Welke telefoon heeft het meest nauwkeurige touchscreen

Wouter Nijsen
9 januari 2010, 20:48
2 min leestijd
Welke telefoon heeft het meest nauwkeurige touchscreen

De iPhone was  de eerste  telefoon met een aanraakgevoelig (capacitief) touchscreen. Revolutie of niet, feit is dat er nu,  drie jaar na de introductie van iPhone, steeds meer toestellen met zo’n capacitief scherm op de markt komen. Naast de iPhone zijn dit met name Android-telefoons. Grote vraag is nu: zijn alle capacitieve schermen hetzelfde en dus evengoed? Produktontwikkelaar MOTO heeft de nodige ervaring in het ontwikkelen van capacitieve-scherm toepassingen. Deze kennis en ervaring is nu ingezet om de nauwkeurigheid van een aantal schermen met elkaar te vergelijken. In een vergelijkende test nemen de touchscreens van de iPhone, Google Nexus, Motorola Droid en de HTC Droid Eris het tegen elkaar op.

Voor deze test wordt gebruik gemaakt van een applicatie die de beweging van een vinger op het touchscreen registreert. Met behulp van dit programma worden langzaam enkele diagonale lijnen op het scherm getekend. Dit moet langzaam, omdat het scherm bij een snelle beweging slechts twee of drie punten registreert en daar automatisch een keurige rechte lijn doorheen trekt. Hoe langzamer je over het scherm beweegt, hoe meer punten er opgenomen worden. Een goed geconstrueerd scherm zal ook bij een langzame beweging een rechte lijn laten zien. Bij een kwalitatief slechter scherm zal dit echter een gekartelde lijn tot gevolg hebben. Aan de rand van het scherm zal de lijn afbuigen. Dit is een eigenschap die alle capacitieve schermen hebben, aangezien de gevoeligheid aan de randen minder groot is dan op de rest van het scherm.

Lees verder na de advertentie.

Het is niet zo dat een scherm dat goed uit de lijnentest komt, ook de beste schermeigenschappen aan de randen heeft. voor een goed werkend capacitief touchscreen is niet alleen goede hardware van belang maar ook de software speelt een grote rol. Wellicht nog belangrijker is de samenwerking tussen hard- en software.

De uitkomst van deze test is best verrassend te noemen. De  drie jaar oude iPhone-techniek wint het van de nieuwere Android-telefoons als het op het gehele scherm aankomt. De HTC Droid Eris heeft echter het scherm wat de beste rand-resultaten laat zien. Is de gebruikte Android-hardware nog niet goed genoeg voor het verslaan van Apple’s paradepaardje, of is de samenwerking tussen hard- en software voor verbetering vatbaar? Feit is wel dat Apple kennelijk zijn huiswerk als beste heeft gemaakt.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu