De Samsung Galaxy S23 nu extra scherp geprijsd!

Uber-concurrent Lyft gaat met Googles zelfrijdende auto’s aan de haal

Thomas Haenen
15 mei 2017, 15:05
2 min leestijd
Uber-concurrent Lyft gaat met Googles zelfrijdende auto’s aan de haal

Googles moederbedrijf Alphabet gaat in zee met Lyft om zelfrijdende auto’s op de markt te brengen. Daarmee lijken de auto’s van Waymo en Lyft warm te lopen voor het grote publiek.

Lees verder na de advertentie.

Samenwerking tussen Waymo en Lyft

Lyft en Waymo zijn een samenwerking aangegaan, zo maakten de twee bedrijven vannacht bekend in de New York Times. Taxidienst Lyft gaat de zelfrijdende auto’s van het bedrijf gebruiken. De twee bedrijven hebben nog geen details over hun samenwerking vrijgegeven, maar vermoedelijk betekent het op kortere termijn vooral een kans voor Waymo om zijn zelfrijdende auto’s meer te testen.

Waymo is een dochterbedrijf van Alphabet, waar ook Google onderdeel van is. Het bedrijf werkt al geruime tijd aan zelfrijdende auto’s en heeft inmiddels al miljoenen kilometers op de weg getest. Zo zouden er al ruim 500 zelfrijdende Chrysler Pacifica’s actief zijn in Californië voor uitgebreide tests. Lyft geeft Alphabet de kans om de technologie op een nog grotere schaal te testen.

Waymo en Lyft

Alphabet en Uber

Alphabet is achter de schermen al enige tijd in een juridische strijd verwikkeld met Uber, de grote rivaal van Lyft. Uber werkt aan zijn eigen zelfrijdende auto’s maar heeft daarvoor voormalige medewerkers van Waymo aangetrokken. Volgens Alphabet hebben deze medewerkers echter technologie meegenomen die door Waymo gepatenteerd is. Daarom eist Googles moederbedrijf nu dat Uber zijn eigen research en ontwikkeling stopt.

De keuze voor Lyft lijkt dan ook deels strategisch te zijn. Niet alleen heeft Waymo een goede kans om meer te testen, ook helpt het de Uber-rivaal zo een handje. Waar Uber vooral bezig is met zijn eigen zelfrijdende technologie, gelooft Lyft meer in samenwerking met andere partners. Het taxibedrijf kondigde vorig jaar ook al een samenwerking met General Motors aan, en zegt geen plannen te hebben voor eigen auto’s.

Lyft is nog niet beschikbaar in Nederland; Uber kan in enkele grote Nederlandse steden al wel gebruikt worden. Het zal echter nog een aantal jaren duren voor taxibedrijven in Nederland met zelfrijdende auto’s aan de slag gaan.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu