De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Zo gaat Google virtual reality trolls tegen in Daydream

Erwin Vogelaar
10 augustus 2016, 19:04
2 min leestijd
Zo gaat Google virtual reality trolls tegen in Daydream

Google werkt hard aan Daydream, het nieuwe vr-platform voor Android-smartphones. Maar hoe houd je naar gedrag van trolls tegen? Dat probeert Google nu uit te vinden.

Lees verder na de advertentie.

Virtual reality trolls

Een belangrijk struikelpunt voor sociale vr-ervaringen zijn trolls. Dit zijn mensen die alleen maar kwaad in de zin hebben en daarmee anderen lastig vallen. In virtual reality komen nare opmerkingen of bepaalde handelingen op een ander niveau binnen dan bijvoorbeeld op een normaal beeldscherm. Bepaalde handbewegingen in de buurt van de persoonlijke avatar, kunnen er voor zorgen dat mensen zich onveilig en oncomfortabel voelen in de sociale vr-ervaring. Daarom is Google nu manieren aan het testen om virtual reality trolls tegen te gaan.

Google hoopt de acties van gebruikers te kunnen anticiperen, om zo negatief sociaal gedrag te ontmoedigen. Bijvoorbeeld door een persoonlijke ruimte rond elke gebruiker te creëren waar andere spelers niet in kunnen komen. Google heeft bijvoorbeeld een experiment gedaan in een pokerspel, waarbij opstaan van de tafel betekent dat andere spelers je avatar niet meer zien. Deze kleine oplossing was al genoeg voor spelers om niet de persoonlijke ruimte van de andere avatar binnen te vallen. Hoe dat werkt kun je in deze video zien.

Daydream Labs: High Five

Een andere manier om negatief sociaal gedrag te ontmoedigen, is door positief gedrag te belonen. In een ander experiment klonk er een luide klap en waren er vonkjes zichtbaar als twee spelers elkaar een high five gaven. Bij meer agressieve acties gebeurde er echter niets. Dit zorgde ervoor dat spelers liever elkaar een high five gaven, hoewel ze de vrijheid kregen om te doen wat ze wilden. Hoe dat werkt zie je in bovenstaande video. Er is nog veel werk nodig om sociale vr-ervaring echt veilig voor iedereen te maken, maar Google ziet het als een prioriteit voor Daydream en dat is een goed teken.

Lees het laatste nieuws over Google Daydream

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu