Grote kans dat je de term dual sim voorbij hebt zien komen bij het zoeken naar een nieuwe smartphone. Er kleven een aantal grote voordelen aan een smartphone met dual sim-ondersteuning. Wat die zijn, en wat de verschillen zijn tussen active dual sim, standby dual sim en eSim lees je in dit artikel.
Lees verder na de advertentie.
Dual sim: wat is het?
Iedere smartphone heeft een simkaart (Subscriber Identification Module) nodig om verbinding te leggen met het mobiele 4G- (of 5G-) netwerk van de provider.
Een smartphone waar je meer dan een simkaart in kwijt kunt noemen we een dual sim smartphone. Dual sim staat in die zin letterlijk voor twee simkaarten, al zijn er mogelijkheden om (nog) meer simkaarten in bepaalde modellen smartphone kwijt te kunnen. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je zakelijk en privé een apart abonnement gebruikt of wanneer je veel in een bepaald buitenland verblijft. Je hoeft dan niet steeds te wisselen van simkaart of continu twee telefoons bij de hand te houden.
Hoe werkt dual sim?
Als je in de markt bent voor een dual sim smartphone moet je weten dat er verschillende soorten dual sim bestaan: standby dual sim, active dual sim en eSim.
Wat is standby dual sim?
De meeste dual sim smartphones zijn van het type standby dual sim. Deze toestellen hebben één antenne.
Dat heeft als gevolg dat je op beide telefoonnummers bereikbaar bent zolang je niet belt of internet. Ben je dat wel aan het doen, dan zal de simkaart waarmee je belt of het internet gebruikt de antenne in gebruik nemen. Hierdoor ben je op het andere nummer niet bereikbaar.
Standby dual sim smartphones
Voorbeelden van goede standby dual sim smartphones zijn de Samsung Galaxy S20 FE, Nokia X20 en de OPPO A74.
Smartphones met standby dual sim
Wat is active dual sim?
Standby dual sim smartphones hebben dus een enkele antenne. Active dual sim smartphones hebben er twee.
Doordat er twee antennes zijn, zou je kunnen zeggen dat je eigenlijk gebruikmaakt van twee smartphones binnen een fysieke smartphone. Je bent in dit geval altijd bereikbaar op beide simkaarten, ongeacht wat je aan het doen bent.
Veel active dual sim smartphones zijn er niet omdat het inbouwen van twee antennes niet eenvoudig en daardoor prijzig is, en bovendien extra ruimte in beslag neemt.
Active dual sim smartphones
Voorbeelden van goede Android active dual sim smartphones zijn de Samsung Galaxy A13, Xiaomi Redmi Note 10 Pro en de OnePlus 9 Pro.
Smartphones met active dual sim
Wat is eSim dual sim?
Dual sim via eSim is ideaal, want je hoeft geen fysieke simkaarten meer te gebruiken. eSim is een digitale simkaart die in de telefoon is ingebouwd. Op de ingebouwde eSim kun je meerdere abonnementen en nummers kwijt, die we ook wel identiteiten noemen. Je hebt dus niet langer meerdere fysieke simkaarten nodig. In feite is elke telefoon met eSim automatisch geschikt als dual sim.
Zolang je provider en je smartphone dit ondersteunen, kun je meerdere simkaarten (nummers, abonnementen, identiteiten) kwijt op de ingebouwde eSIM. eSIM Zal in de toekomst zeer waarschijnlijk de fysieke simkaart volledig vervangen. Het duurt echter nog wel even voor we zover zijn.
Smartphones met eSim ondersteuning
Voorbeelden van goede Android smartphones met eSim ondersteuning zijn de Samsung Galaxy S22, Google Pixel 6 en Huawei P40.
Android eSim smartphones
De voordelen van dual sim

Kiezen voor dual sim brengt een aantal grote voordelen met zich mee.
#1 – Flexibiliteit
Je kunt gebruikmaken van twee netwerken bij twee verschillende mobiele providers vanaf een smartphone. Werk je in een gebied waar (bijvoorbeeld) alleen de grote drie providers (Odido, VodafoneZiggo en KPN) bereik hebben?
Dan kun je een simkaart voor werk inzetten, en de andere voor het beste bereik thuis. Zo zijn er tal van combinaties mogelijk, waarbij je bijvoorbeeld bij 1 provider kiest voor zoveel mogelijk belminuten, en bij de andere provider voor zoveel mogelijk data.
Ook zijn er steeds meer mensen die ervoor kiezen om zakelijk en privé gebruik te maken van een ander nummer. Met dual sim is het dan niet meer nodig om kaarten steeds te verwisselen of met twee telefoons op zak te lopen.
#2 – Handig in het buitenland
Mocht je veel reizen, dan weet je dat een lokale simkaart voordelen heeft ten opzichte van je Nederlandse simkaart – zowel voor de tarieven als het bereik.
Met dual sim bewaar je een simkaartslot voor je simkaart in het buitenland, zodat je daar kunt profiteren van de meest gunstige tarieven en het beste bereik. Je gebruikt dit vooral wanneer je regelmatig of voor langere tijd in het buitenland verblijft.
Voor mensen die in Nederland wonen en in het buitenland werken (of andersom) is een dual sim ook handig. Zowel het Nederlandse abonnement als het buitenlandse is dan altijd aan.
#3 – Op twee nummers tegelijkertijd bereikbaar
Kies je voor active dual sim (met een toestel met twee antennes), dan ben je altijd op twee nummers bereikbaar – ongeacht of je op een simkaart aan het bellen, appen of internetten bent. Zo kun je het ene gesprek in de wacht zetten en het inkomende gesprek op je andere simkaart aannemen.
#4 – Meer gratis WiFi
Ooit in openbare ruimten geweest waar er een limiet zat op de hoeveelheid data die je binnen een gratis WiFi netwerk mocht gebruiken? Op veel plaatsen zoals vliegvelden wordt zo’n limiet gehanteerd.
Met dual sim heb je het voordeel dat je over twee unieke telefoonnummers beschikt, en daardoor dubbel zoveel WiFi kunt gebruiken.
De nadelen van dual sim

De technologie die dual sim mogelijk maakt is niet in alle opzichten perfect. Zo kleven er ook nadelen aan het gebruik van dual sim:
#1 – Minder opslag (geheugen)
Bij een dual sim-telefoon met fysieke simkaarten wordt het microSD-slot gebruikt voor de tweede simkaart. Dit betekent dat je hier geen geheugenkaartje meer in kwijt kan voor het uitbreiden van de opslagruimte. Dit is voor veel mensen het grootste nadeel.
Je kunt dit voorkomen door de versie van de telefoon te kopen die je wil met het grootste intern ingebouwde geheugen. Hier betaal je natuurlijk meer geld voor.
#2 – Dual sim batterij verbruik
Kies je voor active dual sim met een toestel met twee antennes (en niet standby dual sim), dan betekent dit dat beide simkaarten tegelijkertijd actief zijn. Dit drukt op de batterijduur, waardoor je jouw smartphone sneller op zal moeten laden.
#3 – App ondersteuning
Er zijn behoorlijk wat Android-apps die op dit moment nog geen ondersteuning bieden voor dual sim smartphones.
Ook bij het gebruik van zogenaamde custom roms (aangepaste Android-versies) kan het voorkomen dat je niet (meer) gebruik kunt maken van de dual sim eigenschappen van je smartphone.
Dual sim-abonnementen vergelijken
Een specifiek dual sim abonnement bestaat niet, elk abonnement is geschikt als dual sim. Het gaat om een techniek die aanwezig moet zijn in de smartphone die je gaat kopen.
Het loont vervolgens natuurlijk wel om twee sim only-abonnementen aan te schaffen. Wil je weten welke providers de scherpste deals hebben? Maak dan gebruik van onze eigen onafhankelijke sim only vergelijker.
Veelgestelde vragen
Vaak kun je de simkaart in zijn geheel uitzetten via de instellingen van je smartphone. Wil je wel kunnen blijven internetten via die simkaart? Informeer dan bij je mobiele provider welke mogelijkheden er zijn om specifieke functies van een simkaart (tijdelijk) uit te schakelen.
Dat kan door WhatsApp Business te gebruiken. De standaard versie van WhatsApp ondersteunt alleen het gebruik van een telefoonnummer, waardoor je van account moet blijven wisselen. Dat laatste kan leiden tot een blokkade, want WhatsApp vindt het te vaak wisselen tussen accounts verdacht.
Jazeker, je hebt twee simkaarten en dus twee aparte telefoonnummers in je smartphone zitten. Dat betekent dat je twee (bijvoorbeeld sim only) abonnementen bij verschillende providers kan afsluiten.