Deze Android P-features zitten in de eerste Wear OS Developer Preview

Thomas Haenen
29 maart 2018, 10:32
2 min leestijd
Deze Android P-features zitten in de eerste Wear OS Developer Preview

Android Wear heet sinds kort Wear OS. Naast een naamswijziging heeft het bedrijf echter ook een groot aantal nieuwe features gepland, zoals een eerste Wear OS Developer Preview uitwijst.

Lees verder na de advertentie.

Eerste Wear OS Developer Preview beschikbaar

Google heeft een eerste Wear OS Developer Preview vrijgegeven. De software kan voorlopig alleen geïnstalleerd worden op de Huawei Watch 2, of gebruikt worden met een emulator. Google waarschuwt gebruikers dat de bèta alleen geschikt is voor ontwikkelaars, en niet voor dagelijks gebruik. Gewone consumenten kunnen het beste wachten op de definitieve versie, die waarschijnlijk binnen een aantal maanden uitrolt. Dan wordt de software ook geschikt gemaakt voor andere smartwatches.

1. Geen apps op de achtergrond

Met de update brengt Google alvast de eerste Android P-features naar Wear OS. Die zijn vooral gericht op het beperken van accuverbruik. Zo blokkeert Wear OS nu alle apps die op de achtergrond lopen, tenzij je smartwatch opgeladen wordt. Ben je onderweg, dan blijft alleen de app die je op dat moment geopend hebt aan staan. Daardoor duurt het straks iets langer om een app te heropenen, maar het moet er wel voor zorgen dat je accu veel langer meegaat.

Android Wear OS Developer Preview

Overigens is er één uitzondering op deze beperking: muziek- en fitnessapps mogen wel actief blijven, omdat die op de achtergrond notificaties genereren. Je Twitter-app opent dus wat langer, maar RunKeeper en Spotify blijven gewoon als vanouds functioneren.

2. Automatische vliegtuigmodus

Daarnaast krijgt Wear OS een soort automatische vliegtuigmodus. Zodra de software detecteert dat je de smartwatch niet meer draagt (bijvoorbeeld als je slaapt), worden bluetooth, wifi en je mobiele netwerk automatisch uitgeschakeld. Daardoor gebruiken eventuele openstaande verbindingen geen stroom als je de smartwatch toch niet gebruikt.

3. Standaard donkere modus

Tot slot wordt de donkere modus vanaf nu de standaard. Android Wear begon met een witte achtergrond voor veel menu’s en instellingen, maar introduceerde eind vorig jaar een optionele donkere modus met zwarte menu’s. Dat wordt vanaf nu de standaard, want ook dat zorgt volgens Google voor minder accuverbruik.

Google introduceerde eerder deze maand een nieuwe naam voor Android Wear. De huidige naam zorgde volgens het bedrijf voor verwarring, omdat smartwatches die op de software lopen ook aan een iPhone gekoppeld kunnen worden. ‘Wear OS’, dat vanaf dit voorjaar de naam van het besturingssysteem is, is dan ook een stuk neutraler.

Lees het laatste nieuws over Google

Bron: Google
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu