EĂ©n van de meest belangrijke en onderschatte functies van een smartphonecamera is beeldstabilisatie. We leggen uit wat onder andere ‘EIS’ en ‘OIS’ betekent, maar ook wat je er aan hebt.
Lees verder na de advertentie.
Wat is beeldstabilisatie?
Smartphonecamera’s zijn ongelooflijk klein. Naast onderdelen als de accu, geheugen, modem en natuurlijk de chip die de hele boel aanstuurt, is er onder de motorkap nauwelijks meer ruimte voor een camera. Toch weten steeds meer fabrikanten er twee stuks in te proppen. Als je de selfiecamera meerekent, zitten er zelfs drie camera’s in je smartphone en dat kunnen er in de toekomst alleen maar meer worden. Lees meer over het nut van meerdere smartphonecamera’s.
Door die beperkte ruimte is beeldstabilisatie heel belangrijk. EĂ©n van de meest recente ontwikkelingen op smartphonecameragebied is optische beeldstabilisatie, waardoor foto’s en voornamelijk video’s gemaakt met een smartphone er flink op vooruit gaan.
Trillingen zijn funest
Een trilling tijdens het maken van een foto zorgt voor een wazige foto. Daarom is het belangrijk om je smartphone zo stil mogelijk te houden tijdens het gebruik van de camera, maar dat is best lastig. Zeker in slechte lichtomstandigheden zijn trillingen funest, omdat de sluiter van de camera langer open blijft om genoeg licht te vangen.
Bij het maken van een video met je smartphone is elke beweging van je hand te zien. Veel video’s gemaakt met een smartphone schudden daardoor alle kanten op en dat is voor de kijker niet prettig. Om de gevolgen van deze trillingen zoveel mogelijk te beperken, komt beeldstabilisatie om de hoek kijken.
Twee soorten beeldstabilisatie
Net zoals digitale zoom en optische zoom, bestaat er digitale beeldstabilisatie (EIS – Electronic Image Stabilization) en optische beeldstabilisatie (OIS – Optical image Stabilization). Digitale beeldstabilisatie is mogelijk op elk Android-toestel. Via software wordt er een poging gedaan om de gevolgen van bibberende handen zoveel mogelijk te verminderen. In de praktijk betekent EIS dat het frame van de video iets kleiner wordt gemaakt en het beeld vervolgens in dat frame in tegengestelde richting van de bewegingen wordt verschoven.
Optische beeldstabilisatie heeft de voorkeur. Met deze technologie kan de camera in je smartphone zichzelf verplaatsten. Gyroscopische sensoren meten je bewegingen en via kleine motortjes verplaatst de lens van de camera zich razendsnel in de tegengestelde richting.
De twee combineren
Sommige smartphones combineren de twee technologieĂ«n voor extra indrukwekkende stabilisatie. Het effect kan verbluffend zijn. De Google Pixel 2 kan zowel EIS als OIS inschakelen. Onderstaande video van deze smartphone geeft je een indruk van hoe belangrijk beeldstabilisatie nou eigenlijk is. Maak je veel video’s? Zorg dan dat je volgende smartphone in ieder geval optische beeldstabilisatie heeft.
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om extra hardware aan te schaffen om je smartphone te stabiliseren. Met bijvoorbeeld een gimbal blijft je smartphone stabiel tijdens het schieten van een video. Dat is natuurlijk alleen handig als je een filmsessie inplant. Een gimbal is te log om altijd bij je te hebben, of om spontaan mee te filmen.
Stabilisatie na afloop
Sinds een jaartje is het mogelijk om in Google Foto’s je beelden na afloop te stabiliseren. Hiervoor open je een video in de app en druk je op het icoontje om deze te bewerken. Linksonder staat vervolgens een ‘Stabiliseren’ knop. Het kan wel even duren tot het resultaat klaar is. Bevalt het resultaat niet? Dan draai je de stabilisatie gewoon weer terug.
→ Download Google Foto’s in Google Play (gratis)
Lees meer in onze Fotografie-gids