Wereld Emoji Dag 2018: Android-hamburgers en het zonderwoorden-boek

Erwin Vogelaar
17 juli 2018, 12:15
4 min leestijd
Exclusief
Wereld Emoji Dag 2018: Android-hamburgers en het zonderwoorden-boek

Op Wereld Emoji Dag 2018 kijken we naar de rol die deze beeldtaal in ons leven speelt, samen met emoji-expert Lilian Stolk.

Lees verder na de advertentie.

Wereld Emoji Dag 2018: Het zonderwoorden-boek

Wereld Emoji Dag wordt sinds 2014 elke 17 juli gevierd. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar deze kleine plaatjes hebben ons taalgebruik enorm beïnvloed. Vorig jaar sprak Android Planet emoji-expert Lilian Stolk over haar fascinatie met deze beeldtaal. “Wat ik heel mooi vind is dat het mensen aan elkaar verbindt”, vertelde Stolk toen.

“De hele wereld heeft dezelfde set aan symbolen op hun telefoon staan en kent ze ook allemaal. Het is dus een soort cultuur die we delen.” Inmiddels heeft ze haar onderzoek gebundeld in een boek getiteld ‘Het zonderwoorden-boek’. Hoog tijd voor een update.

Het afgelopen jaar

Op emoji-gebied is er het afgelopen jaar een hoop gebeurd. “Er zijn constant ontwikkelingen die laten zien dat we, ondanks dat de beeldtaal nu al een tijdje op onze apparaten staat, bezig zijn om het voor onszelf te definiëren”, vertelt Stolk.

Zo vond er in Israël een rechtszaak plaats nadat een huisbaas het volgende appje kreeg van twee geïnteresseerde kopers: “Goedemorgen 🙂 geïnteresseerd in het huis. Alleen nog de details bespreken. Wat is een goede tijd voor jou?” Door dit berichtje dacht de huisbaas dat de deal rond was, waarna hij de advertentie verwijderde. De potentiële kopers reageerden echter niet meer. “De rechter besloot uiteindelijk dat het bericht van de kopers zo instemmend overkwam, dat ze een schadevergoeding van 2200 dollar moesten betalen”, vertelt Stolk. “En dat kwam mede dankzij de emoji.”

wereldemojidag 2018

Natuurlijk is de aangepaste hamburger-emoji ook niet onopgemerkt gebleven. “Toen Android eind 2017 zijn nieuwe emoji-ontwerpen lanceerde, viel het een gebruiker op dat de kaas bij de hamburger-emoji onder het vlees lag. Hij tweette hierover, kreeg ongelofelijk veel retweets en antwoord van de ceo van Google. Dat was op een zondag en de ceo liet weten maandag al zijn andere afspraken af te zeggen om deze kwestie op te lossen. Dat laat zien dat emoji een belangrijk onderwerp in publieke discussie is.”

Lees ook: Android 8.1 lost ‘hamburgerprobleem’ op met nieuwe emoji

Het zonderwoorden-boek

Om meer context te bieden over hoe we over emoji praten, is Het zonderwoorden-boek ontstaan. “Met mijn boek wil ik laten zien dat emoji veel meer is dan een verzameling lollige gezichten”, vertelt Stolk. “Het past bij een bredere trend waarin we steeds meer met beeld communiceren.” De emoji-expert noemt onder andere Snapchat en Instagram als voorbeelden. “In Instagram bestaat de helft van de reacties zelfs uit emoji.”

Een beeldtaal die we met de hele wereld delen.

“Veel mensen gebruiken emoji, maar versturen ze vaak zonder erbij stil te staan”, stelt Stolk. “Het is zo interessant dat we nu met z’n allen een nieuwe beeldtaal aan het vormgeven zijn. Een beeldtaal die we met de hele wereld delen.”

Geschiedenis en toekomst

In Het zonderwoorden-boek neemt de lezer onder andere een duik in de geschiedenis van het schrift, worden er verschillende interpretaties van populaire emoji uitgelegd en neemt Stolk je mee naar de toekomst van emoji die bestaat uit stickers. De tekst wordt naast emoji ook ondersteund door allerlei geinige tekeningen van herkenbare memes.

Het is een leuk boek geworden, dat je bijvoorbeeld goed mee kunt nemen op vakantie deze zomer. Hoe Stolk het schrijven van het boek heeft ervaren? Dat legt ze natuurlijk uit in emoji:

💡😀🧐🤔❓
🔍📄📑📒📘📓📗📰
✈️🇯🇵🔍🎤👨👨🤩😍♨️📛💢🔰🙌
🇳🇱 🔍🎤👨‍🏫👨‍💻🙏🤔
✏️✒️✒️✒️✒️📤📥✂️✒️✒️✒️😩✒️😃
🎨🖍🖌💁‍♀️
💓

Het zonderwoorden-boek van Lilian Stolk is nu verkrijgbaar (€19,50, Maven Publishing, ISBN 9789492493422)

De betekenis van emoji

In de war over wat emoji betekenen, bij het verzenden of ontvangen? Dat is namelijk niet bij elk plaatje even duidelijk. Wij zetten de betekenis van veelgebruikte emoji voor je op een rij.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu