Opinie: Wear OS heeft meer nodig dan een naamsverandering

Erwin Vogelaar
1 mei 2018, 15:03
3 min leestijd
Opinie: Wear OS heeft meer nodig dan een naamsverandering

Googles besturingssysteem voor smartphones blijft interessant, maar er zit nauwelijks leven in. Daarom is er meer nodig dan een naamsverandering naar WearOS.

Lees verder na de advertentie.

Meer dan een naamsverandering

We schreven begin dit jaar al over de staat van Android Wear in 2018 en het is niet best. Samengevat heeft Android Wear de afgelopen jaren flinke updates gehad, met onder andere de mogelijkheid om onafhankelijk van een smartphone apps te installeren via de Play Store. Ook is Google Assistant toegevoegd en kun je op verschillende manieren typen.

Toch zijn er veel problemen. Met name dat Android Wear regelmatig bugs heeft die traag worden opgelost. Ook verschijnen updates telkens maar voor een klein aantal smartwatches, waardoor de rest of buiten de boot valt of heel lang moet wachten. Daarnaast zijn er gewoonweg heel weinig nieuwe smartwatches voor Android Wear. Waarschijnlijk omdat de verkopen tegenvallen.

wear os naamwijziging

Wear OS

Sinds vorige maand heet het besturingssysteem Wear OS. Waarschijnlijk om op deze manier te benadrukken dat de smartwatches niet alleen voor Android, maar ook voor iPhones zijn bedoeld. Het zal waarschijnlijk ook meespelen dat het bedrijf af wil van alle negatieve aandacht rond de naam Android Wear. Gebruikers klagen online over trage oplossingen, media schrijven over de slechte verkopen enzovoort.

Toch is een naamsverandering niet genoeg om wat aan het imago te doen. Hoewel Google heeft aangegeven aan nieuwe features te werken, lijkt dat niet te zijn wat gebruikers willen. Die willen eerst een stabiel werkend horloge. Zodra dat zover is, kan er op voortgebouwd worden.

Apple Watch

Hoewel de smartwatchmarkt blijft groeien, komt dat voornamelijk door de Apple Watch. Toch laat dat zien dat er behoefte is aan zoiets als een smartwatch. Apple pakt het slim aan. Elk jaar komt er een nieuw horloge uit met nieuwe functies. Mensen die al een Apple Watch hebben denken na over een upgrade, terwijl er ook mensen zijn die bij het nieuwste exemplaar pas instappen.

wear os naamwijziging

Dat is een hele andere markt dan Wear OS. Het zou het platform helpen als Google eindelijk zijn eigen smartwatches gaat maken, om uit te geven als de ultieme accessoire voor de Google Pixel en andere Android-smartphones. Andere Wear OS-horloges zijn er dan als alternatief, bijvoorbeeld omdat ze een lagere prijs hebben of beter geschikt zijn voor ruwe omstandigheden in de natuur.

Fitnesstrackers

Voor Android is de grootste concurrent de fitnesstracker. Met name Fitbit heeft de wearablemarkt in zijn greep en nu maakt het bedrijf ook nog eens interessante smartwatches. Een horloge als de Fitbit Versa geeft gebruikers de mogelijkheid om zowel activiteiten bij te houden, maar bijvoorbeeld ook om berichtjes te lezen. Het horloge is goedkoper dan de gemiddelde Wear OS-smartwatch en dat met een accu die een stuk langer meegaat. Natuurlijk heeft een fitnesstracker als de Fitbit Versa niet alle functies van een smartwatch, maar gebruikers krijgen wel een stabielere ervaring.

Al met al heeft Wear OS veel meer nodig dan een naamswijziging. Als Google laat zien te geloven in het platform door jaarlijks een eigen smartwatch uit te brengen, zou dat enorm helpen met het imago. Het zou consumenten tevens een betrouwbare optie bieden met zo lang mogelijk updates.

Wat hoop jij van Wear OS als platform? Laat van je horen in de reacties.

Lees het laatste nieuws over Wear OS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu