De Samsung Galaxy S21 FE nu tijdelijk met €96 korting!

Eerste indruk: geavanceerde vr-games op je Android met VRidge

Erwin Vogelaar
21 maart 2016, 20:15
4 min leestijd
Eerste indruk: geavanceerde vr-games op je Android met VRidge

Dit is het jaar dat de dure virtual reality-brillen van HTC, Oculus en PlayStation uitkomen. De geavanceerde games die daarvoor gemaakt worden kun je nu ook spelen met een Android-toestel en Cardboard.

Lees verder na de advertentie.

VRidge

Het duurt niet lang meer of de eerste Oculus Rift-brillen worden naar consumenten verzonden. HTC volgt niet veel later met de HTC Vive. Deze dure brillen zijn interessant, maar we zijn ervan overtuigd dat virtual reality voor Android op dit moment nog belangrijker is. Vr  voor smartphones is goedkoop en draait om toegankelijke ervaringen buiten de game-industrie om. Toch zijn de geavanceerde games die voor de dure brillen gemaakt worden wel een tikkeltje jaloersmakend. Gelukkig werken creatievelingen aan een manier om deze games zonder een dure bril te spelen, maar gewoon met je Android-toestel en een kartonnen brilletje. Sterker nog: het werkt al.

vridge

Virtual reality

Hoewel er inmiddels veel bedrijven zijn die werken aan virtual reality-brillen, gaat het in 2016 toch duidelijk om de drie grote spelers: HTC, Oculus en PlayStation. Oculus is als eerste aan de beurt met een bril van maar liefst 699 euro, terwijl de HTC Vive een prijskaartje van 899 euro heeft. Pas in oktober komt Sony  met de PlayStation VR voor 399 euro, die aan de spelcomputer PlayStation 4 aangesloten moet worden en waar spelers ook nog een extra camera voor moeten aanschaffen.

Dat is veel geld. Naast deze brillen moeten spelers voor de Rift en Vive ook nog een flinke pc hebben staan om de games die voor de brillen gemaakt worden, te spelen. Het valt daarnaast qua game-aanbod nog zo tegen, dat het de aankoop niet waard lijkt. Daarom zijn het op dit moment echt de liefhebbers die nu al de portemonnee trekken om helemaal opgeslokt te worden in virtual reality. Zij willen uren, dagen of langer verdwijnen van de wereld. Dat is niet waar virtual reality voor smartphones voor gemaakt is, want daar draait het om de korte ervaringen.

Hoe het  werkt

Toch is het interessant te kijken naar games voor bijvoorbeeld Oculus, die vooral een stuk mooier zijn dan wat we nu op  Cardboard te zien krijgen. Om daar zoveel geld voor neer te tellen  is niet voor iedereen weggelegd, daarom komt het bedrijfje RiftCat nu met VRidge. Het accessoire  gebruikt je Android-toestel in combinatie met een Google Cardboard om games uit de Oculus-store te spelen. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

vridge

Het idee is dat de games gewoon op je pc afgespeeld worden, dus om van VRidge gebruik te maken heb je wel een deftige computer nodig. Het beeld wordt vervolgens naar het scherm van je Android-telefoon gestuurd, wat wordt opgedeeld in twee delen zodat je in Cardboard de virtuele werelden in 3d ziet.

Vervolgens kun je gewoon met je hoofd bewegen en rondkijken in de games zoals je dat ook in 360 graden-video`s zou doen. Games besturen kan met een toetsenbord of een gamepad verbonden aan je pc. Hoewel er ook andere oplossingen zijn die beeld en bewegingen vertalen, gaat VRidge een stapje verder door Oculus compleet te emuleren. Hierdoor denken de games dat ze echt verbonden zijn met een Oculus Rift.

Testversie met potentie

VRidge is nu in bèta en dat is goed te merken, want er gaat nog een hoop mis. De telefoon verbinden met je pc kan via wifi, maar dat zorgt al snel voor vertraging en artefacten in beeld bij het bewegen van je hoofd. Sinds afgelopen donderdag is het ook mogelijk om via usb verbinding te maken, maar in onze tests viel deze connectie constant weg.

We hebben VRidge met twee verschillende smartphones getest en een krachtige pc. Toch is het mogelijk dat net deze twee toestellen niet ideaal werken, dat de wifi-verbinding niet sterk genoeg was of dat de pc niet optimaal presteerde. RiftCat stuurt elke donderdag een update voor VRidge uit, wat hoop geeft voor de toekomst.

vridge

Op de momenten dat VRidge werkt, werkt het ook echt. Die vlagen aan dure virtual reality op onze kartonnen brilletje waren voor nu genoeg. We hebben geproefd van de grotere werelden en meer mogelijkheden en nu kijken we uit naar hoe RiftCat het systeem verder gaat ontwikkelen. Op z`n minst biedt Android met VRidge een manier om VR te testen voor het overgaan op het kopen van een dure bril. Je kunt VRidge zelf proberen door de app in de Play Store te downloaden en je op de site van Riftcat in te schrijven voor de bèta.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu