Samsung Galaxy S23-serie: tot €800 terug bij inruil!

Wat is een Chromebook? 6 vragen beantwoord

Erwin Vogelaar
20 november 2017, 19:01
3 min leestijd
Wat is een Chromebook? 6 vragen beantwoord

Chromebooks duiken steeds vaker op. In de winkel staan ze al een tijdje, maar Google maakt tegenwoordig ook reclame op de Nederlandse televisie. Toch is er nog veel onduidelijk, want wat zijn Chromebooks nou eigenlijk? 

Lees verder na de advertentie.

1. Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een (vaak) goedkope laptop. Hoewel er ook dure versies bestaan, kost een gemiddelde Chromebook rond de 300 euro. Een Chromebook draait niet op Windows of macOS, maar op Chrome OS. Dit is een uitgebreidere versie van Googles webbrowser Chrome.

Deze apparaten worden net als Android-toestellen gemaakt door verschillende fabrikanten. In de winkel vind je daarom Chromebooks van onder andere Acer, Samsung, Dell, HP en Asus. De apparaten verschillen onder andere in bouwkwaliteit, schermresolutie, accuduur en of ze een touchscreen hebben.

2. Wat is er mogelijk met een Chromebook?

Chromebooks draaien dus op Chrome OS, een besturingssysteem gebaseerd op Googles webbrowser Chrome. Met Chrome OS kun je alles wat je met Chrome op een pc ook kan. Toch betekent dit niet dat je enkel een webbrowser in beeld ziet.

wat is een chromebook

Net als in bijvoorbeeld Windows, staat je onderin beeld een balk met apps die je opent. Ook de tijd, je notificaties, accu en een snelkoppeling naar de instellingen zijn daar te vinden. Tevens is er een verkenner aanwezig waar je zowel je gedownloade bestanden als je bestanden in Google Drive vindt. Hier pak je ook gewoon zip-bestanden uit.

3. Kan ik programma’s installeren?

In tegenstelling tot andere laptops kun je op een Chromebook geen programma’s installeren. Het is dus niet mogelijk om bijvoorbeeld Microsoft Word of Steam op een Chromebook te zetten. Waar Chrome echter in uitblinkt vergeleken met andere browsers zijn extensies. Dit zijn een soort apps die via Chrome worden geopend.

Ondanks dat je geen programma’s kan installeren, zijn de mogelijkheden van Chrome OS voor veel mensen voldoende. Netflix kijken en Spotify luisteren is bijvoorbeeld geen probleem. Via een app als Pixlr Editor zijn tevens foto’s te bewerken. Er zijn wel een aantal dingen die niet kunnen, zoals grote games spelen of stevige video/audiobewerking doen.

4. Hoe zit het met Android-apps?

Op de modernere Chromebooks is het mogelijk om de Play Store te openen. Dit betekent dat Android-apps te downloaden en te gebruiken zijn. Hierdoor heb je plots een hoop meer mogelijkheden, zoals het spelen van Android-games. Om optimaal gebruik te maken van apps heb je wel een touchscreen nodig.

wat is een chromebook

Nieuw uitgebrachte Chromebooks bieden meestal direct ondersteuning voor de Play Store. Heb je echter interesse in een ouder model in de aanbieding, of koop je een tweedehandsje? Dan hebben we een overzicht met Chromebooks die ondersteuning bieden voor de Play Store.

5. Waar moet ik opletten bij de aanschaf van een Chromebook?

Bij de aanschaf van een Chromebook let je niet op dezelfde dingen als bij de aanschaf van een normale laptop. Je hebt bijvoorbeeld nauwelijks opslagruimte nodig, omdat je e-mail, foto’s, tekstbestanden enzovoort in de cloud zijn opgeslagen en je geen extra programma’s kan installeren. 16GB is dus doorgaans voldoende.

Qua werkgeheugen is 4GB voldoende. Meer is fijn als je een power user bent, maar het is niet nodig. Zo is een i7-processor in een Chromebook ook een beetje overdreven, want een iets minder snellere processor doet ook prima werk.

wat is een chromebook

Belangrijk is dus of de bouw van de laptop goed is, wat de grootte van het scherm is en of de resolutie van het scherm je bevalt. In tegenstelling tot Android ben je niet van het merk afhankelijk of je updates krijgt.

6. Wat zijn de voordelen van een Chromebook?

Een Chromebook heeft meerdere voordelen vergeleken met een laptop waar Windows of macOS op staat. Allereerst zijn Chromebooks vaak een stuk goedkoper dan de concurrentie. Daarnaast is Chrome OS veiliger, omdat je beduidend minder kans hebt op virussen en malware.

Chromebooks zijn ook snel, omdat ze niet vertraagd worden door onnodige software. Als laatste zijn Chromebooks zuinig en kun je dus lang doorwerken zonder stroom nodig te hebben.

→ Lees ook: In 5 stappen je oude pc omtoveren in een Chromebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu