Deze 8 WebVR-ervaringen moet je proberen, met of zonder vr-bril

Erwin Vogelaar
24 augustus 2017, 19:22
4 min leestijd
Deze 8 WebVR-ervaringen moet je proberen, met of zonder vr-bril

Met WebVR is virtual reality toegankelijker dan ooit. Je hebt namelijk geen vr-bril nodig, maar enkel de browser op je Android-toestel of computer. Deze WebVR-ervaringen laten goed de mogelijkheden zien.

Lees verder na de advertentie.

Beste WebVR-ervaringen

Google zet hoog in op WebVR en dat is logisch. Het is namelijk een extreem toegankelijke manier om virtual reality te ervaren via je webbrowser. Je hoeft namelijk geen aparte apps te downloaden, maar gaat gewoon naar het juiste webadres en zet een vr-bril op. Dat kan onder andere met Google Cardboard, Google Daydream of Gear VR.

Een vr-bril is zelfs niet noodzakelijk. Houd je smartphone voor je ogen en draai rond, of gebruik Chrome op je desktopcomputer, laptop of Chromebook en beweeg gewoon je muis. Uiteraard zie je beelden zonder bril niet in 3d. De volgende WebVR-ervaringen laten de mogelijkheden van deze technologie zien.

Lees ook: Probeer deze WebVR-experimenten

1. Within

Within was ooit alleen als app verkrijgbaar, maar nu is deze bijzondere collectie aan vr-video’s ook gewoon in de browser te zien. Bekijk zowel leuke animatiefilmpjes als prachtige realistische beelden. Dit is de perfecte start voor WebVR, omdat je enkel hoeft te kijken en de kwaliteit hoog is.

webvr-ervaringen

Open Within

2. Dance Tonite

Dit is een bijzondere vr-samenwerking tussen LCD Soundsystem en hun fans. Het is bedoeld als een interactieve videoclip voor het nummer Tonite. Binnen deze clip ervaar je verschillende dansen die gemaakt zijn door fans. De WebVR-ervaring is interessant, omdat je jouw eigen dans mag toevoegen.

The Making Of Dance Tonite

Gebruik je geen vr, dan ben je enkel een toeschouwer. Heb je een vr-bril op, dan zie je alles om je heen. Heb je echter een HTC Vive of Oculus Rift, dan kun je jouw dansen toevoegen aan deze clip zodat anderen die weer kunnen ervaren. Het is de meest creatieve invulling van WebVR die we hebben gezien.

Open Dance Tonite

3. Tabel

Tabel is een experimentele WebVR-film gemaakt door Google. Het idee van deze film is dat je als kijker in het midden van een restaurant wordt geplaatst terwijl er om je heen van alles gebeurt. Door je te focussen op een tafeltje luister je mee met de personages. Door de film meerdere keren te bekijken, krijg je het complete verhaal mee. Deze ervaring laat zien wat er mogelijk is met verhaalvertelling en virtual reality.

webvr-ervaringen

Open Tabel

4. Doe sociaal met Beloola

Het idee van Beloola is dat je in een virtuele ruimte stapt met een specifiek thema, zoals een sportteam, een bepaalde stijl of een merk. Vervolgens heb je interactie met andere mensen die in dezelfde ruimte zitten. Het is tevens mogelijk om je eigen 3d-ruimte te maken waar je vervolgens vrienden uitnodigt. Samen kijk je bijvoorbeeld naar video’s of luister je naar muziek.

We share the emotion together, anywhere and anytime on Beloola.com

Open Beloola

5. Bestuur een vliegtuig

Bestuur een vliegtuig van Iberia met deze WebVR-ervaring, die laat zien dat interactiviteit ook mogelijk is met enkel de beweging van je hoofd of je smartphone. Zodra het vliegtuig is opgestegen, is het je doel om de vlucht in goede banen te leiden. Dit doe je door via de cirkels te vliegen en de verschillende items op te pakken. Het vliegtuig bestuur je door je hoofd te bewegen terwijl je een bril op hebt, je smartphone te bewegen zonder bril of de muis te gebruiken.

webvr-ervaringen

Open Virtual Flight Iberia

6. Rome’s Invisible City VR

In deze WebVR-ervaring neem je een tour door het Pantheon in Rome en tevens ga je ondergronds om te zien wat de Romeinen daar allemaal gebouwd hebben. Tof is dat deze ervaring een duidelijke verteller heeft die je informatie geeft over wat je ziet. Dit is een sterk voorbeeld van hoe WebVR gebruikt kan worden voor educatie. Het is leerzaam en indrukwekkend. Zeker als je een vr-brilletje opzet.

ROME'S INVISIBLE CITY - Pantheon animation

Open Rome’s Invisible City

7. Ontdek Dubai

Wil je Dubai ontdekken vanaf je luie stoel? Dan kan dat met Dubai 360, met prachtige gedetailleerde 360 graden-foto’s van de stad en een hoop plekjes om te ontdekken. Deze WebVR-ervaring is leuk als je naar Dubai gaat en je alvast wil voorbereiden, maar ook als je gewoon nieuwsgierig bent. Kies je voor de autotour, dan word je automatisch langs allerlei plekjes gestuurd. Zowel binnen als buiten, overdag en nachts.

webvr-ervaringen

Open Dubai 360

6. Stap in een auto

WebVR is voor consumenten ook interessant, omdat het je producten laat bekijken voordat je ze koopt. Renault springt hier heel slim op in door je de Renault Kadjar van binnen te laten bekijken in WebVR. Je kunt zelfs details van de auto aanpassen, om te zien of dat beter staat. Uiteraard is dit gewoon reclame, maar het maakt bijzonder slim gebruik van de toegankelijkheid van WebVR om een product te verkopen.

webvr-ervaringen

Open Inside Renault Kadjar

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu