De 4 meest opvallende Samsung Galaxy S10-geruchten

Thomas Haenen
5 juli 2018, 19:05
6 min leestijd
De 4 meest opvallende Samsung Galaxy S10-geruchten

Het voelt alsof de Samsung Galaxy S9 nog maar net te koop is, terwijl er al druk gespeculeerd wordt over zijn opvolger. Deze Samsung Galaxy S10 laat nog wel even op zich wachten, maar we hebben de belangrijkste geruchten toch alvast voor je verzameld.

Lees verder na de advertentie.

Vroege Samsung Galaxy S10 geruchten verzameld

Laten we je eerst gerust stellen: nee, de Galaxy S10 staat écht nog niet voor de deur. Samsung presenteert zijn vlaggenschepen vrijwel altijd in februari of maart, en er is niets dat suggereert dat dat dit jaar opeens flink vervroegd wordt. Bovendien moet Samsung eerst nog de Galaxy Note 9 onthullen, op een evenement op 9 augustus.

En toch: hoewel nog zeker acht maanden duurt voor de Galaxy S10 in de winkels ligt, hebben we in de voorbije weken al veel geruchten voorbij zien komen. Tel je die bij elkaar op, dan heb je een aardig idee van wat je (over ruim een half jaar) van de nieuwe smartphone kunt verwachten. We hebben daarom de meest opmerkelijke en vaakst veelvoorkomende verhalen van het volgende vlaggenschip vast voor je verzameld.

Samsung Galaxy S9 cashback

1. Drie modellen, waarvan eentje met drie camera’s

Al sinds enkele jaren brengt Samsung meerdere versies van zijn vlaggenschip uit. Ook in 2019 gaat dat waarschijnlijk gebeuren. Bronnen beweren zelfs dat Samsung drie versies van de Galaxy S10 uitbrengt. Dit keer zit het verschil hem niet in het formaat, maar vooral in de camera’s.

De primaire versie is waarschijnlijk zo’n 6 inch groot. Die heeft een enkele camera achterop. Dan is er nog de Galaxy S10 Plus, met een dubbele camera en hetzelfde schermformaat. Beide hebben gebogen schermranden, vergelijkbaar met het ‘infinity display’ van de Galaxy S9.

Dan is er nog een derde variant. De codenaam is ‘Beyond 2’, maar wij noemen hem voor het gemak even de Galaxy S10 Pro. Die zou een groter scherm hebben van mogelijk zelfs 6,5 inch groot. Achterop zitten volgens bronnen drie camera’s, vergelijkbaar met de Huawei P20 Pro. Over de camera’s op dit model is weinig bekend, maar we vermoeden dat Samsung drie verschillende sensoren inzet. Een derde telezoomlens wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om in te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies.

Waarschijnlijkheid: drie versies klinkt onnodig verwarrend, zeker als het enige verschil de camera is. Vooral de gewone Galaxy S10 en S10 Plus zouden wel erg veel op elkaar lijken, als dit gerucht klopt. Wij verwachten dat Samsung het ook in 2019 bij twee opties houdt. Dat één van die versies drie camera’s heeft, klinkt wél geloofwaardig. Na Huawei zouden ook Apple en LG met die techologie bezig zijn, als we de geruchtenmolen mogen geloven.

samsung galaxy s9 review

2. Vingerafdrukscanner in het scherm

Geruchten dat Samsung werkt aan een smartphone met een vingerafdrukscanner in het schermen, zoemen al jaren rond. Tot nu toe is er echter nog steeds geen Samsung-toestel met de technologie verschenen. Het lijkt er echter op dat het met de Galaxy S10 eindelijk gaat gebeuren.

Waarom? Omdat het andere fabrikanten al wél gelukt is. Zo is in China al de Vivo X20 Plus UD te koop, waarbij de scanner in het scherm zit. En Huawei kondigde dit voorjaar de Porsche Design Mate RS aan, die de feature ook al biedt. Toegegeven, die smartphones worden op veel kleinere schaal geproduceerd dan de Galaxy S10, maar Samsung moet opschieten wil het niet teveel achterlopen.

Waarschijnlijkheid: redelijk groot. Als deze feature de Galaxy S10 niet haalt, dan vragen we ons stevig af of het Samsung óóit nog lukt.

3. Opvouwbaar scherm

Nog zo’n langlopend gerucht: Samsung werkt aan een smartphone met opvouwbaar scherm. Ook dat horen we al jaren, en ook dat verwachten we binnenkort eindelijk in het echt te zien. Opvouwbare schermen an sich zijn namelijk al lang niet meer onmogelijk. Sterker nog: de Galaxy S8 en S9 hebben allebei al een licht gebogen beeld, dat doorloopt in de zijkant. Een scherm dat je zelf dubbel kan vouwen, is dus niet eens zo heel ver weg meer.

Ook hier is echter de vraag of Samsung deze technologie op grote schaal voor een betaalbare prijs kan aanbieden. Immers, bouw je een opvouwbaar toestel dan moeten ook de andere onderdelen flexibel zijn. Denk aan een accu en chipset die buigbaar is of in ieder geval niet in de weg zit. Zo’n technologisch hoogstandje is niet goedkoop. En hoewel we gewend zijn dat de Galaxy S-reeks duur is, kan ‘ie ook weer niet té duur worden.

Daarom achten we de kans groot dat Samsung binnen nu en twaalf maanden wél met een opvouwbare smartphone komt, maar dat het niet de direct opvolger van de Galaxy S9 is. In plaats daarvan komt het bedrijf met een ‘gewone’ Galaxy S10, en een opvouwbare Galaxy X, zoals de codenaam van het toestel zou luiden. Die Galaxy X kost waarschijnlijk een paar honderd euro meer en is maar beperkt verkrijgbaar, maar geeft Samsung wel de kans om te pochen dat ze voorop lopen met beeldtechnologie.

Waarschijnlijkheid: we verwachten dat Samsung voor het einde van 2019 een opvouwbare smartphone verkoopt. Of dat de Galaxy S10 of de Galaxy X wordt, is nog onduidelijk.

4. Geen irisscanner, maar betere gezichtsherkenning

Met de Galaxy S8 introduceerde Samsung de irisscanner om je op een veilige manier te identificeren.  Die is redelijk veilig, maar vereist ook nogal wat precisie. Zo werkt de scanner niet goed in het donker, moet je het toestel niet teveel bewegen en op een armslengte van je gezicht af houden. Volgens een bericht van The Bell ruilt de Galaxy S10 volgend jaar de irisscanner om voor een 3d-sensor, vergelijkbaar met de iPhone X van Apple.

Samen met het bedrijf Mantis zou Samsung werken aan een scanner die nauwkeurig maar snel je gezicht in beeld brengt. Die moet vervolgens de irisscanner vervangen. Een dergelijke module wordt namelijk niet alleen gebruikt voor het makkelijk ontgrendelen van een smartphone, maar bijvoorbeeld ook voor augmented reality.

Waarschijnlijkheid: groot. Irisscanners zijn niet ideaal, en FaceID op de iPhone is inmiddels al aardig populair. Het zou niet de eerste keer zijn dat een populaire iPhone-feature opeens opduikt op een Samsung-smartphone.

Overige geruchten

Tot slot is er nog een handjevol kleinere geruchten dat niet heel spannend, maar dan weer wel heel waarschijnlijk is. Zo bericht telecominsider Ice Universe op Twitter dat Samsung hard werkt aan de Exynos 9820, de chipset die straks in de Galaxy S10 zit. Volgens hem wordt het veruit de krachtigste processor die Samsung ooit heeft gemaakt. Het zal geen shock zijn dat de nieuwste Samsung-chip ook gelijk de krachtigste is.

Over de releasedatum en adviesprijs is nog maar weinig uitgelekt. We verwachten dat Samsung hier niet veel afwijkt van de afgelopen jaren. Dat betekent dat het toestel waarschijnlijk eind februari onthuld wordt, voorafgaand aan het Mobile World Congress in Barcelona. De Galaxy S10 release vindt dan in maart of begin april plaats. De adviesprijs voor het instapmodel ligt vermoedelijk zo rond de 800 tot 900 euro. Prijzig, maar vergelijkbaar met andere vlaggenschepen.

Lees het laatste nieuws over Samsung

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu