Steeds meer smartphones hebben een hdr-scherm en bieden de mogelijkheid om hdr-beelden in apps te bekijken. Maar wat is hdr nou eigenlijk en wat heb je eraan?
Lees verder na de advertentie.
Wat is hdr?
Hdr staat voor High Dynamic Range. Je ziet deze term steeds vaker opduiken bij het aanschaffen van een nieuwe high-end smartphone. Simpel gezegd zorgt hdr ervoor dat beelden meer tot leven komen op het scherm. Zowel de belichting als kleuren ogen met hdr een stuk realistischer.
Aanvankelijk was deze technologie gereserveerd voor het grootste scherm in je huiskamer: de televisie. Niet alleen voor video, maar met de juiste spelcomputer knallen de kleuren in games ook van het scherm. Nu is hdr ook een mooie toevoeging voor je volgende smartphone.
Maar hoe werkt dat dan?
Het belangrijkste onderdeel voor betere beeldkwaliteit van een scherm is contrast. Het contrast is het verschil tussen de maximale helderheid en maximale duisterheid op een scherm. Dit verschil wordt ook wel de ‘dynamic range’ genoemd. High Dynamic Range is dus een hoge dynamic range. Dat betekent niet dat het hele beeld helderder wordt, maar dat de juiste delen van het beeld er uitspringen door een extra stapje helderheid. Daarnaast zijn door beter licht diepere kleuren en meer gradaties in kleur mogelijk.
Verschillende versies
Verschillende fabrikanten bieden verschillende versies van hdr aan. Zo is er bijvoorbeeld Mobile HDR Premium, HDR10 en Dolby Vision. Aangezien dit net iets verschillende vormen van dezelfde technologie zijn, moeten app-makers die apart ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan Netflix.
Met een hdr-scherm wil je natuurlijk Netflix in hdr kunnen kijken, maar dat kan nog niet op elk toestel met een geschikt scherm. Benieuwd welke toestellen worden ondersteund? Dat vind je via deze link bij de tab ‘Netflix in HDR en Dolby Vision’.
Apps
Naast Netflix zijn er meer apps om hdr-beelden mee te bekijken. Zo biedt YouTube sinds 2016 de video’s aan. Aanvankelijk ging dat niet zonder problemen, maar Google heeft restricties opgelegd zodat je nu met maximaal 1080p naar hdr-beelden kunt kijken. Op hogere resoluties waren er teveel problemen met haperende beelden. Wie weet wordt dat later weer opgelost. Ook Amazon Prime Video heeft een optie voor hdr.
Google werkt ook aan de mogelijkheid om hdr-beelden via Google Chrome op Android-toestellen te gebruiken. In de toekomst zullen er ongetwijfeld meer diensten hdr-beelden ondersteunen, maar met Netflix en YouTube heb je de belangrijkste wel te pakken.
Nadelen van hdr
Natuurlijk heeft de techniek ook zijn nadelen. Zo zijn hdr-beelden door de extra helderheid extra belastend voor de accu. Ook kost het meer data als je hdr-beelden streamt. Het is bovendien op dit moment nog best ingewikkeld om te weten welke toestellen, welke apps en welke video’s deze technologie ondersteunen. Dat moet natuurlijk beter kunnen.
Google maakt in ieder geval ook werk van hdr, want Android P bevat ondersteuning voor HDR VP9 Profile 2. Dat betekent dat het voor app-makers makkelijker wordt om apps met hdr-content te maken. Voor jou betekent dat in de toekomst dus meer apps dan de enkelen die er nu verkrijgbaar zijn.
Meer over entertainment
We hebben nog meer geschreven rond het thema entertainment, met onder andere de beste streamingdiensten voor Android en toffe apps voor je Chromecast. Check het overzicht hieronder voor alle verhalen.