De Samsung Galaxy S22 5G nu met €100,- cashback!

5 vooroordelen over refurbished Android-smartphones (en wat daar van waar is)

Florence Peeters
5 april 2019, 13:34
6 min leestijd
5 vooroordelen over refurbished Android-smartphones (en wat daar van waar is)

Refurbished is zeker onder Android-gebruikers nog geen vertrouwde term. Of je er nou bekend mee bent of niet, er kleven veel vooroordelen aan refurbished Android-smartphones. Android Planet sprak met een grote refurbished verkoper over wat daar nou echt van klopt.

Lees verder na de advertentie.

Dit zijn de vooroordelen over refurbished smartphones

Ondanks dat de meesten bekend zijn met refurbished smartphones, blijft het vooralsnog een vaag fenomeen. Van alle Android-gebruikers in Nederland heeft slechts 3 procent ervaring met refurbished smartphones, bleek eerder uit ons grote refurbished onderzoek.

Toch verschijnen er steeds meer Android-smartphones als refurbished toestel op de markt, wat je soms honderden euro’s kan schelen. Bovendien lijkt de markt voor refurbished Android-smartphones in andere landen een stuk groter te zijn. Zo heeft bijvoorbeeld reBuy al veel succes met de toestellen in onze buurlanden. Het bedrijf nodigde ons uit voor een bezoek aan Berlijn, waar we met ceo Philipp Gattner en country manager Nederland Sophie Heldens spraken over wat er nou wel en niet klopt aan die vooroordelen.

1. Het refurbished-aanbod voor Android is te klein om interessant te zijn

Ieder jaar komt er een lange lijst aan Android-toestellen op de markt. Zo verschenen er in 2018 bijna 200 Android-smartphones in Nederland, van grote fabrikanten als Samsung en Huawei tot nieuwe namen als Wiko en Oppo.

Zo’n groot aanbod is ook voor reBuy lastig, want wat verkoop je wel en welke telefoon niet? “Dat is een uitdaging, maar daar zijn we wel heel flexibel in. Het is zowel voor ons als voor de consument niet interessant om een heel goedkoop toestel te refurbished. Door de bijkomende kosten van het refurbishment-proces moet een toestel wel een minimumprijs hebben”, legt ceo Philip Gattner uit.

“Voor ons is het aanbod al lang een discussiepunt. Aan de ene kant worden budgettoestellen steeds goedkoper, maar vlaggenschepen juist steeds duurder. Wij denken er daarom aan om in de toekomst geen goedkopere Android-toestellen meer als refurbished aan te bieden. Denk aan alle smartphones onder de 200 euro bijvoorbeeld. Dat is zo’n klein deel van de markt, terwijl de toptoestellen ook bij ons erg gewild zijn. Het is voor iedereen interessant als we daar dan meer de focus op leggen. Dan is het aanbod kleiner, maar wel gewild.”

2. De prijzen van Android-toestellen dalen te snel en nieuwe budgettoestellen zijn al goedkoop

Doordat er jaarlijks zoveel nieuwe Android-smartphones verschijnen, daalt de prijs van een telefoon vaak in rap tempo. Ter illustratie: de Samsung Galaxy S9 kostte bij de introductie 849 euro. Nu, een jaar later, vind je het toestel nieuw al vanaf 490 euro. Bij populaire toestellen zoals de Galaxy S9 zie je dan ook dat de prijs van nieuw en refurbished relatief dicht bij elkaar liggen.

“Onze grootste uitdaging is om de voorraad op peil te houden. De vraag naar zo’n toptoestel is groot, maar het refurbished aanbod nog niet. We zijn gelukkig vaker wel dan niet aan het concurreren met de nieuwprijs, maar de bevoorrading is vooral bij zulke populaire apparaten wel een belangrijke voorwaarde”, vertelt Sophie Heldens.

Gratis JBL-speaker Galaxy S9-actie

“Via ons algoritme zorgen we altijd voor de beste prijs voor een toestel. Hierdoor is een refurbished toestel dat zo goed als nieuw is in prijs nog altijd interessanter, en doet deze niet onder voor een nieuwe variant van dat model.”

Goedkope budgettoestellen zijn daarnaast niet zozeer een bedreiging. Iemand die graag een vlaggenschip wil, kan deze refurbished betaalbaar in huis halen. “Een nieuw budgettoestel is dan misschien goedkoper, maar heeft meestal niet dezelfde kwaliteit van hardware en specificaties.”

3. Nederlanders zijn nog niet bekend en vertrouwd met refurbished

“Refurbished is begonnen bij Apple-producten en menig Android-gebruiker is het nog niet gewend om ook naar refurbished te kijken. Het grootste probleem is het imago. Veel mensen zijn nog niet overtuigd van de kwaliteit van refurbished toestellen”, vertelt Heldens. “Mede daarom geven we altijd drie jaar garantie op onze producten, zodat we altijd kwaliteit kunnen leveren en verzekeren.”

Lees ook: 6 vragen over refurbished Android-smartphones beantwoord

Niet alleen een twijfelachtig imago maakt het lastig voor potentiële kopers. “Het is moeilijk voor mensen om een goed koopmoment te bepalen voor een refurbished smartphone, wanneer het voor diegene het meest interessant is om een toestel niet nieuw maar refurbished aan te schaffen.”

4. Android-telefoons zitten te complex in elkaar om deze goedkoop te refurbishen

Om een smartphone te refurbishen, wordt deze eerst onderworpen aan een uitgebreide test. Hierbij wordt gekeken of alles nog naar behoren werkt en wat de uiterlijke conditie is afgaand op krasjes en andere beschadigingen. Ook wordt er gekeken naar de staat van de accu bijvoorbeeld. Als een touchscreen niet meer goed reageert of een accuconditie te slecht is, worden zulke onderdelen vervangen.

Met zoveel verschillende Android-fabrikanten heb je ook te maken met allerlei verschillende onderdelen, die niet allemaal even gemakkelijk leverbaar zijn. Ook is de repareerbaarheid van een Android-smartphone niet altijd even makkelijk, zo blijkt regelmatig uit teardowns. Op dat vlak scoren Androids meestal een onvoldoende, terwijl iPhones veel meer modulair zijn opgebouwd.

“In vergelijking met iPhones zijn Android-telefoons zeker complexer om op te knappen. Doorgaans zijn ze moeilijker te repareren en komt er enorm veel lijm bij kijken. Dit maakt het niet gemakkelijker. Om die reden zijn veel refurbished-aanbieders gefocust op Apple en refurbished iPhones“, stelt Gattner. Overigens is het niet per definitie duurder om een Android te refurbishen, dit verschilt vaak per model.

Dit maakt het voor een bedrijf als reBuy een moeilijkere markt, al maakt dat uiteindelijk niets uit voor de kwaliteit van refurbished toestellen. “Alle toestellen doorstaan dezelfde soort tests en controles, en de kwaliteit is er dan ook absoluut niet minder om. Bovendien is dat drie jaar lang ons risico, tijdens de garantieperiode. We durven zo’n lange garantie te geven omdat we weten dat de kwaliteit goed is. Nog niet altijd perfect, maar daar streven we wel naar.”

5. De software-ondersteuning van Android-fabrikanten is te kort

Veel Android-fabrikanten bieden slechts twee jaar lang software-ondersteuning. Als een toestel refurbished wordt verkocht, hoef je niet meer te rekenen op een grote update naar een nieuwe Android-versie.

Toch klopt dit vooroordeel niet helemaal, om twee belangrijke redenen. Allereerst zijn niet alle refurbished toestellen per definitie twee jaar (of ouder). Marktleiders als Samsung en Huawei zijn ook op de refurbished markt veruit het populairst. Toptoestellen worden meestal met de nieuwste software geleverd. Met een beetje geluk pikt dus ook je refurbished toestel nog een grote update mee.

Bovendien betekent een oudere Android-versie niet meteen een waardeloze smartphone. Zeker zolang er nog beveiligingsupdates gegeven worden, volstaat een oudere versie van Android ook. Hier vind je simpelweg niet de nieuwste functies in terug.

Overweeg je om een refurbished toestel aan te schaffen? In onze vergelijker kun je refurbished Android-smartphones vergelijken met elkaar. Hier vind je smartphones van verschillende aanbieders en refurbished toestellen in alle condities.

Bronnen afbeeldingen: Rebuy, Rebuy
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Thema's Video's