Machine learning: dit is het en wat je eraan hebt als Android-gebruiker

Erwin Vogelaar
18 juli 2017, 19:22
4 min leestijd
Machine learning: dit is het en wat je eraan hebt als Android-gebruiker

We schrijven er regelmatig over, maar wat is machine learning nou eigenlijk? En wat heb je er als Android-gebruiker aan? Een overzicht.

Lees verder na de advertentie.

Wat is machine learning?

Als je Android Planet leest, dan kom je regelmatig de term ‘machine learning’ tegen. Bijvoorbeeld als één van Googles diensten verbeterd wordt met deze technologie. Mogelijk heb je echter geen idee wat machine learning is, of weet je alleen dat het iets met data te maken heeft. In dit artikel leggen we daarom niet alleen uit wat machine learning is, maar ook wat je er als Android-gebruiker aan hebt.

Machine learning in het nieuws

Als we alleen al kijken naar het nieuws van de afgelopen maand, dan komt machine learning op een aantal totaal verschillende manieren terug. Zo wordt machine learning gebruikt om de Play Store veiliger te maken, maar ook om Street View-panorama’s om te toveren tot prachtige foto’s. En Google zorgt ervoor dat zijn AI niet racistisch wordt via machine learning. Hoewel dit totaal verschillende berichten zijn, hebben ze allemaal iets gemeen: data en wat er met die data wordt gedaan.

Dit is machine learning

Machine learning is kort gezegd de technologie waarmee computers zelfstandig leren van data. Algoritmes gaan met deze technologie constant razendsnel over beschikbare data heen, waardoor er nieuwe connecties worden ontdekt. Hierdoor kan een computersysteem tot nieuwe inzichten komen en dus veranderen, zonder dat het hiervoor speciaal geprogrammeerd hoeft te worden.

wat is machine learning

Omdat machine learning automatisch gaat, kan deze technologie voor verrassende resultaten zorgen. Dit betekent ook dat het niet altijd goed gaat. Dat komt doordat machine learning afhankelijk is van de data die gevoed wordt. Als die data bijvoorbeeld niet representatief is voor de bevolking, dan zijn de resultaten ook niet representatief.

Een concreet voorbeeld is hoe een technologie voor gezichtsherkenning getraind is met foto’s van mensen met voornamelijk een specifieke huidskleur. In de app blijkt vervolgens dat het systeem minder goed is in het herkennen van mensen met een andere huidskleur. Dat is een duidelijk visueel voorbeeld, maar het gevaar is dat er allerlei vooroordelen in sluipen. Google doet zijn best om daar wat aan te doen. Daar heeft het bedrijf het project PAIR voor onthuld.

Wat heb ik er op Android aan?

Veel verschillende diensten die jij op je smartphone gebruikt, worden slimmer via machine learning. Je hebt het mogelijk niet eens door, maar je maakt er dagelijks gebruik van. Bijvoorbeeld als je zoekt in Google en de juiste resultaten krijgt, maar ook as je in Google Inbox kijkt en je de belangrijkste e-mails bovenaan staan. Denk ook aan Google Translate, dat steeds betere vertalingen aflevert.

wat is machine learning

Google Foto’s is ook een goed voorbeeld. Deze app is bijzonder slim door machine learning. Bijvoorbeeld hoe de app herkent dat er een hond, kat of iets anders op een foto staat. Maar kijk ook naar apps als Netflix en Spotify die via machine learning weten wat het volgende ding is waar jij enthousiast over gaat worden. En één van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen is de spraakassistent. Google Assistant wordt steeds slimmer door machine learning, waardoor het jou beter kan begrijpen en beter tot dienst kan zijn.

Eigenlijk zijn er nauwelijks meer apps die niet op een andere manier gebruikmaken van machine learning om beter te worden. Daarom is het zo belangrijk voor Android.

De nieuwste ontwikkelingen

Machine learning is niet nieuw, maar de manier waarop machine learning nu wordt gebruikt, verschilt enorm van vroeger. Dit komt door de grote hoeveelheid data die er geanalyseerd wordt en hoe snel er nieuwe connecties worden gemaakt. Dat zorgt voor een hoop nieuwe mogelijkheden. Ook maken we op steeds meer concrete manieren gebruik van machine learning, zodat je er als gebruiker vaker mee te maken hebt.

wat is machine learning

De ontwikkeling van machine learning gaat razendsnel. Google doet nu zijn eerste tests om te zien of een algoritme ook subjectieve waardes zoals schoonheid kan leren. Hiervan zijn de Street View-foto’s een voorbeeld. Hierdoor kunnen computersystemen in de toekomst wellicht mooiere foto’s maken dan wijzelf. Of schilderijen maken, boeken schrijven, muziek componeren en in een artikel uitleggen wat machine learning is.

Ben je als Android-gebruiker blij met de ontwikkelingen rond machine learning, of ben je juist huiverig? We horen graag van je in de reacties.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu