Wat betekent Google Chrome OS voor Android?

Redactie
10 juli 2009, 15:57
2 min leestijd
Wat betekent Google Chrome OS voor Android?
google chrome os

Google heeft deze week Chrome OS aangekondigd, een nieuwe besturingssysteem gericht op netbooks. De aankondiging zal gevolgen hebben voor netbook-plannen voor Android: zowel Acer als ASUS hebben aangekondigd dat ze aan het experimenteren zijn met Android op netbooks. Vooral bij goedkope netbooks zou Android een geschikt besturingssysteem zijn. Maar betekent de aankondiging van Chrome OS nu dat Android op netbooks verleden tijd is?

Analisten verwachten dat niet. Zo zegt Annette Jump, onderzoeksdirecteur bij Gartner, dat zelfs als Chrome OS op de markt is, Android nog steeds gebruikt kan worden voor kleine netbooks: apparaten met een scherm van 6 of 7 inch met beperkte functionaliteit. Dit zijn apparaatjes die vooral zijn bedoeld om op internet te browsen, niet om zware computertaken uit te overen.

Lees verder na de advertentie.

Netbookfabrikanten kijken uit naar alternatieven voor Windows. Nu Windows 7 eraan komt is er kans dat Microsoft de licentiekosten opschroeft. Eigenlijk waren er al alternatieven voor Windows op netbooks, gebaseerd op Linux. Maar in de praktijk bleek dat veel kopers toch voor Windows XP kozen (tussen de 85 en 90 procent op de ASUS Eee PC). Google kan ervoor zorgen dat Linux weer een nieuwe boost krijgt op netbooks. Voor Google kan Chrome OS een eerste voorzichtige stap zijn in de richting van een besturingssysteem voor standaard pc’s.

Google heeft gisteren bekendgemaakt welke partners zullen meewerken aan de ontwikkeling van Chrome OS> Dat zijn Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments en Toshiba. Eén bekende naam ontbreekt nog in het voorlopige lijstje: Dell.

Android is eigenlijk ontwikkeld voor kleinere apparaten (mobiele telefoons) met kleine schermen. Daarom zijn de mogelijkheden beperkt en is de compatibiliteit met hard- en software niet altijd goed. Om Google Chrome OS tot een succes te maken zijn er drie dingen nodig, aldus Gartner-analist Annette Jump: prijs, een consumentvriendelijke interface en compatibiliteit met hard- en software.

Ontwikkelaars zien de keuze voor twee besturingssystemen ook wel zitten, hoewel het nu even zuur is voor mensen die al veel tijd in Android op netbooks hebben gestoken: “I think it’s going to be pretty disheartening for those people who are working on Android, but I think it’s from their experiences that the need for a separate OS with a different focus has come about,” zegt Al Sutton, technologiedirecteur van Funky Android, een bedrijf dat Android-applicaties ontwikkelt. “There has been some success with getting Android onto some notebooks, but there has always been the issue that the user experience is a bit clunky when compared to OSes designed for those devices.”

Via: PCworld

Categorie: Overige devices
Spotlight: Chrome OS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Apps Reviews Spotlights Video's