market. Vanaf nu zijn QR-codes overbodig: apps zijn immers direct vanuit de browser te installeren. Maar hoe werkt deze nieuwe webversie? Biedt de website meer handige functies dan alleen een overzicht van alle applicaties? En is het mogelijk om te betalen met PayPal of een ander soortgelijk betalingssysteem? Android Planet beantwoordt vijf vragen over de nieuwe Android Market.

Lees verder na de advertentie.

1. Hoe download ik een app?

Ga naar http://market.android.com en klik rechtsboven op ‘Aanmelden’. Log vervolgens in met het Google-account dat je ook gebruikt op je Android-telefoon. Zo weet Google dat jij de eigenaar bent van je telefoon. Vervolgens kun je een applicatie downloaden. Klik op één van de categorieĂ«n, kies een applicatie en klik op ‘Install’ of ‘Buy’. Vervolgens opent er een pop-up, waar je kunt kiezen op welk apparaat je de app wilt installeren. Vervolgens klik je op ‘Install’. Als alles goed gaat, dan start het downloadproces automatisch op je Android-toestel.

2. Wat moet ik doen als het downloadproces niet automatisch start op mijn Android-toestel?

Als je een betaalde applicatie downloadt, dan heb je een Google Checkout-account nodig en dus ook een creditcard. Zonder creditcard is het niet mogelijk om betaalde Android-applicaties te installeren, dus dat kan de reden zijn waarom de installatie niet is geslaagd.

Er zijn andere mogelijke oorzaken: je Android-telefoon is niet verbonden met internet, je bent uitgelogd bij Google Talk (zorg dat je opnieuw inlogt door ‘Talk’ op te starten) of er is niet genoeg ruimte op je telefoon om de app te installeren.

Al deze stappen uitgevoerd en nog steeds geen succes? Neem contact op met Google.

3. Ik heb geen creditcard. Is het toch mogelijk om betaalde applicaties te downloaden?

Nee. De webversie van de Android Market ondersteunt alleen Google Checkout, net als de mobiele versie. Je hebt dus een creditcard nodig om betaalde applicaties te downloaden. Toch is er goede hoop dat Google later dit jaar andere betalingsmogelijkheden toevoegt aan de Android Market, waardoor het wellicht mogelijk is om af te rekenen via PayPal of via je mobiele telecomprovider. Voorlopig is het nog even geduld hebben of een creditcard kopen.

4. Wat kan de webversie van de Android Market nog meer?

Klik bovenaan op ‘My Market Account’ en je krijgt een overzicht van alle applicaties die je ooit hebt gedownload. Klik op ‘Settings’ en je ziet welke Android-toestellen je gebruikt. Ook zie je wanneer je jouw Android-toestel hebt geregistreerd en bij welke mobiele telecomprovder je een abonnement hebt afgesloten.

Verder is het prettig om applicaties te zoeken met de webversie, omdat deze versie vele malen overzichtelijker is dan de Android Market op je telefoon. Klik op één van de tabbladen en je leest gebruikersreviews, wat nieuw is in de applicatie en welke permissies een applicatie nodig heeft.

Eén nadeel: de webversie van de Android Market is deels Engelstalig en deels Nederlandstalig. Dit ziet er vrij slordig uit, dus hopelijk lost Google dit zo snel mogelijk op.

5. Is de webversie van de Android Market beter dan Apple’s App Store?

Nee. Hoewel Google iets inloopt op Apple’s App Store zijn er nog steeds een paar grote nadelen.

Ten eerste is het momenteel nog niet mogelijk om met een ander betaalmiddel dan een creditcard te betalen. Als Google geen nieuwe betaalmogelijkheid lanceert, dan zal de Android Market altijd achterlopen op de App Store.

Daarnaast zijn er problemen met piraterij. Het is op dit moment nog te makkelijk om betaalde applicaties buiten de Market om te installeren zonder ervoor te betalen. Dit kan door een apk-bestandje te installeren. Zolang Google geen betere beveiliging introduceert, zal de Android Market ondergeschikt blijven aan de App Store.

Aan de andere kant zijn er wel een paar pluspunten. Voor de webversie van de Android Market hoef je geen speciale applicatie te installeren als iTunes. Daarnaast is het draadloos installeren van applicaties natuurlijk een fantastische toevoeging, waar iPhone-gebruikers nog geen gebruik van kunnen maken.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu