Vodafone stopt met verkoop Huawei-smartphone: ‘tijdelijke storing’

Thomas Haenen
7 juni 2019, 18:36
3 min leestijd
Exclusief
Vodafone stopt met verkoop Huawei-smartphone: ‘tijdelijke storing’

Vodafone is per direct volledig gestopt met de online verkoop van Huawei-smartphones. Hoe lang de verkoopstop duurt, en wat de oorzaak is, is nog onbekend.

Lees verder na de advertentie.

Vodafone Huawei-verkoop per direct gestopt

Op dit moment kan geen enkele Huawei-smartphone besteld worden via de site van Vodafone. Gebruikers die de productpagina openen, wordt verteld dat de toestellen ‘niet meer leverbaar’ zijn. Deze melding wordt niet alleen getoond bij oudere modellen als de P20 Lite, maar ook bij de vrij recente Huawei P30 Pro.

[Update 19:20: een woordvoerder van Vodafone laat ons weten dat het om een ‘menselijke fout’ gaat. Eén Huawei-toestel was tijdelijk uitverkocht, en werd daardoor uit de verkoop gehaald. Door een fout van een medewerker werden echter alle Huawei-smartphones uit het assortiment van de provider verwijderd. Volgens de woordvoerder zijn Huawei-smartphones ‘zo snel mogelijk’ weer verkrijgbaar bij de provider.

Hoe deze fout precies heeft kunnen gebeuren, is nog onbekend. Android Planet nam contact op met een lokale winkel, die ons tevens vertelde dat Huawei-smartphones nu niet verkrijgbaar zijn. De medewerker baseert zich op het interne systeem van de provider, wat suggereert dat Vodafone systeembreed deze ‘voorraadfout’ heeft gemaakt. We hebben de provider om verdere opheldering gevraagd. Zodra we een reactie ontvangen, of als Huawei-smartphones weer verkrijgbaar zijn, wordt dit bericht bijgewerkt.]

Originele bericht: Waarom Vodafone gestopt lijkt te zijn met de verkoop van Huawei-smartphones, is onbekend. Woordvoerders van Vodafone en Huawei waren niet direct bereikbaar voor commentaar. Het is onbekend of toestellen nog wel in Vodafone-winkels verkocht worden, of dat de verkoopstop zowel offline als online geldt. Ook een medewerker van de Vodafone-klantenservice kon ons enkel vertellen dat er geen Huawei-smartphones meer beschikbaar zijn, maar kon geen reden daarvoor geven.

Handelsblokkade is mogelijke oorzaak

Vermoedelijk heeft de verkoopstop te maken met de handelsblokkade op Huawei van de Amerikaanse regering. President Trump beticht Huawei van spionage, en heeft Amerikaanse bedrijven daarom verboden om nog zaken te doen met het Chinese bedrijf. Oorspronkelijk ging de blokkade eind mei al in, maar al snel werd besloten dat drie maanden uit te stellen om lopende zaken af te kunnen halen.

Als het verbod vanaf augustus alsnog ingaat, mogen bedrijven als Google niet meer overleggen of samenwerken met Huawei. Dat zorgt ervoor dat Google geen licenties kan verstekken aan Huawei voor toekomstige Android-smartphones. Daardoor mogen Google-apps, zoals Chrome en de Play Store, niet meegeleverd worden op toekomstige Huawei-smartphones. Bestaande Huawei-smartphones blijven wel beveiligingsupdates ontvangen, maar kunnen mogelijk niet bijgewerkt worden naar Android Q en toekomstige Android-versies.

→ Lees verder: Waarom Huawei onder vuur ligt

T-Mobile en KPN verkopen Huawei nog wel

Sinds het nieuws over de handelsblokkade bekend is geworden, houden Nederlandse providers zich nog vrij stil. Tot vandaag waren Huawei-smartphones verkrijgbaar en leverbaar bij de drie grote providers – KPN, T-Mobile en Vodafone. Hoewel die laatste de verkoop nu stopt, gaat de verkoop bij KPN en T-Mobile vooralsnog door.

Het is onbekend wat de gevolgen zijn van de verkoopstop voor bestaande Vodafone-klanten met een Huawei-toestellen. Aan de ondersteuning verandert vermoedelijk niets: die verloopt immers grotendeels via Huawei zelf. Wel bestaat de kans dat Vodafone klanten die onlangs een Huawei-toestel hebben gekocht de mogelijkheid geeft om de smartphone om te ruilen voor een ander merk. We hebben contact opgenomen met de provider om meer duidelijkheid te krijgen.

Lees het laatste nieuws over Huawei

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Huawei P20 Lite
Huawei P20 Lite

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu