De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Google test Voice Access voor stembediening in Android

Wouter Nijsen
12 april 2016, 9:07
2 min leestijd
Google test Voice Access voor stembediening in Android

Het wordt binnenkort mogelijk om je Android volledig met je stem te bedienen. Met de Voice Access Beta moet het vooral voor mensen met een beperking makkelijker worden om hun smartphone te bedienen.

Lees verder na de advertentie.

Voice Access Beta

Google is gestart met het testen van de Voice Access Beta, een dienst die het mogelijk maakt om Android-smartphones met je stem te bedienen. De functie is vooral bedoeld voor gebruikers met een motorische beperking. Voice Access Beta werkt met commando`s als `Open Chrome`, `Scroll naar beneden`, `Ga verder` of `Open het thuisscherm`. Met de functie kunnen gebruikers ook apps als  nummers aanroepen. Op het homescreen verschijnt boven elke geïnstalleerde app een nummer. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om via je stem de YouTube- of Google Maps-functie te activeren.

Voice Access Beta

De Voice Access-app is via deze link beschikbaar, maar werkt vooralsnog alleen in het Engels. Wel is het mogelijk om handmatig het apk-bestand te installeren en via Engelse stemcommando`s de dienst uit te proberen. Google meldt niet of de Voice Access Beta ook met andere talen gaat werken.

Google en toegankelijkheid

In een blogpost noemt Google ook de Accessibility Scanner, een tool waarmee Android-ontwikkelaars hun apps op toegankelijk kunnen testen. De Accessibility Scanner kijkt hiervoor naar de interface van de app geeft ontwikkelaars adviespunten om de applicatie te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan een grotere knopjes of een sterker contrast in het kleurgebruik.

Lees ook: Zo wordt Android toegankelijk gemaakt voor blinden en slechtzienden

Daarnaast licht Google toe hoe Android N, dat later dit jaar officieel verschijnt, gebruikersvriendelijker is voor mensen met een visuele beperking. Nieuw zijn de zogeheten Vision Settings, waar gebruikers zaken als de tekst en icoontjes op het scherm kunnen aanpassen. Hierdoor moet het voor hen makkelijker worden om zelfstandig een Android-toestel te activeren en gebruiken.

Lees het laatste nieuws over Google

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu