Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Onderzoek: ‘gratis vpn-apps op Android onveilig’

Rick van der Veer
30 januari 2017, 12:02
2 min leestijd
Onderzoek: ‘gratis vpn-apps op Android onveilig’

Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de gratis vpn-apps in de Play Store de privacy van gebruikers in gevaar brengt. Van de bijna 300 apps schendt meer dan 80 procent van de vpn-apps privacy van zijn gebruikers.

Lees verder na de advertentie.

Vpn-apps privacy

De University of New South Wales onderzocht in samenwerking met Berkeley 283 vpn-apps uit de Play Store. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat veel apps die zich voordoen als privacyvriendelijk juist slecht omgaan met beveiliging, of malafide bedoelingen hebben.

De overtredingen die de apps begaan variëren behoorlijk. Ongeveer een vijfde van de geteste apps paste geen enkele vorm van versleuteling toe, waardoor dataverkeer van gebruikers af te luisteren is. Maar het wordt erger: 84 procent van de apps in kwestie lekt op minstens één manier data van de gebruiker aan mogelijke aanvallers. Daarnaast hield tweederde van alle apps met tracking het gedrag bij van de gebruiker.

Lees ook: VPN op Android, tips en de beste apps op een rij

vpn-apps privacy

De ergste apps uit de vergelijking zijn zelfs voorzien van malware. Ongeveer 40 procent werd rechtstreeks uit de Play Store geleverd met malware aan boord, of downloadde deze via de advertenties die in de app zaten. Sommige van deze apps toonden miljoenen downloads op hun Play Store-pagina’s.

De auteurs van het onderzoek hebben hun resultaten gedeeld met de ontwikkelaars van de 283 apps uit het onderzoek. Sommige van deze apps verdwenen daarop uit de Play Store. Andere ontwikkelaars brachten juist updates uit voor hun apps om de problemen aan te pakken, maar bij veel apps werd geen gehoor gegeven.

Zo herken je een onveilige vpn-app

Om te voorkomen dat je als gebruiker ten prooi valt aan de malafide apps uit het onderzoek zijn er een aantal dingen die je kunt doen volgens de auteurs. Aangezien meer dan 80 procent van de gratis vpn-apps om te veel permissies vroeg is dit één van de dingen waar je op moet letten. Daarnaast is het een goed idee recensies van apps te lezen voordat je iets downloadt, al is de conclusie van het onderzoek dat minder dan 1 procent van de app-reviews melding maakt van de veiligheid van een degelijke app.

Lees het laatste nieuws over Android

Bron: CSIRO Blog
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu