De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Zo werkt de eerste vingerafdrukscanner onder het scherm

Wouter Nijsen
13 december 2017, 11:28
2 min leestijd
Zo werkt de eerste vingerafdrukscanner onder het scherm

Synaptics onthult dat de massaproductie van de eerste vingerafdrukscanner onder het scherm begin volgend jaar van start gaat. Volgens het bedrijf gaat een ‘smartphonefabrikant uit de top 5’ de scanner gebruiken.

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Sypnaptics, het bedrijf dat touchscreens en vingerafdrukscanners maakt voor miljoenen apparaten, heeft aangekondigd dat de massaproductie van ‘Clear ID’ is gestart. Dit is de eerste vingerafdrukscanner die onder het scherm zit. Doordat steeds meer smartphonefabrikanten kiezen voor randloze schermen, blijft er aan de voorkant vaak geen ruimte meer over voor een vingerafdrukscanner. Clear ID moet dat probleem oplossen.

clear id

De vingerafdrukscanner onder het scherm werkt alleen bij oled-displays en gebruikt het paneel om middels reflecties van het licht de vingerafdruk te registreren. Dit zou ook moeten werken wanneer er een screen protector over het scherm van de smartphone is gelegd. Daarnaast geeft Sypnaptics aan dat Clear ID ook prima werkt bij een nat scherm, en goed beschermd blijft door het laagje glas van het display.

Lees ook: Waarom er nog geen vingerafdrukscanner onder het Galaxy S8-scherm zat

Dat steeds meer Android-fabrikanten met voorkantvullende schermen komen, zorgt er ook voor dat vingerafdrukscanners vaker aan de achterkant zitten. Apple zette daarentegen met de iPhone X volledig in op gezichtsherkenning. Synaptics beschrijft echter dat Clear ID twee keer zo snel is als 3D-gezichtsherkenning zoals Face ID. Hoewel Apples gezichtsherkenningtechniek goed en veilig werkt, is het wel een stukje langzamer dan een ‘traditionele’ vingerafdrukscanner.

Snel naar eerste smartphones

Volgens Synaptics wordt de eerste vingerafdrukscanner onder het scherm al snel door ‘één van de grootste smartphonefabrikanten’ gebruikt. Dit zijn Samsung, Apple, Huawei, Oppo en Vivo, al is niet duidelijk om welke fabrikant het precies gaat. Samsung en Apple lijken af te vallen: het bedrijf uit Cupertino heeft Face ID en de Samsung Galaxy S9 beschikt waarschijnlijk over een reguliere vingerafdrukscanner aan de achterkant.

Bron: Sypnaptics
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu