De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

Voormalig Apple-topman: ‘Nokia moet voor Android kiezen’

Redactie
5 juli 2012, 10:59
2 min leestijd
Voormalig Apple-topman: ‘Nokia moet voor Android kiezen’
jean louis gassee

Jean-Louis Gassée is een oudgediende in de technologiewereld. Hij was oprichter van het legendarische besturingssysteem BeOS, was bestuursvoorzitter bij Palm en werkte van 1981 tot 1990 in een toppositie bij Apple. Gassée loopt dus al heel wat jaren mee en zag hoe Nokia van wereldmarktleider omlaag tuimelde naar een met zichzelf worstelend bedrijf. Hij heeft een advies hoe Nokia er weer bovenop kan komen: door voor Android te kiezen.

Het inhuren van voormalig Microsoft-medewerker Stephen Elop als CEO was volgens Gassée een kapitale fout. Daardoor zijn de softwareplatformen van Nokia om zeep geholpen voordat nieuwe toestellen op de markt kwamen.

Lees verder na de advertentie.

Gassée is tegenwoordig investeerder in Silicon Valley en werd door Nokia ingehuurd als consultant om mee te denken over de toekomst. Gassée’s advies was, dat Windows Phone aan de kant moest worden gezet, zodat Nokia zich kon focussen op Android. Als Nokia in het geheim een project zou starten, zouden er vanzelf geruchten ontstaan, meende Gassée. Nokia’s design-ervaring zou ervoor zorgen dat er toestellen ontstonden, waarmee ze zich echt konden onderscheiden. En door de Ovi Store te integreren me Android zou het publiek de indruk krijgen dat Nokia had gekozen voor samenwerking met een winnaar.

Nokia besloot het advies van Gassée niet op te volgen. Ze waren bang dat ze de controle over hun toekomst zouden verliezen. Maar de vraag is of de samenwerking met Microsoft meer vrijheid heeft opgeleverd. Gassée denkt uiteraard van niet. Hij vindt dat Elop ontslagen moet worden en dat het bestuur ook moet opstappen. Er zijn volgens Gassée mensen nodig met actieve kennis van de mobiele industrie. Elop krijgt het er flink van langs: hij heeft nul ervaring met het maken van smartphones en heeft bovendien geen enkele ervaring met de toeleveringsketen.

Misschien had Nokia zich met de keuze voor Android moeilijker kunnen onderscheiden. Het aantal spelers in de markt voor Android-toestellen is immers al vrij groot. Maar de populariteit van Android, het feit dat een groot bedrijf als Google erachter staat en het enorme bereik dat Nokia al had onder een groot aantal consumenten, de naamsbekendheid, de ervaring met massaproductie van toestellen… dat alles had ervoor kunnen zorgen dat Nokia een vliegende start met Android had kunnen maken. Nu is het onzeker hoe snel Windows Phone voldoende naamsbekendheid en marktaandeel bereikt. Het ziet er momenteel zorgelijk uit. Gassée is geschokt dat het Nokia-bestuur eerst Elop vrij spel gaf om te stoppen met het Symbian-platform en vervolgens ook nog toestond dat Windows Phone 7-toestellen geen update naar Windows Phone 8 krijgen.

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's