De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Document geeft meer informatie over aanklacht EU tegenover Google

Erwin Vogelaar
2 oktober 2016, 10:05
2 min leestijd

De EU wil dat Google stopt het met het betalen van fabrikanten voor het vooraf installeren Google Zoeken op hun apparaten. Anders kan er een hoge boete volgen.

Lees verder na de advertentie.

Vooraf installeren Google Zoeken

Al sinds april zijn de Europese Commissie en Google met elkaar bezig. De Europese Commissie eist namelijk dat Google stopt met het misbruik maken van de machtspositie van Android. Google moet hier nog een officiële reactie op geven. Door de grootte van de aanklacht heeft het bedrijf hier al meerdere malen uitstel voor gekregen. Reuters heeft nu het document met de aanklacht ingezien dat Google afgelopen april ook heeft ontvangen.

vooraf installeren google zoeken

Het gaat om een document van meer dan 150 pagina’s. Hierin wordt gesteld dat Google moet stoppen met het bieden van financiële prikkels aan fabrikanten voor het installeren van Google Zoeken. Google zou fabrikanten namelijk betalen of korting geven als ze Google Zoeken vooraf installeren op hun apparaten. De EU wil niet dat Google smartphonemakers verplicht om Google-apps vooraf te installeren als dit er voor zorgt dat concurrerende diensten niet gebruikt kunnen worden. Specifiek zou Google bedrijven niet meer mogen straffen of dreigen als ze niet mee willen werken met het vooraf installeren van Google-apps.

Het is goed mogelijk dat Google een enorme boete moet gaan betalen. Eerder werd er al gesproken over een bedrag van 7,4 miljard dollar. In het document heeft de Europese Commissie het over een bedrag dat Google zou moeten afschrikken. Mogelijk zal de boete gebaseerd worden op de inkomsten die gegenereerd zijn via AdWords-kliks door Europese Gebruikers via Google Zoeken en aankopen in de Play Store. Google reageert: “We zien er naar uit om de Europese Commissie aan te tonen dat we het Android-model zo ontworpen hebben, dat het goed werkt voor zowel de competitie als de consument.”

Google Home

Google lijkt op dit moment nog niets van de aanklacht te leren. Geruchten gaan namelijk dat Google niet alleen fabrikanten vraagt om Google Home in hun producten te verwerken, maar ze tevens te verplichten geen enkele andere digitale assistent meer te ondersteunen. Ook niet als ze nog Google Cast willen blijven gebruiken.

Lees het laatste nieuws over Google

Bronnen: Reuters, Variety
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu