Op deze manieren probeert WhatsApp Signal-gebruikers terug te lokken

9 mei 2025, 11:01
3 min leestijd
Op deze manieren probeert WhatsApp Signal-gebruikers terug te lokken

Steeds meer mensen stappen over naar Signal, maar Meta zit niet stil. Op deze manier wil WhatsApp Signal-gebruikers teruglokken.

Lees verder na de advertentie.

WhatsApp wil Signal-gebruikers terug

Hoewel WhatsApp nog steeds een ongekend populaire app is, moet Meta merken dat steeds meer mensen overstappen naar de concurrentie. Ook in Nederland is dat goed zichtbaar.

Telecompaper heeft onderzoek gedaan naar hoeveel mensen er in Nederland daadwerkelijk het privacy-gefocuste alternatief Signal gebruiken, en merkt een duidelijke stijging. Had eerst nog 5 procent van de Nederlanders de app geĂŻnstalleerd, is dat nu al 14 procent. Dat gaan toch zeker om 2 miljoen mensen. Vooral onder theoretisch opgeleiden is de app populair (25 procent) en mensen in de leeftijd tussen de 35 en 68 jaar (20 procent).

Meta wil natuurlijk niets liever dan al deze mensen weer terug in WhatsApp krijgen, en de rest er van weerhouden om te vertrekken. De eerste tactieken om dat te bereiken zijn nu duidelijk. 

WhatsApp Signal-gebruikers

Meer privacy

Een belangrijke reden voor mensen om over te stappen naar Signal, is de extra focus op privacy. Meta is daarom druk bezig om meer privacyfuncties toe te voegen aan WhatsApp. De eerste stap is ‘Geavanceerde chatprivacy’. Schakel je deze functie in, dan blokkeer je anderen ervan om je chats te exporteren of automatisch media op te slaan op hun telefoon. Ook worden je berichten dan niet gebruikt voor AI-functies.

“We zijn van mening dat deze functie het beste kan worden gebruikt als je praat met groepen waarin je mogelijk niet iedereen heel goed kent, maar die wel gevoelig van aard kunnen zijn”, schrijft WhatsApp op zijn blog. Je schakelt de functie in door op de chatnaam te tikken en daarna op Geavanceerde chatprivacy te tikken. 

Toch weerhoudt Geavanceerde chatprivacy Meta er nog niet van om allerlei data over je te verzamelen, zoals met wie je praat en hoe vaak. Dat is voor velen juist de reden om naar Signal over te stappen. 

Meer functies

Signal wordt gemaakt door een relatief klein team vergeleken met Meta, waardoor er lang niet zo snel nieuwe functies worden uitgerold. Hoewel beide apps in de basis vergelijkbaar zijn qua opties, wil Meta met vernieuwingen ervoor zorgen dat Signal binnenkort ouderwets aanvoelt.

Kijk alleen al hoe WhatsApp de afgelopen maand onder andere een online-indicator in groeps-apps, meer mogelijkheden voor het reageren op een evenement, het scannen van documenten, betere kwaliteit in videogesprekken en transcripten van spraakberichten heeft toegevoegd. Tegen dat tempo kan niemand tegenop.

Meer AI

Meta gaat vol voor AI in WhatsApp, met vooralsnog twijfelachtige resultaten. Zo hebben we in Europa enkel nog de tekstfuncties, en bleken de chatbots van Meta met kinderen te praten over seks. 

Toch is AI in WhatsApp niet te onderschatten. De berichten-app zal voor veel mensen namelijk de enige manier zijn waarmee ze daadwerkelijk in contact komen met deze technologie. Als Meta kan laten zien dat AI essentieel is voor een berichten-app, is er een grote kans dat gebruikers niet snel vertrekken naar een app zonder AI.

Zo is in de nieuwste bètaversie van de app een functie opgedoken om lange groepschats samen te vatten met AI. Omdat Meta doorheeft dat men privacy toch belangrijk vindt, benadrukt het bedrijf bij deze functie dat er ‘Private Processing’ wordt gebruikt zodat je data compleet veilig blijft.

Meer over WhatsApp en Signal

We leggen de verschillen tussen WhatsApp en Signal uit en vertellen hoe het overstappen van WhatsApp naar Signal in de praktijk werkt.

Bron: Telecompaper
Bronnen afbeeldingen: Unsplash, Meta
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu