De Samsung Galaxy S22 5G nu tot €10 korting per maand op unlimited data!

Waarom Samsung moet uitkijken voor Chinese smartphones

Gijs Ettes
30 augustus 2013, 13:56
4 min leestijd
Waarom Samsung moet uitkijken voor Chinese smartphones
chinese smartphones

Smartphones uit China zijn over het algemeen goedkoop, en huisvesten meer dan prima hardware. Het Zuid-Koreaanse Samsung is echter nog steeds de grootste fabrikant van smartphones ter wereld. Maar, als ze die troon in de nabije toekomst willen behouden, moeten ze toch echt rekening gaan houden met de opkomst van Chinese smartphones.

Het zogeheten ‘Copy to China model – dat beschrijft hoe Chinese bedrijven de successen van westerse bedrijven vrij identiek overnemen – is redelijk aan het verdwijnen van de wereldwijde smartphonemarkt. Neem Oppo bijvoorbeeld: het was met de Oppo Find 5 een van de eerste bedrijven die een full-hd-scherm in een smartphone stopte, en het is een van de eerste bedrijven die touch-bediening op de achterkant van een smartphone stopt, met de nog niet officieel aangekondigde Oppo N1. Oppo kopieert niet alleen; ze horen zelf bij de vernieuwers.

Lees verder na de advertentie.

Oppo-toppers scoren goed vergeleken met Samsung

oppo find 7

Daarom zijn deze Oppo-toestellen een uitstekend voorbeeld van de gevaren die Chinese smartphones momenteel veroorzaken voor het succes van Samsungs smartphoneproducten. Een simpele vergelijking tussen de Oppo R819 en de Galaxy S4 Mini laten dit al zien: je krijgt een resolutie van 720×1280 pixels in plaats van 540×960 pixels (wel op een iets groter scherm), slecht een klein beetje minder intern geheugen (1GB in plaats van 1,5GB), een 1.2GHz-quadcore in plaats van een 1.7GHz-dualcore, en een batterij van 2000 mAh in plaats van 1900 mAh. Ze lijken dus erg op elkaar, maar Oppo’s alternatief is flink goedkoper.

De Oppo R819 kost je 269 euro in Europa. Tel hier iets meer dan 100 euro bij op en dan kun je pas een Galaxy S4 Mini krijgen. Hetzelfde prijsverschil is van toepassing als je de Oppo Find 5 vergelijkt met de wat betreft specificaties vergelijkbare Samsung Galaxy S4. Oppo is bovendien niet eens de voordeligste smartphonefabrikant van dit moment, maar sommige modellen van andere Chinese spelers – zoals de Xiaomi Hongmi – zijn nog niet echt gemakkelijk in huis te halen vanuit China.

Chinese smartphones veel hardware voor je geld

Samsung-Logo

Je krijgt dus best veel ‘bang for your buck’ voor veel minder van die ‘bucks’ dan je gewend bent. Je kunt het high-end gedeelte van de smartphonemarkt aanraken en wordt niet eens meer teleurgesteld door tegenvallende hardware en gebruik van slechte materialen, iets wat vroeger nog wel vaak gebeurde. Toestellen als de Oppo R819 laten je zelfs meteen kiezen voor stock Android, iets wat veel Android-fanatiekelingen als erg fijn ervaren.

Er zijn natuurlijk nog wel enkele minpunten aan een Chinese smartphone te bedenken. China is nog niet helemaal in de topvorm die het nodig heeft om de wereld te veroveren. De vertalingen van de software zijn bijvoorbeeld nog vaak wat teleurstellend, en veel fabrikanten proberen nog te veel de looks van Apple- of Samsung-toestellen na te bootsen. De beschikbaarheid is daarnaast nog een drempel voor veel mensen. De meeste smartphonegebruikers kopen hun toestel liever in combinatie met een abonnement, en hebben geen zin in eventuele importkosten en andere probleempjes die een buitenlandse smartphone kan opleveren.

Samsung moet zijn sterkste punten blijven benutten

touchwiz

Deze kwaaltjes zijn echter snel te verhelpen, en Samsung moet zichzelf klaarmaken voor het moment dat dat gebeurt. Een simpele prijsverlaging bij veel toestellen is natuurlijk al een begin, maar Samsung heeft meer middelen tot zijn beschikking om alle Chinese smartphones voor te blijven. Samsung is nog steeds een van de bekendste merknamen die er is, met populaire toestellen in vrijwel iedere prijscategorie en voor praktisch iedere niche die je kunt bedenken. De Galaxy S4 Zoom is hier een goed voorbeeld van.

Samsungs TouchWiz is bovendien een van de meest gebruiksvriendelijke versies van Android van dit moment, met een gebruikersinterface die snel te begrijpen is en talloze extra features heeft. Natuurlijk, TouchWiz is niet populair onder alle kopers van Samsung-toestellen, maar apps als Samsungs ChatON laten wel zien dat Samsung enorm bezig is met het aanbieden van zijn eigen, gestroomlijnde Android-ervaring. Dit kun je nog niet zeggen over de meeste Chinese smartphonefabrikanten, met hun soms warrige vertalingen en som onaantrekkelijk ogende Android-skins.

China goed op weg in het westen

China is er dus nog niet, maar het is wel hard aan de weg aan het timmeren. Donderdag werd bijvoorbeeld bekend dat Googles Android-topman Hugo Barra de overstap naar het Chinese Xiaomi waagt, dat met Xiaomi Global een flinke slag wil slaan. Huawei is ook al fanatiek bezig in onder andere Nederland. Samsung heeft echter genoeg middelen om zich voorlopig nog bovenaan de verkooplijsten te houden, die het zeker zo goed mogelijk moet gebruiken als ze die eerdergenoemde troon willen behouden.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu