Vooruitblik: de beste smartphones van 2017

Thomas Haenen
12 januari 2017, 19:10
5 min leestijd
Vooruitblik: de beste smartphones van 2017

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen, maar het kan geen kwaad om alvast vooruit te blikken op de beste Android-smartphones van het komend jaar. Wat verwachten we van de Samsung Galaxy S8, LG G6, Huawei P10 en andere topmodellen?

Lees verder na de advertentie.

Vooruitblik smartphones 2017

We hebben de afgelopen weken uitvoerig teruggeblikt op de beste smartphones van 2016, maar ook het komend jaar wordt mooi. We verwachten in de eerste maanden van 2017 namelijk tal van aankondigingen van vrijwel alle grote Android-fabrikanten. Met grote beurzen als het Mobile World Congress Show en verschillende eigen evenementen van de fabrikanten, is het begin van het nieuwe jaar traditiegetrouw hét moment voor nieuwe smartphones. In dit overzicht blikken we vooruit op de beste smartphones van 2017.

Samsung Galaxy S8

Samsung is op dit moment de onbetwiste koning van de Android-fabrikanten, dat valt niet te ontkennen. Niet alleen in kwantiteit (het bedrijf verkoopt meer smartphones dan wie dan ook), maar ook in kwaliteit. De Samsung Galaxy S7 was onze favoriete smartphone van 2016 en de verwachtingen voor de Galaxy S8 zijn dan ook hoog.

vooruitblik smartphones 2017

Naar verwachting gaat Samsung vooral innoveren op schermgebied. De Galaxy S8 krijgt een voorkantvullend beeldscherm, met minimale schermranden. Door de bezels zo klein mogelijk te maken, kan de fabrikant een groot scherm in een relatief compacte behuizing stoppen. Bij veel smartphones neemt het scherm zo’n 70 procent van de voorkant in, maar Samsung zou volgens bronnen naar 90 procent toe willen met de Galaxy S8. Om dat mogelijk te maken, wordt de homeknop geschrapt en de vingerafdrukscanner verplaatst naar de achterkant.

De andere grote vernieuwing wordt bewaard voor de camera. Samsung zou het voorbeeld van de Huawei P9, LG G5, iPhone 7 Plus en andere recente smartphones volgen door een dubbele lens achterop te plaatsen. Met de extra lens kun je achter de focus van een foto aanpassen, of een uniek diepte-effect meegeven aan je portretfoto’s. Over het aantal megapixels heerst nog veel onduidelijkheid: de één claimt dat het een 30 megapixel-camera wordt, de ander verwacht lenzen van 12 en 13 megapixel.

Ook de releasedatum van de Galaxy S8 is nog vrij onzeker. De fabrikant onthulde zijn smartphones de laatste jaren steeds op het Mobile World Congress, eind februari. Na de uitgebreide Galaxy Note 7-problemen zou Samsung meer tijd nodig hebben om te testen. Inmiddels lijkt een aankondiging eind maart of in april het meest waarschijnlijk.

LG G6

LG heeft een zwaar jaar achter de rug en hoopt in 2017 een comeback te maken. Hoewel de onthulling van de LG G6 waarschijnlijk pas eind februari plaatsvindt op het MWC, heeft het bedrijf nu al enkele details vrijgegeven.

LG G5 SE Benelux

Zo weten we inmiddels dat LG geen plannen heeft voor een nieuwe modulaire smartphone. Hoewel de extra modules een speerpunt waren van de LG G5, waren ze geen succes bij het grote publiek. Het bedrijf bracht al snel geen nieuwe modules meer uit en zette zijn plannen voor meer modulaire smartphones in de ijskast. In plaats daarvan moet de LG G6 het weer doen met een traditioneler design, dat waarschijnlijk gemaakt is van glas en metaal.

Toch gooit LG het niet helemaal over de traditionele boeg. Het bedrijf heeft een nieuw type scherm met een beeldverhouding van 18 bij 9 ontwikkeld. Dat is een stukje breder dan de gemiddelde smartphones. Het 5,7 inch-scherm zal voor het eerst gebruikt worden in de LG G6. Volgens de fabrikant maakt het multitasken een stuk aangenamer.

HTC 11

Je hebt zware jaren en je hebt rampjaren. Voor HTC was 2016 een jaar uit die laatste categorie. Toestellen als de HTC 10 waren zulke grote flops dat de fabrikant nog altijd aan het herstellen is. Het bedrijf boekte een klein verlies op een minimale omzet. Het bedrijf zal er hard aan moeten trekken om niet van de markt te verdwijnen het komende jaar.  Daarom is nog altijd niet helemaal duidelijk wat we nou precies kunnen verwachten in de komende maanden.

Het bedrijf zou meerdere vlaggenschepen voor het voorjaar van 2017 gepland hebben. Onlangs werd al de HTC U Ultra gepresenteerd. Deze smartphone is voorzien van een groot 5,7 inch-scherm, met daarboven nog een klein extra schermpje waarop notificaties en snelkoppelingen getoond kunnen worden. Het toestel krijgt dezelfde camera als de Google Pixel.

Dat toestel lijkt echter meer een tussenstapje te zijn, want pas eind februari volgt het echte nieuwe vlaggenschip. De opvolger van de HTC 10 wordt gepresenteerd op het Mobile World Congress. Dat is althans de verwachting. Er is echter nog maar weinig over het toestel gelekt. We verwachten verbeteringen voor de camera en de aanwezigheid van de nieuwste Snapdragon 835-chip, maar verder tasten we nog in het duister.

Huawei P10

De Huawei P10 wordt dit voorjaar gepresenteerd, waarschijnlijk op een eigen evenement van de fabrikant. We verwachten dat Huawei de samenwerking met Leica voortzet, die met de Huawei P9 begon. Dat betekent een dubbele camerasensor achterop de smartphone, waarvan één van de sensoren foto’s schiet in zwart-wit. De twee beelden worden vervolgens gecombineerd om scherpere, kleurrijkere kiekjes te schieten. Het toestel krijgt hoogstwaarschijnlijk een 5,2 inch-scherm met full hd-resolutie.

huawei p9 vs huawei p8

Huawei zou met de P10 vooral inzetten op slimme softwarefuncties. Honor, het dochterbedrijf van Huawei, introduceerde onlangs al de Magic met allerlei experimentele aanpassingen. Zo gaat de zaklamp van de Honor Magic automatisch aan in het donker en blijft je smartphone vergrendeld als hij in je broekzak zit. Daarnaast krijgt de Huawei P10 ondersteuning voor Googles virtual reality-platform Daydream.

Een topman van het bedrijf liet onlangs al weten dat er ook nog een Huawei P10 Plus op de planning staat. Deze variant krijgt een iets groter scherm van 5,5 inch, dat doorloopt in de randen. Samsung doet dat al een aantal jaren, met onder andere de Galaxy S7 Edge. De specificaties van de twee toestellen zijn verder waarschijnlijk nagenoeg identiek.

Sony Xperia X (2017)

Sony’s volgende vlaggenschip is waarschijnlijk een opvolger van de Xperia X, die begin 2016 verscheen. De Xperia XZs en Xperia XA1 worden na verwachting onthuld op het Mobile World Congress eind februari.

sony xperia x compact review

Er is nog maar weinig bekend over de nieuwe Xperia X. Bronnen spreken over een smartphone met minimale randen om het scherm, maar dat lijkt bij meer fabrikanten een trend te zijn. Ook wordt een dunnere behuizing verwacht. Dat moet in alle eerlijkheid niet al te moeilijk zijn: Sony’s recente smartphones waren allemaal aan de dikke kant. Waar de meeste concurrenten toestellen van 7 millimeter dik afleveren, was de Xperia X Compact die eind vorig jaar verscheen een forse 10 millimeter dik. Daar kan wel wat af.

Naar welk smartphone kijk jij dit jaar het meeste uit? Laat het ons weten in de reacties!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu