De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

‘Android-gebruikers hebben graag vooraf geïnstalleerde apps’

Erwin Vogelaar
19 november 2016, 10:11
2 min leestijd
‘Android-gebruikers hebben graag vooraf geïnstalleerde apps’

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat Android-gebruikers graag vooraf geïnstalleerde apps op hun toestel hebben staan. Deze uitkomst komt qua timing wel heel goed uit voor Google.

Lees verder na de advertentie.

Vooraf geïnstalleerde apps

Uit een nieuw onderzoek van Application Developers Alliance blijkt dat 70 procent graag vooraf geïnstalleerde apps op hun toestel wil hebben. Voor dit onderzoek zijn 4.000 Android-gebruikers uit Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje bevraagd. Daarnaast blijkt wel dat maar 10 procent van de gebruikers de apps zo laat staan en dat de rest hun homescreen aanpast. Daarvan verplaatst 74 procent een vooraf geïnstalleerde app van het homescreen naar een andere plek. Ook gebruiken Android-bezitters vaak meerdere apps in dezelfde categorie. Hoewel de Google-apps wel gebruikt worden, staan ze in deze categorieën zelden op de eerste plek.

vooraf geïnstalleerde apps

De oplettende lezer weet dat dit onderzoek wel heel goed past bij de huidige strijd tussen Google en de Europese Commissie. De EU is namelijk niet blij met hoe Google fabrikanten verplicht om vooraf al een serie aan Google-apps te installeren. In een reactie op de aanklacht stelt Google: “Op Android bestaan de Google-apps doorgaans maar uit een derde van de vooraf geïnstalleerde apps. Consumenten kunnen onze apps wegswipen wanneer ze maar willen. Uniek is daarnaast dat hardwaremakers en providers concurrerende apps ernaast kunnen installeren.”

De timing, het positieve resultaat en de twijfelachtige rol van Google bij de opzet maakt dit een twijfelachtig onderzoek. Zeker de bewoording van de vraag over de vooraf geïnstalleerde apps doet alarmbellen afgaan. De Android-gebruikers werden namelijk gevraagd: “Als je een Android-toestel zou kopen of krijgen, zou je dan de voorkeur hebben dat het met basis-apps komt zodat het direct uit de doos werkt (zoals een iPhone)?” De vraag stuurt de deelnemer duidelijk een bepaalde kant op.

Ben je zelf blij met de vooraf geïnstalleerde apps van Google? Laat hieronder een reactie achter met je mening.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu