De Samsung Galaxy A54: Ruil in en krijg tot €80 extra terug!

Preview van Android 3.0 SDK uitgebracht

Redactie
27 januari 2011, 9:07
3 min leestijd

Vandaag een speciale Wake-up Call, want Google heeft een speciale preview van Android 3.0 uitgebracht. De SDK-preview is geschikt voor ontwikkelaars die willen bekijken hoe hun applicaties eruit zien op Honeycomb-tablets. Hoewel het mogelijk is om nieuwe apps te maken voor Android 3.0, kunnen deze nog niet in de Android Market gepubliceerd worden. Over een paar weken brengt Google de definitieve versie uit, waarmee ontwikkelaars écht aan de slag kunnen.

Links is het nieuwe logo van Honeycomb zichtbaar. Dit logo is te vinden in de catacomben van de nieuwe SDK.

Lees verder na de advertentie.

Wat is er nieuw in Honeycomb?

Google heeft een uitgebreid overzicht geplaatst van alle hoogtepunten van Android 3.0. De meeste vernieuwingen ken je ondertussen al wel, zoals een nieuwe gebruikersinterface en een aangepast toetsenbord. Maar er is meer!

Het maakt niet uit welke applicatie je geopend hebt: de Action Bar (bovenin beeld) en de System Bar (onderin beeld) zijn altijd te bereiken. Handig, want zo heb je toegang tot de laatste notificaties. Het is zelfs mogelijk om widgets in de Action Bar te zetten.

De standaardapplicaties, zoals de webbrowser, contacten en de camera, zijn allemaal vernieuwd. De webbrowser lijkt meer op browsers op de computer. Zo zijn de tabbladen duidelijk zichtbaar en is er een incognito-modus aanwezig (surfen zonder dat je een spoor van broodkruimels achterlaat in je geschiedenis). De camera maakt gebruik van het grote scherm en lijkt meer op de achterkant van een spiegelreflexcamera. Zo is er rechts een wieltje zichtbaar met allerlei functies, zoals belichtingstijd en witbalans. Contacten en e-mail maken gebruik van het grote scherm door het beeldscherm te splitsen, waardoor je nog sneller kunt navigeren.

Ontwikkelaars kunnen gebruikmaken van nieuwe foefjes in Honeycomb. Zo introduceert Android 3.0 zogenoemde Fragments. Hiermee kan een ontwikkelaar een applicaties in meerdere subcomponenten verdelen. Hierdoor worden applicaties dynamischer en kunnen apps er mooi uitzien op kleine én grote schermen.

Daarnaast mogen ontwikkelaars eigen acties toevoegen aan de Action Bar. Wanneer een bepaalde applicatie geopend is, dan verschijnen bepaalde elementen in de Action Bar die bij de applicatie horen. Een voorbeeld: bij Fruit Ninja worden er mogelijk acties toegevoegd als ‘Nieuw level’ of een mogelijkheid om direct naar OpenFeint te gaan.

Wat kan ik als ontwikkelaar doen met de preview?

“¢ Je eigen applicaties testen. De meeste apps zullen prima werken, maar het is goed om te zien hoe je applicaties eruit zien op een groot scherm.
“¢ Houd niet alleen rekening met het grote scherm, maar ook met de positie van de knoppen en met de landschapmodus. Zorg ervoor dat de knoppen in jouw applicatie goed bereikbaar zijn wanneer iemand een tablet met twee handen vasthoudt. Zorg daarnaast dat de applicatie geschikt is voor gebruik in de landschapsmodus. De meeste mensen zullen een tablet immers horizontaal vasthouden.
“¢ Komt je applicatie met widgets? Kijk dan of de widgets goed worden weergegeven op het aangepaste homescreen van Honeycomb. Het is aanbevolen om de widgets af te stemmen op de stijl van andere widgets in Honeycomb. Met de duidelijke handleiding op de website van Android Developers moet dit geen probleem zijn voor de meeste ontwikkelaars.

Waar kan ik de preview SDK vinden?

Eerst moet je het Android SDK starterspakket installeren. Vervolgens kun je Android SDK en AVD Manager lanceren en de volgende programma’s installeren:
“¢ SDK Platform Android Honeycomb Preview
“¢ Android SDK Tools, revision 9
“¢ Android SDK Platform-tools, revision 2
“¢ Documentation for Android ‘Honeycomb’ Preview
“¢ Samples for SDK API Honeycomb Preview

Heb je al deze add-ons geïnstalleerd? Open dan de SDK map, navigeer naar docs/sdk/ en open index.html in je browser.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu