Waarom WhatsApp je straks waarschuwt voor doorgestuurde berichten

Thomas Haenen
25 maart 2019, 9:19
2 min leestijd
Waarom WhatsApp je straks waarschuwt voor doorgestuurde berichten

WhatsApp experimenteert met een nieuwe melding voor berichten die vaak zijn doorgestuurd. Zo hoopt het bedrijf beter op te treden tegen misverstanden en complottheorieën.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp doorstuur-waarschuwing in bèta

In de bètaversie van WhatsApp zijn verwijzingen ontdekt naar nieuwe doorstuuropties, zo ontdekte WABetaInfo. Het ontwikkelteam experimenteert wel vaker met nieuwe functies. Verloopt zo’n test goed, dan duikt de functie enkele weken tot maanden daarna op in de gewone versie van de app. Hoe lang de bèta precies duurt, is nog onbekend.

De bèta voegt ‘Forwarding Info’ toe bij doorgestuurde berichten. Houd je een bericht ingedrukt, dan krijg je nu al te zien wanneer het gelezen en ontvangen is. Straks staat daar ook hoe vaak een bericht al doorgestuurd is.

Ook krijg je in het gespreksvenster te zien of een bericht ‘Frequently Forwarded’ is. Normaal staat er alleen ‘Doorgestuurd’ boven zo’n bericht, maar in de WhatsApp-bèta duikt de melding ‘Vaak doorgestuurd’ op boven alle berichten die vijf keer of meer zijn doorgestuurd. Zo weten gebruikers dat ze op hun hoede moeten zijn.

WhatsApp treedt op tegen nepnieuws

De doorgestuurde berichten zijn vergelijkbaar met kettingbrieven van vroeger: alsmaar herhaalde teksten met grote beloftes of opmerkelijke claims, bedoelt om mensen voor de gek te houden of geld af te troggelen. Zo worden er ook in Nederland regelmatig berichten rondgestuurd over gehackte banken of neppe aanbiedingen.

Ook met groot nieuws zoals de schietpartij in Utrecht wordt er via WhatsApp nepnieuws rondgestuurd. Dat heeft soms serieuze gevolgen: onder andere in India zijn mensen vermoord na valse beschuldigingen.

Omdat berichten via WhatsApp versleuteld worden rondgestuurd, is het voor ontwikkelaars niet mogelijk de doorgestuurde teksten in te zien. Daardoor kunnen ze niet, zoals bijvoorbeeld op Facebook, controleren en aangeven wat wel en niet nepnieuws is. Door gebruikers de gereedschappen te geven om zelf nepberichten signaleren, zoals met deze update, hoopt WhatsApp toch tegen de gevaarlijke teksten op te treden.

Lees meer over WhatsApp

Bron: WABetaInfo
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu